?>

Uzmandan buğday ekimi mesaisindeki çiftçilere verimli ve kaliteli ürün uyarısı

Türkiye'nin buğday ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı mardin’de ikinci ürün mısırın hasadını tamamlayan bazı çiftçiler bir süre dinlendirdikleri verimli topraklarda buğday ekimine başlarken uzmanlar, verimli ve kaliteli ürünlerin elde edilmesinin yanı sıra girdi maliyetlerinin de düşürülmesi için tavsiyelerde bulundu.

Ekonomi - 2 yıl önce

Türkiye’nin buğday ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı Mardin’de mısır hasadını tamamlayan bazı çiftçiler, bir süre dinlendirdikleri verimli topraklarda buğday ekimine başladı. Uzmanı ise verimli ve kaliteli ürünlerin elde edilmesinin yanı sıra girdi maliyetlerinin de düşürülmesi için tavsiyelerde bulundu.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli hububat merkezlerinden Mardin’in büyük bir bölümünde mısır hasadını tamamlayan çiftçilerin, makarnalık ve ekmeklik buğday ekimi başladı. Hummalı mesainin sürdüğü bereketli topraklarda çiftçilerin yüksek verim alması ve girdi maliyetlerinin düşmesi konusunda Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan tavsiyelerde bulundu. "Toprak üzerindeki bitki atıklarının yakılmaması gerekir"

Yaklaşık 2,5 milyon hektarda ekim hazırlığının olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yusuf Doğan, ekim mesaine başlayan çiftçilerin hasat öncesi ve sonrasında dikkat etmesi gereken konulara değindi.

Prof. Dr. Doğan, toprak ve tohum yatağı hazırlığının hem girdi maliyetinin düşürülmesi hem de koruyucu önlem açısından önemli olduğunu söyledi. Mısır hasadının ardından anız yakılmaması gerektiğini dile getiren Doğan, "600 bin dekarlık mısır ekimi var ve bunların bir kısmı hasat edilmeye başlandı. Diğer kalan mısırlar da hasat edildikten sonra toprak üzerinde bulunan bitki atıklarının yakma yoluyla değil, goble disk yoluyla parçalanarak toprağa karıştırılması gerekmektedir. Biz bunu niçin öneriyoruz? Hem mevcut topraktaki organik madde miktarı artsın hem de toprak düzeyinde anızlar birikimini sağlayalım ki rüzgar erozyona karşı toprak bir yerden bir yere taşınmamış olsun. Diğer önemli bir nokta ise yine yağan yağışlarla beraber toprak yüzeyindeki anızlardan dolayı suyun daha fazla infitır olması açısından toprağın işlenmesi bizim için oldukça önemlidir" dedi.

Tarlanın doğru sürülmediği zaman toprak kaybına neden olacağını kaydeden Prof. Dr. Doğan, “Özellikle kuru tarımın yapıldığı alanlarda nem problemi olduğundan dolayı toprağı yüzde sürmemiz gerekmektedir. Eğer toprak alt üst sürüldüğü zaman bahsettiğimiz gibi erozyon ve suya bağlı olarak topraklar kayıpları olacaktır. Kuru tarımın yapıldığı alanlarda kesinlikle toprağın anızlı bir şekilde bırakılması ve toprağın alttan işlenmesini gerekmektedir" ifadelerini kullandı. "Toprak analizi şart"

Fazla gübre kullanımının toprağın çoraklaşma ve kaybına neden olduğunu belirten Prof. Dr. Doğan "Kaliteli bir ürün elde edilmesi için gübre miktarı olmazsa olmamızdır. Bölgede ne yazık ki gübre fazla atılmakta ve toprakların ileriki dönemde çoraklaşmasına ve kayıplarına neden olmaktadır. Buğday ekimi yapacak çiftçilerimiz vermesi gereken miktarları göz önünde bulundurması gerekiyor. Ondan önce toprak analizi şart. Toprak analizi yaptıktan sonra hangi ürünü ekecekse ona göre bir gübreleme planlı çizip uygulanması yapılması gerekiyor. Buğday ekimi yapılacaksa saf olarak 12 ile 14 kilogram arasında bir azot 4 ile 6 kilogram arasında bir fosfor gübrelenmesi yapılması gerekiyor. Yine bir besin elementi olarak çinkonun verilmesi hem verim hem de kalite açısından önemlidir. Atılacak çinko miktarı ise 2 ila 3 kilo saf olarak hesaplandığı zaman toprağa verilmesi ileriki dönemlerde hem verim hem de kalite açısından olumlu sonuçların alınacağını çiftçi arkadaşlarımız görebilecektir" diye konuştu. "Tohum, gübre miktarı uyumlu olmalı"

Sertifikalı tohum kullanımının verimde artışı beraberinde getirdiğini ifade eden Prof. Dr. Doğan, "Sertifikalı tohum kullanıldığı zaman ortalama yüzde 30 oranında bir verim artışına sebep verir. Çünkü sertifikalı tohumda çimlenme gücü ve safiyet oranı yüksek olduğu için atılacak tohum miktarı ona göre düşmektedir. 1 metrekarede ortalama 500 tohum gelecek şekilde dekara 18-20 kilogram tohum özellikle buğday için önerebiliriz. Fazla verildiği zaman ne gibi sıkıntılar ortaya çıkar? Bu da ileriki dönemlerde metrekaredeki bitki sayısı arttığı için hastalıklara davetiye çıkarmış olur ve rüzgarla geldiği zaman bitkilerde yakma meydana gelir. Biz bunu bölgede tahılda oldukça net bir şekilde görebiliyoruz.

Metrekarede fazla bitki varsa ve gübre fazla verdiği zaman bitkide yakma olur ve hasada zorlaşma meydana geliyor. Bu da verimde ciddi kayıplara neden oluyor. Ondan dolayı atılacağımız gübre miktarı ile tohum miktarı uyumlu olması gerekmektedir. Bölgemizde karşılaştığımız problemlerden biri de buğday ekiminde fazla su verilmesidir. Genel anlamda yıllık yağış yeterli olduğu zaman 2 sefer su verilmesi yeterli olur. Bu da daha çok sapa kalkma dönemi çiçekleme öncesi veya dolum döneminde sulama yapılırsa verim ve kalite açısından olumlu sonuçlar elde edebiliriz. Buna da dikkat etmemiz gerekiyor."

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep sanayisinin acı kaybı.

2022-12-14 10:32 - Gündem

Gaziantep kötü sallandı. Depremde zarar gören binalar var.

2022-12-18 21:36 - Gündem

Gaziantep Valiliği’den CHP’li vekil için kötü niyetli açıklaması

2022-12-14 20:32 - Siyaset

Dikkat! Gaziantep'te yarın birçok bölgede kesintisi olacak...

2022-12-20 14:54 - Elektrik ve Su

Dikkat! Gaziantep'te yarın birçok bölgede kesintisi olacak...

2022-12-19 01:49 - Elektrik ve Su

Asgari ücrette ikinci toplantı sona erdi! İşte ilk açıklama

2022-12-14 17:23 - Ekonomi

Yol Sözleri! En güzel resimli kısa, uzun ve anlamlı sözler

2022-12-18 17:28 - Gündem

Gaziantep OSB’de Köpeklere çarpmamak için manevra yapan işçi servisi faciaya neden oldu: 2 ölü, 3 yaralı

2022-12-19 13:05 - Asayiş

Gaziantep Defin Listesi ( 20.12.2022 Salı)

2022-12-20 14:42 - Defin Listesi

Hatay'da deprem! Çevre illerden de hissedildi

2022-12-18 22:10 - Gündem

İlgili Haberler

Ticaret Bakanı Bolat, Kuzey Makedonya’da DTİK toplantısına katıldı

20:55 - Ekonomi

Balıkesir’de 26 bin 591 kişiye ücretsiz su desteği

20:34 - Ekonomi

Yangında zarar gören üreticilere zeytin fidanı dağıtıldı

19:17 - Ekonomi

Kütahya’da 17 esnafa mühürleme şoku

18:55 - Ekonomi

Kırklareli İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu olağanüstü toplantısı

18:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Asgari ücretle ilgili karar Resmi Gazete'de

07:07 - العربية

O ülkede Türkçe resmi dil oldu! Karar Meclis'ten geçti

03:47 - العربية

Son dakika! Muğla'da peş peşe 2 deprem yaşandı

22:52 - العربية

Bu birliktelik ve başarı alkışlanır.

22:14 - Kültür

Şehitkamil’de Sahte Alkol Operasyonu: 3 Kişi Gözaltında

21:28 - Asayiş