?>

“UYAP” alt yapısı yerli yazılımlarla güçlendiriliyor

Dijital uygulamalar ile adalete erişim daha da kolaylaşacak.

Teknoloji - 3 yıl önce

Yargı Reformu Stratejisi kapsamında yargılamaların hızlanması ve adalete erişimin kolaylaştırılmasına yönelik atılan adımlara bir yenisi daha ekleniyor. Türk mühendisleri tarafından yerli yazılımlarla hazırlanan ve yargı mensubu ve adliye çalışanlarının adliye dışında da UYAP sistemine girmesi imkanı sağlayan UYAP Mobil uygulaması geliştiriliyor.

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü tarafından yargıda dijital dönüşüm hedeflerine yönelik E-vatandaş, Celse, E-arabulucu, E-uzlaştırmacı, E-bilirkişi mobil uygulamaları hayata geçirildi. Bakanlık bünyesindeki mühendislerce tamamen yerli yazılımlarla oluşturulan bu uygulamalar ile mobil platformlardan da UYAP sistemine erişim sağlanmasının önü açıldı. Yargılamaların hızlandırılması ve adalete erişimin kolaylaştırılmasını sağlayan yargıda dijital dönüşüm çalışmalarına UYAP Mobil uygulaması da eklendi.

UYAP şifresi ve sms doğrulama yöntemi ile UYAP sistemine girilebilece

Dosya ve evrak görüntüleme sağlayan ilk sürüm için gerekli çalışmaların yapıldığı UYAP Mobil uygulamasının alt yapı ve teknoloji geçişleri ile birlikte 2023 yılına kadar yeni teknolojilere uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor. Güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemi hedefiyle geliştirilen uygulamayla yargı çalışanları UYAP'a cep telefonundan ve diğer mobil platformlardan erişim sağlayabilecek. Hakim, savcı, yazı işleri müdürü, katip, mübaşir, icra müdürü ve icra memurları, yetkilerinde olan dosyalara portal şifresi ve SMS doğrulama yöntemi ile UYAP Mobil uygulaması üzerinden güvenli şekilde erişebilecek.

Yargıda hedef süre uygulamasına katkı sağlayacak

UYAP Mobil ile yargı çalışanları 7 gün 24 saat, internet erişiminin olduğu her yerde yetkilerinde olan tüm dosya bilgilerine erişip, dosyalar ile ilgili değerlendirme yapabilme imkanı bulacak. Ayrıca yargı çalışanları duruşmalarını takip edebilecek, izin, yetki gibi özlük bilgilerini görüntüleyebilecek.UYAP Mobil uygulamasının doküman okuma özelliği ile iş yoğunluğu olan savcı ve hakimler mesai saatleri dışında da mobil cihazlardan UYAP'a erişim sağlayarak dosyalarını inceleyebilecek. Uygulama bu yönüyle hakim ve savcıların yargıda dosyaların karara bağlanması için belirlenen hedef sürede dosyalarını tamamlamasına da katkı sağlayacak.

Uygulamanın yeni sürümlerinde onay butonu yer alacak

Önümüzdeki dönemlerde geliştirilmesi planlanan mobil uygulamanın sonraki versiyonlarında ise Celse, UYAP Mobil ve diğer mobil uygulamalar üzerinden onay işlemleri yapılmaya başlanması, elektronik imza ve benzeri yöntemler ile evrak imzalama ve evrak gönderme işlemlerinin yapılabilmesi, yenilenmiş web tabanlı UYAP sistemine geçilmesi ile web üzerinden yapılan tüm işlemlerin mobil cihazlar ile de güvenli bir şekilde yapılması amaçlanıyor. Ayrıca dosya yükünün çok olduğu mahkeme ve savcılıklarda hakim veya savcının adliye dışında olması durumunda da UYAP ortamında hazırlanıp onaylarına sunulan evraka mobil uygulamaya girerek onay verebilmesi, bu sayede adli işlemlerin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. İcra çalışanlarının dosyalarına erişimin de güçlendirileceği uygulamada yapılacak güncellemelerle dosya taleplerine ilişkin işlemlerin mobil cihazlara aktarılmasının, bu sayede icra dairelerinin iş yükünün azaltılmasına katkı sağlanması planlanıyor.

‘Uyap Mevzuat' mobil uygulaması yüksek mahkeme kararlarına erişimi kolaylaştırıyor

Yine Adalet Bakanlığı mühendislerince geliştirilerek hayata geçirilen UYAP Mevzuat mobil uygulaması da hakim, savcı, avukat ve diğer yargı çalışanlarının mevzuat ve yüksek yargı kararlarına ulaşabilmesine olanak tanıyor. İnternet üzerinden ücretsiz şekilde indirilebilen ve tüm vatandaşların da erişimine açık olan uygulamadaki “içtihat ara” butonu ile Yargıtay, Danıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına, “mevzuat ara” butonu ile de kanun, yönetmelik, tüzük, genelge, tebliğ, KHK, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Uluslararası Sözleşme ve HSK İlke Kararına ulaşılabiliyor. Uygulamada yer alan kararlara tarih, dava adı, başvuru numarası gibi kriterler girilerek erişim sağlanabiliyor. 

Engin Yağcı

 

Haftanın Öne Çıkanları

Mevlid Kandili yarın idrak edilecek

2021-10-16 22:06 - Gündem

Erdemoğlu Türkiye Zirvesinde

2021-10-17 17:28 - Gündem

Lüks Araçta Ölümüne Kavga

2021-10-18 13:19 - Gündem

Öğretmenin hız motoruyla feci ölümü

2021-10-17 21:36 - Gündem

Motorin ve benzine zam

2021-10-15 10:51 - Gündem

Saldırıya uğrayan müzisyen Erdal Erdoğan ilk kez konuştu

2021-10-20 21:38 - Gündem

Dikkat! Gaziantepli iş insanı Çin'den kumaş istedi yerine konteynır dolusu kum geldi!

2021-10-18 21:53 - Gündem

Esnaf, kontak kapatma noktasında!

2021-10-21 19:50 - Gündem

Motosiklet direğe çarptı: 17 yaşındaki Cihan öldü, arkadaşı yaralı

2021-10-17 14:46 - Gündem

Düğünde Saldırıya Uğrayan Müzisyen Konuştu

2021-10-21 09:49 - Gündem

İlgili Haberler

21 Aralık Uzay Şenliği

17:05 - Teknoloji

Dünyaca ünlü profesöre yapay zeka ile ürün tanıttılar

14:38 - Teknoloji

realme, soğuğa duyarlı renk değiştiren telefonunu tanıttı

10:00 - Teknoloji

ERÜ’de yeni alınan ‘anjiyografi’ ve ‘ultrasonografi’ cihazı hizmete başladı

17:42 - Teknoloji

Milli İstihbarat Akademisi Öğretim Üyesi Dr. Erbay: “Türkiye’de yapay zeka modelinin geliştirilmesi güvenlik anlamında oldukça önemli”

14:37 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bakan Güler: Suriye'de önceliğimiz, PKK/YPG terör örgütünün bir an önce tasfiye edilmesi

12:58 - Siyaset

Nizip’te trafik kazası 1 ölü 6 yaralı

12:33 - Asayiş

Gülsan Holding’in ihracattaki başarıları ödüllerle taçlandı

12:21 - Ekonomi

Kadooğlu Yağ’a İhracatın Yıldızı Ödülü

12:20 - Ekonomi

TBMM'de Devlet Memurları Kanunu görüşülecek

11:57 - Siyaset