?>

Türkiye'de ilk defa yapıldı! ''Kritik ham madde'' elde edildi

Türkiye'de ilk defa elektrikli araç pillerinin geri dönüşümünden 'kritik ham madde' elde edildi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Kocaeli'de faaliyet gösteren entegre geri dönüşüm tesisinde, atık elektrikli araç bataryalarından lityum, kobalt, nikel, mangan ve grafit gibi değerli madenler ayrıştırılarak "kritik ham madde" elde ediliyor.

Kartepe ilçesinde 13 bin metrekarelik alanda kurulu entegre atık geri dönüşüm tesisinde, lityum, kobalt, nikel, mangan ve grafit gibi değerli madenlerin ayrıştırılarak ham madde haline getirilmesi için 5 yıl önce AR-GE çalışması başlatıldı.

Bu kapsamda yatırım yaparak bünyesinde yeni bir tesis kuran işletme, yurt içi ve dışından temin edilen atık elektrikli araç bataryalarının içindeki değerli madenleri ayrıştırarak geri dönüştürüyor. Değerli madenlerin ham madde olarak kimya ve seramik sektöründe kullanılması amaçlanıyor.

"DÜNYADA BU KONUYLA İLGİLİ CİDDİ YATIRIMLAR VAR"

Exitcom Recycling Genel Müdürü Murat İlgar, AA muhabirine, Türkiye ve Almanya'da elektronik atık, veri imha, piller ve elektrikli araç bataryalarının geri dönüştürülmesiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi.

İlgar, elektrikli araçların dünya yollarında yerini almaya başladığına işaret ederek, "Ülkemizde de Togg var. Yakın zamanda bu araçların sayısının artacağını düşünüyoruz. Belli bir zaman sonra bu araçlardan atık piller çıkacak. Burada yeni tesisimizde bununla alakalı ek yatırım yapıyoruz. Bu çıkan atık pillerin geri dönüşümünü yapıp bunun içindeki kobalt, lityum, mangan, nikeli kazanıp tekrar ham madde haline getirmek istiyoruz." diye konuştu.

Elektrikli araçlarda çoğunlukla lityum-iyon pillerin kullanıldığını söyleyen İlgar, elektrikli araçlarda maliyetin yüzde 40'ını bu pillerin oluşturduğunu dile getirdi.

İlgar, bu pillerin içinde de kobalt, lityum, mangan, nikel ve grafit gibi değerli madenlerin bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Bugün kobalt Kongo'dan, lityum Avustralya-Şili'den, grafit Çin'den çıkar. Bunların hepsini geri dönüşümden elde edebiliyorsunuz. Dünyada bu konuyla ilgili ciddi yatırımlar var. Gerek AB gerek Amerika ve Çin olsun bu ham maddeleri kendilerinde toplayıp -bunu petrol gibi düşünebiliriz- bu ham maddeleri tekrar çıkarıp pil üreticilerine satmayı düşünüyorlar. Bu ham madde kimdeyse yarın elektrikli aracı üretme gücü de onda olacak çünkü bugün siz elektrikli aracın motorunu, kaportasını, elektroniğini, pilini üretebilirsiniz ama pilin ham maddesi elinizde olmadığı zaman o pili üretemezsiniz. Şu anda TÜBİTAK destekli 2 projemiz var. Tesisimizde üretime başladık. Yeni bir ek yatırım yapıyoruz. Orada daha büyük üretim yapmayı düşünüyoruz."

"2028 YILINDA DÜNYADAKİ MEVCUT LİTYUM REZERVLERİ ÜRETİMİ KARŞILAYAMAYACAK"

AB'nin yönetmeliklerle 2030'da üretilecek araç pillerinin yüzde 4'er kobalt ve lityum olmak üzere geri dönüşümden kullanılması zorunluluğu getirdiğine dikkati çeken İlgar, "Bu 2035 yılında yüzde 10-12 seviyesine çıkacak. 2028 yılında dünyadaki mevcut lityum rezervleri üretimi karşılayamayacak. Bu nedenle AB, Amerika ve Çin ciddi manada pil üretimine ve bu ham maddeyi tedarik için geri dönüşüme aşırı önem gösteriyor. Bu konu ülke için de kritik ve stratejik bir konudur. Özellikle AB ülkelerinde Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan enerji krizi nedeniyle bu konuda milyar dolarlık yatırımlar yapılıyor. Ülkemizde de bizim gibi firmaların önünün açılmasını talep ediyoruz." dedi.

Murat İlgar, yaptıkları üretimin önemine işaret ederek, "Elektrikli araç pillerinin geri dönüşümünden kritik ham maddeyi Türkiye'de ilk defa yaptık. 300 milyon liralık yeni yatırımla, ki bu rakam ileride 400 milyona da çıkacak, Türkiye'de ve Avrupa'da sayılı tesisler arasında olacağız." diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep sanayisinin acı kaybı.

2022-12-14 10:32 - Gündem

İcradan satılması beklenen asırlık Ülfet A.Ş. sahibinde kaldı.

2022-12-13 17:28 - Ekonomi

Gaziantep Valiliği’den CHP’li vekil için kötü niyetli açıklaması

2022-12-14 20:32 - Siyaset

Asgari ücrette ikinci toplantı sona erdi! İşte ilk açıklama

2022-12-14 17:23 - Ekonomi

Gaziantepliler Dikkat! Gaziantep'te yarın birçok bölgede elektrik kesintisi olacak...

2022-12-12 16:43 - Elektrik ve Su

Gaziantep'i ayağa kaldıran o sapık bakın kim çıktı!

2022-12-13 14:25 - Asayiş

Bayraktar Kızılelma dünya basınında geniş yankı uyandırdı

2022-12-15 09:52 - Dünya

Dikkat! Gaziantep'te yarın birçok bölgede kesintisi olacak...

2022-12-17 19:06 - Elektrik ve Su

Strateji derneği OSPAM 10 yaşında-

2022-12-12 22:04 - Gündem

CHP’den il Başkanlarına acilen İstanbul’da toplanın çağrısı

2022-12-14 22:18 - Siyaset

İlgili Haberler

Erciyes Anadolu Holding’in sürdürülebilirlik çalışmaları devam ediyor

22:06 - Ekonomi

Yaş mama sektöründe ithalatı ortadan kaldıracak proje: Dünyanın merkezi global pazarda yerini alacak

20:07 - Ekonomi

CHP Genel Başkanı Özel’den TÜRK-İŞ’e ziyaret

19:27 - Ekonomi

İZTO Başkanı Özgener: "İzmir Türkiye’nin gerisinde kaldı"

19:33 - Ekonomi

Çerkezköy TSO Başkanı Çetin, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile görüştü

18:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Devlet Memurları Kanun Teklifi Meclis'ten geçti! 2015 öncesi GSS borçları silindi

02:12 - Gündem

Gürban TBMM’de esti gürledi: İmtiyazlı şirketlere var, çalışanlara yok

23:43 - Siyaset

Gül, Sağlık Bakanı Memişoğlu ile Gaziantep’in sağlığını görüştü.

23:34 - Siyaset

Emmanuel Boateng resmen Gaziantep FK'da

22:28 - Spor

GGC eski Başkanı Kocaman’ın hukuk başarısı.

21:40 - Gündem