?>

'Ünal Çeviköz'ün Kıbrıs sözleri, Yunan ve Rum söylemi!'

Rumlara karşı soydaşlarımızın güvenliğini sağlama adına Kıbrıs'ta garantör ülke olan Türkiye'nin adadan çekilmesi gerektiğini söyleyen CHP'li Ünal Çeviköz'ün kritik seçimlerin öncesindeki vahim sözleri büyük tepki topladı.

Siyaset - 2 yıl önce

Haber7 - ÖZEL

Azerbaycan’sız “Türk Yolu” projesi açıklayan, konuştuğu her yurt dışı kaynaklı medya organına Türkiye’nin yerli ve bağımsız dış politikasını değiştireceğini vaat eden CHP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu cephesinden skandal çıkışlar gelmeye devam ediyor. Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Ünal Çeviköz, Ankara’nın Kıbrıs politikasını eleştirerek, “Türkiye, Kıbrıslı Türklerin iç işlerine karışmamalı. Adaya yönelik çözümü adadaki iki toplum bulmalı.” ifadelerini kullandı.

CHP'li Çeviköz'den Alman basınına skandal 'Kıbrıs' vaadi!

CHP’li Çeviköz’ün Kıbrıs’a yönelik sözlerini HABER7’ye değerlendiren Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı ve SETA Araştırmacısı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, Kıbrıs davasının geçmişten bugüne uzanan önemine değindi.

YAYCI: TÜRKİYE’NİN ÇEKİLMESİ DEMEK, KIBRIS TÜRKLERİ’Nİ YUNAN’IN ELİNE BIRAKMAK DEMEKTİR

Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TURKDES) Başkanı, Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, şahsi olarak kimsenin hakkında konuşmadığının altını çizerek "Atatürk" örneğiyle yaptığı konuşmada şu sözleri sarf etti:

"Ben gerçek bir Atatürkçüyüm. Atatürk’ün Kıbrıs’a verdiği önem ortadadır. Kıbrıs’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliği için çok önemli olduğunu, sürekli ilgi göstermemiz gerektiğine dair çokça sözü vardır. Ben bir Atatürkçü olarak en azından bir kere Kıbrıs’ta ve Kıbrıs’taki soydaşlarımızla çok yakından ilgilenmemiz gerektiğini ve orada varlığımızın bulunması konusunda hassas olmamız gerektiğini bir Atatürk mirası olarak algılıyorum.” dedi.

Türkiye’nin Kıbrıs politikasının hukuki temellerine vurgu yapan TURKDES Başkanı Yaycı, tarihi verilerle desteklediği konuşmasında şöyle konuştu:

“Hukuken Lozan’ın 16’ıncı maddesi gereğince 1952’den itibaren hukuki açıdan 1959-1960 anlaşmaları da dikkate alındığında Türkiye’nin KKTC’den ilgisini kesmesi ve orayı kendi haline bırakması hukuken de mümkün değildir. Diğer yandan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu 1983’tür ancak kuruluşunun temeli 1974 Kuzey Kıbrıs Barış Harekatı’dır. 1952’den 1974’e kadar katilama değil, soykırıma uğrayan Kıbrıs Türkleri, 1974’ten sonra Türkiye’nin arkalarında durmasıyla Rum tarafından taş atılması suretiyle burun kanama hadisesi bile yaşanmamıştır.

Adanın nüfusunun %30’undan fazlasını oluşturan Türkler, 1974’e gelindiğinde adanın %3’ünde dağlarda yaşamaya mahkum edilmiş, tek suçları Türk olma gibi aç, susuz ve eğitimsiz olarak dağlarda yaşamaya mahkum edilmişlerdir. Onları bu durumdan kurtaran Türkiye’dir. Şimdi tekrar Türkiye’nin onları kendi hallerine bırakması demek, Rum’un, Yunan’ın eline bırakması demektir.”

TÜRKLER İÇİN KIBRIS SORUNU YOKTUR

Doç. Dr. Cihat Yaycı, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in “Kıbrıs Helenizmi 1974’ten beri acı çekiyor” söylemine atıf yaparak, Kıbrıs’ı Yunanlaştırma politikasına değindi.  Yaycı, “Kıbrıs sorunu” denilen argümanın; adanın Rum yönetiminde olup olmaması, Yunanistan’a bağlanıp bağlanmaması, adanın Rumların yönetimine geçip geçmemesi ve Türkiye’nin çekilip çekilmemesiyle ilintili olduğuna dikkat çekti.

Kıbrıs Türkleri için artık Kıbrıs sorunu yoktur.” ifadesini kullanan Yaycı, Kıbrıs halkının 1974’ten beri barış ve güvenlik içinde yaşadığını ve kendi devletini kurduğunu hatırlattı.

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, “1829’dan beri adanın Yunanistan’a bağlanmasını isteyen Megali İdea çerçevesinde Yunan yönetiminde hükümetler değişse de bu politika değişmemiştir. Hala adanın Yunanistan’a bağlanmasını istemektedirler. Zaten konu da budur. 1952’de bizim müdahil olduğumuz, 1947’de, 1928’de adanın sürekli Yunanistan’a bağlanması için Birleşmiş Milletler’e başvuran Yunanistan’dır.” hatırlatmasını yaptı.

BU SÖYLEM YUNAN SÖYLEMİ

Cihat Yaycı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi biz bunu ‘Kıbrıs’ta iki topluma bırakalım’ dediğimiz an, KKTC’yi resmen ‘kapatalım’ demektir bu. Onu Türk milleti asla affetmez. Bunlar Rum ve Yunan söylemleridir. Bunlar kabul edilemez şeyledir. Türkiye bunca şehit vermiştir. Kıbrıs Barış Harekatı yüzünden 1974 sonrasından itibaren Türkiye sürekli ambargo yemiştir. Doğu Akdeniz meselesi ve Kıbrıs meselesi nedeniyle hala ABD’den yaptırım uygulanmasına maruz kalmasına devam etmektedir. Türkiye bu kadar fedakarlık yaptıktan sonra Türk halkı bu kadar boğazınsan kesip canını kanını verdikten, bütün bu ambargolara karşı koyduktan sonra birisinin çıkıp ‘Biz Kıbrıs’ı terk ediyoruz. Buradan çıkıyoruz’ demesi onurlu bir Türk’e, Atatürkçü bir Türk’e yakışmaz ve sindirilemez.”

ŞEHİTLERİN HAKKI BİZE HARAM OLUR

Sözlerinin sertliğini artıran Yaycı, şu ifadeleri kullandı:

“Türk milletinin artık ne vereceği bir karış vatan toprağı ne de verecek bir damla vatan suyu vardır. KKTC bağımsız bir devlet olarak gittikçe güçlenmektedir. En son Türk Devletler Teşkilatı’na gözlemci üye olması da çok önemli bir aşamadır. KKTC, Türkiye ile birlikte bütün Türk dünyasının denize açılan bir kapısıdır. KKTC, zengin yer altı kaynaklarına sahip Türk dünyasının Dubai’si olma durumundadır. Böyle fırsatları tutup da Yunan’ın Avrupa’nın, Amerika’nın baskısıyla veremeyiz. Bu şehitlerin hakkı bize haram olur. Türk milletinin gelecek nesillerinin bize mirası da haram olur. Biz Kıbrıs ve Mavi Vatan meselesini gelecek nesillerin bize mirası olarak görüyoruz.”

Doç. Dr. Yaycı, Kıbrıs artık sadece Türkiye’nin değil bütün Türk dünyasının meselesi olduğunu ve buna karşı çıkanların Türk dünyası oluşmasına da karşı çıktığını vurguladı.

PİRİNÇÇİ: TÜRKİYE’NİN DEĞİL BATI’NIN ÇIKARLARINA GÖRE HAREKET EDEN ZİHNİYET

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. Üy. ve Siyaset Ekonomi Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Kıdemli Araştırmacısı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, Ünal Çeviköz’ün bu konularda sicilinin kabarık olduğunu söylediği konuşmasında, “Karabağ Savaşı zamanında Türkiye’nin desteğine ilişkin skandal ifadelerde bulunmuştu. Azerbaycan-Türkiye işbirliğini sekteye uğratacak ifadelerde bulunmuştu. Geçmişte Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin devlet politikasının tersine olacak şekilde bazı söylemlerde bulunmuştu. Dolayısıyla bu açıklama da açıkçası çok şaşırtıcı değil öncelikle bu tespiti yapmak lazım.” dedi.

Prof. Pirinççi, Çeviköz’ün Batı tandanslı geçmişine değinerek şöyle devam etti:

“Ünal Çeviköz, geçmişte Batı odaklı bütün güvenlik ve dış politikayı Batı’ya dayanarak, Batı üzerinden Türkiye’yi okuyan, Türkiye’nin çıkarlarından ziyade Batı’nın çıkarlarına göre hareket etmeyi öncelik kabul eden dolayısıyla Türkiye’nin kendi dış politikası olmasını mümkün görmeyen bir zihniyetin temsilcisidir. Böyle bir zihniyetin yaptığı açıklamalarda Kıbrıs sorununun geçmişini bir kenara bırakalım, burada çok fazla iyi niyet göremiyorum. ‘Bu konuyu bilmiyor’ desek, kendisi emekli büyükelçi. Yani bu işin içinde olan birisi. Bu fikri sadece entelektüel bir söylem olarak söylemiyor, kendisi parti yetkilisi. Dolayısıyla buradaki hassasiyetleri yok sayarak yaptığı söylemler, kendi içinde bulunduğu kesimin buna itirazda bulunmaması, ortada vahim bir durumun olduğunun bir göstergesidir.”

KIBRIS’I YUNANİSTAN’A BAĞLAMA SÖYLEMİ!

Ferhat Pirinççi, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kıbrıs sorununun tarihi geri planı dikkate alındığında, bu tarz söylemlerin genellikle Kıbrıs adasını Rumlara veya dolayısıyla Yunanistan’a bağlamaya yönelik veya Kıbrıs’taki Türk varlığını gözardı etmeye yönelik bir söylemin, bir politikanın aparatı olduğunu görüyoruz. Geçmişte bu tarz şeylerde sonuç alınamadığı gibi Türkiye’nin adaya gerçekleştirdiği Barış Harekatı’nın ve şu anda adada bulunan Türk askerinin uluslararası hukuk boyutunda meşru durumuna gölge düşürmeye çalışan ifadelerdir. Dolayısıyla kabul edilebilir değil. Her şey bir yana Türkiye’nin yanında olduğu ve Kıbrıs Türk halkının çıkarlarının doğrudan söz konusu olduğu, enerji jeopolitiğinin bu kadar yoğun bir ivme sahne olduğu Doğu Akdeniz’de büyük bir gerilime sahne olduğu bir dönemde Kıbrıs özelinde bir açıklama yapması oldukça yersiz, zamansız, kabulü mümkün olmayan bir ifade olarak değerlendirilebilir.”

Haftanın Öne Çıkanları

04 Mayıs 2023 Perşembe Gaziantep elektrik kesintisi programı

2023-05-03 17:20 - Elektrik ve Su

3 Mayıs Gaziantep Defin Listesi

2023-05-03 17:06 - Defin Listesi

Gaziantep’te de hissedilen Kahramanmaraş’ta peş peşe iki deprem, biri 5.0 diğeri 4.1 büyüklüğünde

2023-05-03 20:53 - Gündem

5-05-2023 Tarihli Elektrik Kesintisi

2023-05-04 16:21 - Elektrik ve Su

4 Mayıs 2023 Gaziantep Defin Listesi

2023-05-04 16:11 - Defin Listesi

Gaziantep'te yarın (10 Mayıs Çarşamba) uygulanacak elektrik kesintisi

2023-05-09 17:38 - Elektrik ve Su

Türkiye'den Netflix'e dev rakip! TRT Tabii resmen tanıtıldı! Başlangıçta ücretsiz olacak

2023-05-03 01:02 - Magazin

5 Mayıs 2023 Gaziantep Defin Listesi

2023-05-05 15:58 - Defin Listesi

6 Mayıs 2023 Gaziantep'te Defin Listesi

2023-05-06 16:26 - Defin Listesi

Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın acı günü!..

2023-05-08 09:50 - Yaşam

İlgili Haberler

'Kanlı' Kanco! İmamoğlu'nun ağırlandığı konak askerlerimize mezar olmuş

14:53 - Siyaset

AK Parti Kavak Kongresi yapıldı

13:49 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya’ya gitti

09:46 - Siyaset

AK Parti İl Başkanı Güngör’den birlik ve beraberlik vurgusu

09:17 - Siyaset

İmamoğlu’ndan DEM’li Ahmet Türk’e destek ziyareti

23:58 - Siyaset

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Trafik Kazaları: 1 Ölü, 5 Yaralı

14:57 - Asayiş

Fatma Şahin’den Trafiği Rahatlatan Adım: İpekyolu’nda Yeni Şerit

14:16 - Yaşam

Gaziantep’te korkunç ölüm olayına bir yenisi daha eklendi.

14:13 - Asayiş

Gaziantep Nöbetçi Eczaneler (17.11.2024)Pazar

14:09 - Sağlık

Prematüre doğan "Elisa" bebek yaşam mücadelesini kazandı

14:03 - Yaşam