?>

Uzmanı uyardı: “İnfluenzaya karşı tedbirler elden bırakılmamalı”

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı dr. Kayhan uğuz, influenza vakalarındaki ciddi artış yaşandığını kaydederek, “özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde hastalık, hastaneye yatış gerektirebilir ve solunum yetmezliği gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Ayrıca yüksek ateş, nefes darlığı veya bilinç bulanıklığı gibi ağır belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

Sağlık - 3 saat önce

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Kayhan Uğuz, influenza vakalarında ciddi artış yaşandığını kaydederek, “Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde hastalık, hastaneye yatış gerektirebilir ve solunum yetmezliği gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Ayrıca yüksek ateş, nefes darlığı veya bilinç bulanıklığı gibi ağır belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

İnfluenza, grip olarak da bilinen influenza virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanıyor ve her sene özellikle kış aylarında birçok kişiyi etkiliyor. Ancak bu sene Türkiye genelinde influenza (grip) vakalarında oldukça ciddi oranda artış yaşanırken bu durum sağlık kuruluşlarının acil polikliniklerine ve aile sağlığı merkezlerine hasta yoğunluğu şeklinde yansıyor.

Medline Adana Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Kayhan Uğuz, influenzanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen, ancak önlem alındığında büyük ölçüde kontrol altına alınabilecek bir hastalık olduğunu söyleyerek bilgiler verdi.

Risk altındaki bireyler dikkatli olmalı

İnfluenza, influenza A ve B virüslerinin neden olduğu, ani başlayan ateş, kas ağrıları, halsizlik, kuru öksürük ve burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösteren bir solunum yolu enfeksiyonu olduğunu kaydeden Uğuz, “Virüs, hapşırma ve öksürme ile havaya yayılan damlacıklar yoluyla bulaşır. Ayrıca, hasta bir kişiyle yakın temas kurmak veya virüs bulaşmış yüzeylere dokunduktan sonra ağız, burun ya da gözlere temas etmek de hastalık ihtimalini de artırır. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler, influenza enfeksiyonunu daha ağır geçirme riski taşırlar. Son dönemde influenza vakalarındaki ciddi artış, sağlık sistemine de yük bindirmiş durumda. Grip hastaları genellikle 1 hafta içerisinde iyileşirken hastalık bazı durumlarda zatürre gibi ciddi sonuçlara da kapı aralayabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde hastalık, hastaneye yatış gerektirebilir ve solunum yetmezliği gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Ayrıca yüksek ateş, nefes darlığı veya bilinç bulanıklığı gibi ağır belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.

Antibiyotik kullanımı işe yaramaz

Dr. Kayhan Uğuz, tedavi sürecinde dinlenmek, bol sıvı tüketmek, gerek görülen durumlarda doktor önerisi ile antiviral tedavinin başlanması ve yakınmaları hafifletici ilaçların kullanılması gerektiğini ifade ederek, “Antibiyotiklerin ise grip tedavisinde etkili olmadığı unutulmamalıdır. Çünkü grip bir virüs hastalığıdır ve antibiyotikler yalnızca bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkilidir. Doktor önerisi olmadan ilaç kullanımı, gereksiz antibiyotik direnci gelişmesine yol açabilir. Gripten korunmak için alınabilecek en etkili önlemler arasında hijyen kurallarına dikkat etmek gelir. Ellerin sık-sık sabun ve suyla iyice yıkanması, kalabalık ortamlarda maske kullanımı, hasta kişilerle temastan kaçınılması, bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin tüketilmesi ve uyku düzenine dikkat edilmesi önemlidir. Ayrıca, mevsimsel grip aşısı, özellikle risk grubundaki bireyler için etkin bir korunma yöntemi olarak bilinir” şeklinde konuştu.

Pandeminin ardından grip yaygın hale geldi

Son yıllarda COVID-19 pandemisinin etkisiyle birlikte grip vakalarındaki seyir de değişiklik görüldüğünü belirterek, “Uzun süre maske ve sosyal mesafe önlemleri nedeniyle grip vakalarında büyük bir düşüş yaşansa da önlemlerin bırakılması ile birlikte grip tekrar yaygın hale geldi. Özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminin zayıflaması, son dönemde influenza vakalarının hızla artmasına yol açtı. Bu nedenle grip ile COVID-19’un benzer belirtiler gösterebileceği unutulmamalı ve gerekir ise ilgili testler yaptırılmalıdır” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

2 kilogram metamfetamile yakalanan zehir tacirleri tutuklandı

2025-01-12 10:13 - Asayiş

Her bir bardak çayında ’besmele ve dua’ var

2025-01-13 09:40 - Gündem

Samsun’da yangın tüpüne gizlenmiş 4,7 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-15 11:17 - Asayiş

Şırnak’ta kömür yüklü tırda 50 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-12 14:16 - Asayiş

Gaziantep’te 1,5 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-14 18:23 - Asayiş

Enis Bardhi’ye teşekkür plaketi

2025-01-15 18:52 - Spor

Gaziantep’te 1,5 kilo metamfetamin ele geçirildi

2025-01-14 18:14 - Asayiş

Mustafa Teke Yazdı.. GAZİANTEP FK VE 25 PUAN

2025-01-12 22:30 - Spor

Fatma Şahin’den Suriyeliler Hakkında Flaş Açıklamalar

2025-01-10 16:22 - Gündem

Yerden sıçrayan taş ölüme neden oldu

2025-01-12 12:33 - Gündem

İlgili Haberler

Samsun’da 262 bin öğrenci karne heyecanı yaşayacak

15:47 - Sağlık

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Zeytun’dan akut skrotum uyarısı

15:29 - Sağlık

Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yeni anjiyo ünitesi hizmete açıldı

14:57 - Sağlık

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hikmet Zeytun’dan Akut Skrotum Uyarısı: “Zamanında Müdahale Hayat Kurtarır”

14:57 - Sağlık

Üroloji uzmanı uyardı: "Genetik faktörler prostat büyümesi sebebi olabilir”

14:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep Büyükşehir, 130 atölye ile yarıyıl tatiline hazır

16:13 - Gündem

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hikmet Zeytun’dan Akut Skrotum Uyarısı: “Zamanında Müdahale Hayat Kurtarır”

14:57 - Sağlık

Trendyol Süper Lig’de 20. haftanın hakemleri belli oldu

14:38 - Spor

Anahtar Parti İl kadın kolları başkanlığına AK Partli o isim atandı

14:38 - Siyaset

Nizip’te Analiz Laboratuvarı çiftçilere destek vermeye devam ediyor

13:53 - Gündem