?>

Urfa isotuna rakip çıktı: Aslanlar biberi

İzmir Torbalı'nın bereketli topraklarında yetişen Aslanlar biberinde hasar dönemi başladı. Geçen yıl coğrafi işaret belgesi alan Aslanlar biberinin Urfa'nın isotundan daha acı olduğunu söyleyen Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Aslanla

Gündem - 1 yıl önce

İzmir Torbalı'nın bereketli topraklarında yetişen Aslanlar biberinde hasar dönemi başladı. Geçen yıl coğrafi işaret belgesi alan Aslanlar biberinin Urfa'nın isotundan daha acı olduğunu söyleyen Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Aslanlar biberinin acı olma özelliğiyle Urfa'nın isotuyla yarışıyor. Bu konuda da Urfalı kardeşlerimize, hemşehrilerimize meydan okuyoruz. Buyurun gelin. Aslanlar biberi mi acı, Urfa'nın biberi mi acı?” dedi.

İklimi ve toprağı nedeniyle pek çok ürünün yetiştiği İzmir'in Torbalı ilçesinde, temmuz ayı itibariyle de Aslanlar biberinin hasadı başladı. İlçenin Aslanlar köyünde yetişen biberler, acılığı ve mideyi yakmamasıyla biliniyor. Geçen yıl coğrafi işaret belgesini alan biberlerin işlenerek özellikle İtalya'ya ihraç edilmesi de gündemde. Aslanlar biberinin Urfa isotundan daha acı olduğunu belirten Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Aslanlar biberi, acı olma özelliğiyle Urfa'nın isotuyla yarışıyor. Bu konuda da Urfalı kardeşlerimize, hemşehrilerimize meydan okuyoruz. Buyurun gelin. Aslanlar biberi mi acı, Urfa'nın biberi mi acı? Kıyaslamasını hep beraber yapalım. Bizim biberimizin acılığı Urfa isotundan daha yüksek fakat mideye hiçbir zararı yok, mideyi yakmıyor” diye konuştu.

Aslanlar köyünde 100 yıldır yetiştiriliyor

Aslanlar biberinde temmuz ayının ilk haftasıyla birlikte hasadın başladığını, fidelerin Haziran ayında toprağa verildiğini kaydeden Başkan Olgun, “Geçen yıl İzmir'in 35. ürünü olarak Aslanlar biberinin coğrafi tescilini aldık. Coğrafi tescili alındıktan sonra ilk hasada başladık. Bundan dolayı çok mutluyuz. Aslanlar biberi bizim bölgemizde yetişiyor. Akdeniz iklimini seven, toprak yapısı itibariyle Aslanlar köyümüzde büyük rağbet gören bir bitkimiz. Burada yaşayan kardeşlerimiz 135 yıl önce Rumeli'den buraya göç etmişler. Tohumlar da oradan buraya getirilmiş. Orada da benzer iklim özellikleri olduğu için burada da yetiştirilmiş. Bu köyümüzde aşağı yukarı 100 yıldır bu ürün yetiştiriliyor” bilgisini verdi.

İtalyanlardan ilgi var

Aslanlar biberinin iç piyasaya satıldığını, bir firmanın ihracat konusunda girişimlerde bulunduğunu kaydeden Başkan Olgun, “Aslanlar biberine İtalyanlardan ilgi var. Bizim de fabrikalar tarafından biberin işlenmesi için çalışmalarımız var. Aslanlar biberinin kurutulması, turşusunun yapılması ve pul biber olarak işlenerek ihraç edilmesi konusu gündemimizde. Ayrıca Aslanlar biberini özellikle pideciler ve lokantacılar toptan alıyor. İç piyasada çok talep gören bir ürünümüz. Bu yıl verim de oldukça yüksek. Güzel bir hasat sezonu bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Pazardaki fiyatı 25 lira”

Aslanlar Mahallesi Muhtarı Sedat Sunar, “Hasat dönemimiz güzel geçiyor. Biberlerimizde rekolte de fiyat da iyi. Aslanlar biberimiz çok meşhur, geçen yıl coğrafi işaretini de aldık. Aslanlar biberi acıdır ama mideyi ağrıtmaz. Pideciler, lokantacılar bu biberi çok kullanıyor. Bir dönümde 5 bin kök var. Bir dönümde 2,5 ton ürün verir. Eylülün ortalarına kadar da hasat devam eder. Biberlerin pazardaki fiyatı kilosu 25 lira civarında. Biz ise 15 liradan satıyoruz” sözlerine yer verdi.

“Acıdır ama mideyi ağrıtmaz”

Fuat Sunar, “46 senedir bu biberi yetiştiriyorum. Selanik göçmeni olduğumuz için tohumunu oradan getirdik. Eylül ayına kadar hasadımız devam edecek. Geçen seneye göre biberlerimiz daha bol ve sağlıklı. Toptan olarak kilosunu 15 liradan veriyoruz. Aslanlar biberi lezzetlidir, acıdır ve mideyi yakmaz. Bu biberde bir tarafı tatlı, bir tarafı da acıdır” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te dere kenarında iki cansız beden!

2023-06-29 17:53 - Asayiş

AK Parti Gaziantep’te il Başkanı kim olacak?. Ankara’ya kimler çağırıldı!…

2023-07-05 23:50 - Siyaset

Gaziantep Valiliği Özel kalem müdürü o isim oldu!..

2023-07-05 19:59 - Gündem

Başkan Fatma Şahin’in baba acısı

2023-07-01 11:07 - Gündem

AK Parti Gaziantep İl Başkanlığı için sürpriz görüşme!…

2023-07-04 17:02 - Siyaset

05.07.2023 Çarşamba günü Defin Listesi

2023-07-05 17:44 - Defin Listesi

Gaziantepli Tancan’lı EPİAŞ Türkiye 1.’si oldu. Fortune 500’e Gaziantep’ten 19 şirket girdi

2023-07-05 01:15 - Ekonomi

03.07.2023 Pazartesi günü Defin Listesi

2023-07-03 17:52 - Defin Listesi

04.07.2023 Salı günü Defin Listesi

2023-07-04 17:45 - Defin Listesi

Gaziantep'te yarın birçok bölgede elektrik kesintisi olacak

2023-07-05 17:48 - Elektrik ve Su

İlgili Haberler

Depreme aracında yakalanan sürücü: "Arabayı biri sallıyor sandım"

00:30 - Gündem

Van’da sözleşmeli personeli işten çıkarma skandalına tepki

23:15 - Gündem

Bağımsızlık Seferberliği’nde Ben De Varım! Milletvekili Ali Şahin, YEŞİLAY’ın Bağımsızlık Akımına Destek Verdi

23:01 - Gündem

Meteoroloji Uyardı! Azot Dioksit Nedeniyle Hava Kötü Kokacak ve Puslu Olacak

22:28 - Gündem

Köyün tek çocuğu olunca, arkadaşları da dedeler oldu

22:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Son dakika! Halep kent merkezinin orta kesimlerine girildi

23:27 - العربية

Bağımsızlık Seferberliği’nde Ben De Varım! Milletvekili Ali Şahin, YEŞİLAY’ın Bağımsızlık Akımına Destek Verdi

23:01 - Gündem

Meteoroloji Uyardı! Azot Dioksit Nedeniyle Hava Kötü Kokacak ve Puslu Olacak

22:28 - Gündem

Gaziantep Trafik Güvenliğine Güç Katıyor: Motosikletli Polisler Sertifikalarını Aldı

21:24 - Asayiş

Şok! Gaziantep’te Parkomat Ücretleri Tavan Yaptı: İşte Yeni Tarife

21:20 - Ekonomi