?>

Üretici köylülerden mesaj var: Tütünü susuz bırakmayalım

Ekonomi - Malatya'nın Sürgü ve Kurucuova köyü depremden en çok etkilenen yerlerden. Köylü, tütün ve şeker pancarı üretiyor. Mayısta tütün mesaisi başlayacak. Sulama hatlarında hasar tespiti isteyen köylüler, devletten alım garantisi talep ediyor.

Ekonomi - 2 yıl önce

Depremden en çok etkilenen yerlerden biri de Malatya’nın Adıyaman sınırındaki Sürgü kasabası. Malatya’mızın tıpkı diğer deprem bölgelerinde olduğu gibi yeniden doğrulacağı yeniden kendini inşa edeceği günlerde, çiftçilerle konuştuk.

Malatya topraklarında sadece kayısı değil tütün ve şeker pancarı üretimi de var. Su sorunu ise çiftçiyi şimdiden telaşlandırıyor. Tarlalar, yer altı sularıyla sulanıyor ama üretici, borularda hasar olup olmadığını bilmiyor, tespitlerin bir an önce yapılıp üretim dönemine hazır olmasını bekliyor.  

TÜTÜNÜ DEVLET ALSIN

Ekrem Garipoğlu, gelen yardımlar için tüm Türkiye’ye teşekkür ederek başladı konuşmaya. Gübre ve yemin ucuzlatılmasını, tütüne sahip çıkılmasını istedi:

“Büyük bir felaket oldu. Ama ayağa kalkacağız, mecburuz. Burada şeker pancarı ve tütün ekiyoruz. Tütünde alım garantisi yok. Tütün ekiyoruz, esnaf geliyor, alıyor. Çoğumuz paramızı bile alamıyoruz. Biz tütünün devlet tarafından alınmasını ve paramızın devlet tarafından ödenmesini istiyoruz. Bizden de vergisinin alınmasını istiyoruz. Vergiden kaçmıyoruz.”

BELEDİYEMİZİ İSTİYORUZ

Garipoğlu, Bütünşehir yasasıyla köylerinin mahalle yapılmasından sonra büyük sıkıntılar yaşadıklarını da söyledi. Garipoğlu, “Mesela suyumuz patlıyor, Malatya’dan gelmelerini bekliyoruz. Yollar kapanıyor, Malatya’yı bekliyoruz. Bizim kepçemiz de vardı, her şeyimiz vardı. Biz sorunumuzu kendimiz çözelim istiyoruz. Çocuklarımız, ‘Malatyalı olduk’, diyorlar, Malatya’ya gidiyorlar. Belediyemizi geri istiyoruz. Sorunumuz olsa Malatya mı yetişir buradaki belediye mi yetişir?” dedi. 

Başka bir vatandaş da söz alarak şöyle konuştu:

“Büyük yıkım var köylerde. Devletimiz her imkânı kullanarak yetişiyor. Sıkıntılar oluyor ama bunlar da çok normal. Elimizdeki tüm imkanlarla bize düşen görev neyse yaparız. Tütün ve pancar ekiyoruz. Bizden pancarı ton başı bin 500 liraya alıyorlar bize 50 kilo şekeri bin liraya satıyorlar. Bu tefecilik. Bunların denetlenmesini istiyoruz. Serbest piyasa denetlensin.”

6 OĞLAĞIM ÖLDÜ YEME YETİŞEMEDİM

“Sıkıntılara alışık bir milletiz. Boyun eğmektense sıkıntı yaşarız.” diyor Sürgü köylüleri. 

Abdurrahman amca da hayvanlarını soğuktan koruyabilmek için barınak istedi:

“Dışarıdayız. Davarlarımıza yer yok. 3 keçim doğurdu, 6 oğlağım soğuktan öldü. Hayvanlarımıza barınak istiyoruz. AFAD’dan geldiler ölçüm yaptılar, yapılacakmış. Hava soğuk. Yollar patlamıştı, ulaşım ilk günlerde çok zordu. Tankerle üç saatte varabildik merkeze. Yem getirmişler, yetişemedim. Saman sıkıntısı var. Keçilerimize yazık.”   

Mesut Artuş da “Zor üretiyoruz. Gübre, mazot alacak gücümüz yok. Çiftçinin elinden tutsunlar istiyoruz. Hasar çok, mal varlığımız gitti. Topraklarımız var ama işleyecek gücümüz yok. Hayvanlarımız var, yemi yok.” dedi. 

KARLAR KALKINCA TESPİTLER YAPILSIN

Doğanşehir’in Kurucuova köylüleri de topraklarının yüzde 90’ında tütün ekiyor. Sondajlarda sıkıntı olabileceğini, tespitlerin bir an önce yapılması gerektiğini söylediler. Su çok önemli tütün için, 3-4 günde bir su verilmezse kurumaya başlıyor.

Abuzer Biricik, “Gelirimiz tütün, çadırlardayız. Hava soğuk. Çocuklarımız hep dışarda. Gidenler oldu ama geri gelmek istiyorlar. Toprağımızı terk etmememiz lazım. Mayıs ayına kadar su yetişmezse sorun olur. Elektrik olmazsa olmaz. Su elektrikle çıkıyor. Artezyenlerle sulama yapıyoruz. Tespitlerin yapılması lazım. Karlar kalkınca kontrollerimizi yapalım. Tütün üreticisine zaten destek verilmiyor. Su istiyoruz sadece.” dedi.

Mehmet Aşkın da su sorunu için şu öneriyi yaptı:

“Bizim çok güzel bir akarsuyumuz var. Onu değerlendirebiliriz, artezyen bize lazım değil, akarsu işini halletsinler yeter.”

Haftanın Öne Çıkanları

“Vali Gül’e bu açıklmayı da yaptırdınız ya, Helal olsun!..”

2023-02-17 17:33 - Gündem

Uzmanından Gazianteplilere çağrı;“Hasarsız ve az hasarlı binalar olarak nitelendirilen binalarınıza dilerseniz geçebilirsiniz”

2023-02-14 19:43 - Gündem

Gaz kullanımı ile ilgili Gazianteplilere kritik açıklama.

2023-02-15 12:07 - Gündem

Hasarlı konutlara hane başı 10 bin TL ödeme başladı.

2023-02-17 13:28 - Gündem

Deprem felaketi nedeniyle işçinin maaşı devletten

2023-02-18 09:51 - Ekonomi

Gaziantep’te Önce Engelli oğlunu vuran polis baba intihar etti.

2023-02-18 13:30 - Gündem

Vali Gül’den kritik deprem uyarısı!..

2023-02-20 21:37 - Gündem

Gaziantep Emre Apartmanı'nın müteahhitleri tutuklandı.

2023-02-19 20:13 - Gündem

Hayırsever Yaşar Aktürk’ün kızı deprem bölgesinde

2023-02-18 12:31 - Gündem

Gaziantep Valisi Davut Gül ve GAZDAŞ’tan önemli gaz açıklaması.

2023-02-16 15:33 - Gündem

İlgili Haberler

Köyceğiz’de üreticilere yeni destekleme modeli tanıtılıyor

10:36 - Ekonomi

BTSO Kimya Konseyi Bursa Business School’da buluştu

10:20 - Ekonomi

Salatalık üreticisinin yüzünü güldürdü

09:50 - Ekonomi

Sivas’ta araç sayısı 200 bine ulaştı

21:30 - Ekonomi

MAGİNDER’de Salih Karademir güven tazeledi

21:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Efsane Emniyet Müdürü Halil Altan Hukuk Mücadelesini Kazandı

01:14 - Gündem

İnanmak Başarmanın Yarısıdır

20:15 - Spor

Bakan Kurum: Deprem bölgesini istismar malzemesi yapmaya çalışanlara müsaade etmedik

19:28 - Siyaset

Volkan Kazak: Bugün bu galibiyeti bekliyorduk

19:17 - Spor

Gaziantep FK - Başakşehir FK: 3-0

18:28 - Spor