?>

Uzmanı uyardı: “İnfluenzaya karşı tedbirler elden bırakılmamalı”

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı dr. Kayhan uğuz, influenza vakalarındaki ciddi artış yaşandığını kaydederek, “özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde hastalık, hastaneye yatış gerektirebilir ve solunum yetmezliği gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Ayrıca yüksek ateş, nefes darlığı veya bilinç bulanıklığı gibi ağır belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Sağlık - 2 ay önce

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Kayhan Uğuz, influenza vakalarında ciddi artış yaşandığını kaydederek, “Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde hastalık, hastaneye yatış gerektirebilir ve solunum yetmezliği gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Ayrıca yüksek ateş, nefes darlığı veya bilinç bulanıklığı gibi ağır belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

İnfluenza, grip olarak da bilinen influenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanıyor ve her sene özellikle kış aylarında birçok kişiyi etkiliyor. Ancak bu sene Türkiye genelinde influenza (grip) vakalarında oldukça ciddi oranda artış yaşanırken bu durum sağlık kuruluşlarının acil polikliniklerine ve aile sağlığı merkezlerine hasta yoğunluğu şeklinde yansıyor.

Medline Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Kayhan Uğuz, influenzanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen, ancak önlem alındığında büyük ölçüde kontrol altına alınabilecek bir hastalık olduğunu söyleyerek bilgiler verdi.

Risk altındaki bireyler dikkatli olmalı

İnfluenza, influenza A ve B virüslerinin neden olduğu, ani başlayan ateş, kas ağrıları, halsizlik, kuru öksürük ve burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösteren bir solunum yolu enfeksiyonu olduğunu kaydeden Uğuz, “Virüs, hapşırma ve öksürme ile havaya yayılan damlacıklar yoluyla bulaşır. Ayrıca, hasta bir kişiyle yakın temas kurmak veya virüs bulaşmış yüzeylere dokunduktan sonra ağız, burun ya da gözlere temas etmek de hastalık ihtimalini de artırır. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler, influenza enfeksiyonunu daha ağır geçirme riski taşırlar. Son dönemde influenza vakalarındaki ciddi artış, sağlık sistemine de yük bindirmiş durumda. Grip hastaları genellikle 1 hafta içerisinde iyileşirken hastalık bazı durumlarda zatürre gibi ciddi sonuçlara da kapı aralayabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde hastalık, hastaneye yatış gerektirebilir ve solunum yetmezliği gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Ayrıca yüksek ateş, nefes darlığı veya bilinç bulanıklığı gibi ağır belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.

Antibiyotik kullanımı işe yaramaz

Dr. Kayhan Uğuz, tedavi sürecinde dinlenmek, bol sıvı tüketmek, gerek görülen durumlarda doktor önerisi ile antiviral tedavinin başlanması ve yakınmaları hafifletici ilaçların kullanılması gerektiğini ifade ederek, “Antibiyotiklerin ise grip tedavisinde etkili olmadığı unutulmamalıdır. Çünkü grip bir virüs hastalığıdır ve antibiyotikler yalnızca bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkilidir. Doktor önerisi olmadan ilaç kullanımı, gereksiz antibiyotik direnci gelişmesine yol açabilir. Gripten korunmak için alınabilecek en etkili önlemler arasında hijyen kurallarına dikkat etmek gelir. Ellerin sık-sık sabun ve suyla iyice yıkanması, kalabalık ortamlarda maske kullanımı, hasta kişilerle temastan kaçınılması, bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin tüketilmesi ve uyku düzenine dikkat edilmesi önemlidir. Ayrıca, mevsimsel grip aşısı, özellikle risk grubundaki bireyler için etkin bir korunma yöntemi olarak bilinir” şeklinde konuştu.

Pandeminin ardından grip yaygın hale geldi

Son yıllarda COVID-19 pandemisinin etkisiyle birlikte grip vakalarındaki seyir de değişiklik görüldüğünü belirterek, “Uzun süre maske ve sosyal mesafe önlemleri nedeniyle grip vakalarında büyük bir düşüş yaşansa da önlemlerin bırakılması ile birlikte grip tekrar yaygın hale geldi. Özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminin zayıflaması, son dönemde influenza vakalarının hızla artmasına yol açtı. Bu nedenle grip ile COVID-19’un benzer belirtiler gösterebileceği unutulmamalı ve gerekir ise ilgili testler yaptırılmalıdır” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

2 kilogram metamfetamile yakalanan zehir tacirleri tutuklandı

2025-01-12 10:13 - Asayiş

16 Ocak Gaziantep'te Elektrik Kesintisi

2025-01-15 17:40 - Elektrik ve Su

Haller Gençlik Merkezi sınav döneminde 7/24 açık

2025-01-12 14:26 - Gündem

Bingöl’de üzerindeki uyuşturucuyu atan şahıs polisten kaçamadı

2025-01-12 00:06 - Asayiş

Gaziantep'te ölen 35 kişi defnedildi! (10.01.2025)

2025-01-10 17:33 - Defin Listesi

Sevilen karakter ‘Aslan’ sömestrde Park Afyon AVM’de

2025-01-13 12:55 - Magazin

Uzmanı uyardı: Giysilerdeki algoritmik motifler ve makyaj yüz tanıma sistemlerini yanıltabilir

2025-01-12 12:53 - Teknoloji

Diyarbakır annelerinden Mevlüde Üçdağ: "Suriye Esad’dan kurtuldu, siz de PKK’dan kurtulun gelin"

2025-01-12 14:27 - Gündem

Trump'tan yeni açıklama! Tüm dünyaya ilan etti: Tarihi İbrahim Anlaşmalarını...

2025-01-16 00:18 - العربية

15 Temmuz Gazisi Tümgeneral Davut Ala 25. ameliyatını oluyor

2025-01-14 18:29 - Gündem

İlgili Haberler

Kızının doğum gününde vefat etti

15:33 - Sağlık

Bayburt’ta omur gövdesi çıkarılarak yapılan ameliyat başarıyla gerçekleşti

15:11 - Sağlık

Gaziantep Nöbetçi Eczaneler (30 Mart 2025)Pazar

13:50 - Sağlık

Kahraman Eruslu Böbrek Nakil Hastanesi'nde bu yıl 52 böbrek nakli gerçekleştirildi

13:28 - Sağlık

Uçuk deyip geçmeyin, bakın neye sebep oluyor

12:40 - Sağlık

Günün Manşetleri

AJet’in Ankara-Gaziantep Uçağında Panik Dolu Anlar: 3 Kez Pas Geçti, Şanlıurfa’ya İndi

19:11 - Gündem

Bayram Altını Nasıl Etkiledi? 30 Mart Güncel Altın Fiyatları

19:03 - Ekonomi

Ak Parti Gaziantep’te Coşkulu Ramazan Bayramı Buluşması

18:37 - Siyaset

Bazı ülkelerde Ramazan Bayramı yarın kutlanacak!

17:33 - Dünya

Gaziantep’te zincirleme kaza: 12 yaralı

17:32 - Gündem