?>

Üretimi durdurulunca ASELSAN yaptı! Kilogramı 80 bin dolar

Haber 7 - Savunma sanayisinde elektro-optik, silah ve atış kontrol sistemlerinin hassas şekilde görev yapmasını sağlayan ve yurt dışından alınırken üretimi durdurulan Sayısal Manyetik Pusula, ASELSAN ile Anova Ar-Ge iş birliğiyle yerlileştirildi.

Teknoloji - 2 yıl önce

ASELSAN'ın Savunma Sistem Teknolojileri ile ​Mikroelektronik, Güdüm Elektro-Optik sektör başkanlıklarının ürünlerde kullanılan ve millileştirilme çalışmaları kapsamına alınan Sayısal Manyetik Pusula, Anova Ar-Ge Teknolojileri tarafından yerli olarak geliştirildi.

Anova Ar-Ge Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Volkan Palaz, ASELSAN ile yaptıkları stratejik iş birliği anlaşması doğrultusunda şirketin yürüttüğü millileştirme çalışmalarına destek verdiklerini söyledi. Palaz, ortaya koydukları çalışmalarla "Son 3 Yılda En Fazla Ürün Millileştiren Stratejik Ortaklar" kategorisinde ASELSAN'dan ikincilik ödülü aldıklarını ifade etti.

ASELSAN'ın talebi doğrultusunda bugüne kadar esnek mermi yolu, askeri fan, AC/DC ve DC/DC çeviricileri millileştirdiklerini belirten Palaz, 2019'da yine ASELSAN'ın isteği üzerine Sayısal Manyetik Pusula'ya yönelik çalışmalara başladıklarını dile getirdi.

Palaz, kara ve deniz platformlarında yoğun olarak kullanılan ve yurt dışından temin edilen Sayısal Manyetik Pusula'nın yerli muadili ile platform bazlı testlere başlandığını bildirdi.

Volkan Palaz, yurt dışı bağımlılığı sonlandırdıkları ürünlerle aynı zamanda önemli ihracat başarıları yakaladıklarına işaret ederek, "Türkiye'de sektördeki tüm ana yüklenicilerle yakın iş birliği halindeyiz. Türkiye'de oluşturduğumuz altyapımız, kalitemiz, sistemimizle ürünlerimizi yurt dışına taşımak istiyoruz. Bunun çalışmaları başladı. Sayısal Manyetik Pusula ve benzeri yeni ürünlerimizle ihracat hedefimizi büyütüyoruz" dedi.

HEDEFİN YERİNİ SÖYLEYEN SAYISAL MANYETİK PUSULANIN GRAMI 80 BİN DOLAR

Anova Ar-Ge Teknolojileri Elektronik Tasarım Müdürü İbrahim Altunsoy, yürüttükleri çalışmalar sonunda ortaya sadece 25 gram ağırlığa sahip, yüksek teknolojiye dayalı, kilogram değeri yaklaşık 80 bin doları bulan bir ürün çıktığını söyledi.

Sayısal Manyetik Pusula, bir elektro-optik sistem aracılığıyla hedefin yerini tam olarak gösterebiliyor. Bu sayede silah ve atış kontrol sistemleri hedefi tam on ikiden vurabiliyor.  Yakında insansız hava ve kara araçlarında da kullanılması mümkün olacak Sayısal Manyetik Pusula ilk aşamada yalnızca sabit sistemler için geliştirildi. 

Anova Ar-Ge Teknolojileri Elektronik Tasarım Müdürü İbrahim Altunsoy ürünün teknik özellikleri hakkında "Ürün, dünyanın manyetik alan şiddetini ve yönünü ölçüyor. Manyetik kuzeye göre yere paralel bir sistemde nereye baktığımızı öğreniyoruz. Bunu da 0,25 derece gibi yüksek hassasiyetle sağlıyoruz. Aynı zamanda ivme ölçerleriyle de yükseliş ve yatış açısında yaptığınız dereceleri 0,1 derece hassasiyetle söylüyor. Bu sayede gözetleme, hedefleme, atış kontrol görevleri yüksek hassasiyetle yapılıyor ve hata oranları düşüyor. 31x33x13,55 milimetre gibi bir kibrit kutusundan küçük boyutlarda sahip. Güç tüketimi de 200 milivat civarında. Küçük, hafif ve düşük güç tüketimi, üzerinde yer aldığı sistemden doğan şoklara ve etkilere karşı dayanıklılık gibi son derece zorlayıcı şartların bir arada sunulduğu bir ürün. Dünyadaki üretici sayısı da bir elin parmaklarını geçmiyor, oldukça az" dedi.

YABANCILAR ÜRETİMİ DURDURUNCA YERLİLEŞTİRİLEREK SERİ ÜRETİME GEÇİLDİ

Sayısal Manyetik Pusula için öz kaynaklarla yola çıktıklarını, sonrasında TÜBİTAK desteği aldıklarını ve toplamda 30 binden fazla adam/saatlik mühendislik çalışmasıyla ürün geliştirme sürecini başarıyla tamamladıklarını dile getiren Altunsoy, "Ürünlerin kullanılacağı sistemlere entegrasyon ve doğrulama aşamasındayız. Bir yandan da seri üretim ve kalibrasyon altyapısına yönelik yatırımları gerçekleştirdik. Seri üretime hazırız, sadece talebe göre üretim sayılarını artırmamız gerekebilir." dedi.

İlk olarak ASELSAN'ın Doruk Elde Taşınabilir Elektro-Optik Sensör Sistemi gibi entegrasyon anlamında çeşitli zorluklar barındıran bir ürüne adaptasyon çalışmaları yaptıklarını anlatan Altunsoy, bunu diğer ASELSAN ürünlerinin izleyeceğini belirtti. İbrahim Altunsoy, şunları kaydetti:

"Yalnızca ASELSAN'ın binlerce ürününde yer alan bir cihaz. Mevcut ürünlerdeki bakım-onarım ihtiyaçlarının karşılanması, yeni sistemlerin ihtiyaçlarının karşılanması, daha gelişmiş ürünlerin geliştirilebilmesi açısından bu alanda yerli bir ürün olması son derece stratejik. Sektörde farklı şirketler de ASELSAN'la aynı ürünü kullanıyor. Yerli Sayısal Manyetik Pusula sahip olduğu özelliklerle mevcut ürünün yerini alacak ve bu alandaki bağımlılığı sonlandıracak.

Millileştirme çalışmaları kapsamında bu ürünü listeye ekleyen ekibe teşekkür etmek gerekiyor. 3 yıllık çalışma sonunda yerli ürüne ulaştık. Şu an yurt dışından temin edilen ürünün üretimi durduruldu ve tedarik edilemiyor. Bu karar vaktinde verildiği için de yerli ürünümüz hazır. İhracat konusunda da iddialıyız. Bu alanda dünyada yaygın olarak kullanılan ürünle rekabet edip, onun yerini alabilecek durumdayız. Dahası sistem üreticileriyle tasarım aşamasında bir araya gelip hızlı ilerleyebileceğiz."

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Nizip’i sarsan intihar vakası

2022-07-18 09:02 - Asayiş

Ümit Özdağ’ın Suriyeli kulak kesme yalanı

2022-07-16 13:05 - Gündem

Gaziantepli avukatın şok intiharı!…

2022-07-18 09:11 - Asayiş

Konukoğlu’ndan muhteşem davranış, “Ağalık vermekle olur.”

2022-07-17 11:37 - Ekonomi

Şahinbey’den Ertuğrul Gazi Mahallesi’ne yeni park

2022-07-13 22:22 - Yaşam

YKS üniversite taban puanları 2022: (LİSTE) 2 ve 4 yıllık kontenjan ve ÖSYM başarı sıralamaları

2022-07-19 09:53 - Gündem

İSO ikinci 500’e Gaziantep’ten kimler girdi

2022-07-19 13:37 - Ekonomi

Gaziantep'in Sevilen Avukatı Orhan Toplar ağlattı

2022-07-18 22:53 - Gündem

Gaziantep'te kafasına sıkan avukat ile ilgili flaş gelişme...

2022-07-18 12:16 - Asayiş

Şehit ve Gazi ailelerine ParkAntep Harikalar Diyarı 14 Temmuz günü ÜCRETSİZ…

2022-07-14 13:49 - Gündem

İlgili Haberler

Enerjimiz Eşit Meslek Liseleri Projesi’nin kapanış toplantısı yapıldı

14:59 - Teknoloji

Teknolojinin yeni tehlikesi: Duygusal yapay zeka

13:53 - Teknoloji

KBÜ öğrencileri Türkiye’nin çip üretiminde bağımsızlık hedefliyor

12:19 - Teknoloji

BARÜ’de 8. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı hazırlıkları başladı

12:12 - Teknoloji

Denizli Bilim Merkezi ‘Yılın Öğretmeni’ ve öğrencilerini ağırladı

10:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural’ın Baba acısı

21:03 - Defin Listesi

Gaziantep’te 26 Aralık’ta Elektrik Kesintisi! İşte Etkilenecek Bölgeler ve Saatler

18:57 - Elektrik ve Su

Gaziantep Nöbetçi Eczaneler 25 Aralık 2025 Çarşamba

16:58 - Sağlık

Gaziantep’in Şanlı Mücadelesi Meclis Gündeminde: Ali Şahin’den Tarihi Vurgu

16:05 - Siyaset

Şahinbey Belediyesi’nden 25 Aralık etkinlikleri

16:02 - Gündem