?>

Uzmanından okula yeni başlayan çocukların ailelerine öneriler

Uzman klinik psikolog enise öziç

Sağlık - 3 ay önce

İlk kez okula başlayan çocukların okula uyum sürecinde ebeveynlere önerilerde bulunan Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç, “Okula ve sınıfına alışması 1-2 hafta sürebilir. Acele etmeyin. Zamanla okul ortamının güvenli olduğunu hissetmeye başlayacaktır. Eğer bu alışma evresi 3 haftayı geçerse uzman desteğini devreye alın” dedi.

Liv Sağlıklı Yaşam Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Enise Öziç 1. sınıfa başlayan öğrencilerin ebeveynlerine tavsiyelerde bulundu. “Öğretmenini tanıması konusunda yardımcı olun”

Çocukların öğretmeniyle ilişkileri konusunda önerilerde bulunan Uzm. Klnk. Psk. Öziç, “Öğretmeniyle bağ kurmasını destekleyin; iletişimde olun, öğretmenini tanıması konusunda yardımcı olun. Okula ve sınıfına alışması 1-2 hafta sürebilir. Acele etmeyin. Zamanla okul ortamının güvenli olduğunu hissetmeye başlayacaktır. Eğer bu alışma evresi 3 haftayı geçerse, uzman desteğini devreye alın. Sizin kaygınızın çocuğunuzu etkileyeceğini unutmayın. Bazen sadece sizden dolayı kaygılı olacaklar. Ben hissettirmiyorum diye düşünmeyin. Çocuklar her şeyi çok iyi hisseder. Böyle bir sorununuz varsa sosyal çevrenizden destek alın ya da uzman desteğine başvurun” diye konuştu. “Ayrılık kaygısı olan çocuklarda süreç daha zordur”

Ayrılık kaygısı yaşayan çocukların alışma evrelerinin diğer çocuklara göre daha uzun süreceğini söyleyen Uzm. Klnk. Psk. Öziç, “Ona zaman verin. Bırakıp kaçmak, kandırarak gitmek gibi durumlardan kaçının. Alışma evresini kolaylaştırmak adına Audrey Penn’in Avucundaki Öpücük gibi kitaplar tam da bu çocuklarımıza göre, bu kaynağı birlikte okuyabilirsiniz. Kitaplar ve hikâyeler çocukları ve bence yetişkinleri dahi sakinleştirip belirsizliği ortadan kaldırabilir, duygu yönetimini kolaylaştırabilir. Okul kaygısını konu almış hikâye ve kitaplardan bol bol faydalanın. Kimse ile asla kıyaslamayın. Her çocuğun hızı farklıdır. Kimseyi ona sürekli örnek göstermeyin. Onun yerine ‘bak düne göre çok daha iyisin biliyor musun’ şeklinde onu kendindeki pozitif davranış değişimlerini hatırlatın” şeklinde konuştu. “Çocuğunuzu destekleyin”

Ailelerin çocuklara kendi kendine yalnız olduğu zamanlarda kullanabileceği bir egzersiz öğretebileceğini söyleyen Öziç, "Bu konuda bir baş etme stratejisi olan güvenli yer egzersizi kullanılabilir. Bir kağıt ve boya kalemleri ile rahat resim çizeceği bir masaya geçin. Ona şu yönergeyi verin; ‘Herkesin kendini güvende ve huzurlu hissettiği bir yer ya da durum vardır. Sen de kendini güvende huzurlu hissettiğin bir yerin resmini çizmeye ne dersin, bu yer gerçek bir yer de olabilir hayali bir yer de’ şeklinde düşünmesine izin verin. İstediği kişiyi ve istediği nesneleri oraya alabilir. İstediği gibi de çizebilir. Onu biraz desteklemek isterseniz, zorlandığını fark ederseniz ona sevdiği nesneleri, kişileri, durumları hatırlatabilirsiniz. Çizme işlemi bittiğinde şu yönergeyi iletin; ‘Çok güzel, eline sağlık, peki bu güvenli alanına eklemek istediğin herhangi bir şey var mı?’ Varsa eklesin, yoksa şu soruları her birinin cevabını aldıkça sırayla sorun; bu resme bakmak sana hangi duyguyu veriyor şu an? Peki, bu duyguları şu anda bedeninde nerede hissediyorsun? Hadi gel, bu resmi aklında tut, sana hissettirdiği bu duyguları ve bedenindeki bu hisleri fark et ve kendine kelebek dokunuşlarını yap. 3-5 set dokunuş yaptıktan sonra durup şu an nasıl olduğunu sorun. Şu an bu resme bakmak nasıl hissettiriyor? Neler fark ediyorsun buna odaklan, diyerek bir set daha yapın. Pozitif geribildirim birkaç kez alana kadar devam edin. (Eğer güvenli yerini düşünürken negatif bildirim yaparsa da şu yönerge ile güçlendirin; peki burayı daha güvenli hale getirmek için neye ihtiyacın var? Buraya başka ne eklemek istersin ?” Sonra diğer adımlar ile aynı yönergeleri takip edin.) Ve sonra bu güvenli yere bir ipucu kelime bulmasını isteyin. Yönergeniz şu olsun; ‘Hangi kelime ile bu yeri hatırlamak istersin?’ Bulduğu ipucu kelimeyi içinden tekrar ettirerek bir set daha yapıp ona bu güzel baş etme kaynağını kendini iyi hissetmediği her zaman yapabileceğini iletin. Kendinize bile bu çalışmayı yapabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te yine intihar girişimi! Ölüm kalım savaşı veriyor

2024-08-21 17:02 - Asayiş

Gaziantep, Dünyanın En İyi 10 Yemek Şehrinden Biri Seçildi

2024-08-22 14:59 - Yeme İçme

Gaziantep'te çırılçıplak intihar girişimi

2024-08-23 13:06 - Asayiş

Gaziantep’te şüpheli ölüm! Cinayet mi, İntihar mı?..

2024-08-24 20:42 - Asayiş

Şahinbey Belediyesi’nden iddialara jet yanıt!..

2024-08-21 22:16 - Gündem

Kontrolden çıkarak savrulan motosiklet 2 genci hayattan kopardı

2024-08-25 12:57 - Asayiş

Gaziantep dahil 26 ilde dev ekonomi anketi! Muhalefet yine sınıfta kaldı! İşte sonuçlar...

2024-08-25 01:03 - Siyaset

Adliye kavşağında zincirleme kaza

2024-08-19 21:19 - Asayiş

Gaziantep 5. OSB’de boş arazide erkek cesedi bulundu.

2024-08-23 09:30 - Asayiş

Gaziantepli Uzman Çavuş Hasan Aslan tedavi gördüğü hastanede şehit oldu

2024-08-25 19:58 - Asayiş

İlgili Haberler

ERÜ Hastanelerinde, “Sizce Tıbbi Hata Var mı? Olgu Örnekleriyle” Konulu Konferans

15:50 - Sağlık

Van’da gebe okulunda anne adaylarına eğitim

15:29 - Sağlık

Psikiyatrik ilaçlar hakkında yanlış bilinenler

15:14 - Sağlık

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Fizyoterapi hizmeti

15:16 - Sağlık

Kırklareli’nde Tüberküloz Kontrol Kurulu toplantısı gerçekleşti

14:52 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep’te 800 kilo zeytin hırsızlığı şüphelisi 3 şahıs yakalandı

15:23 - Gündem

Hasan Öztürkmen: Gazi şehrimiz sahteciliklerle anılır oldu

15:17 - Gündem

Gaziantep’te çatı katında çıkan yangın korkuttu

14:52 - Asayiş

Konukoğlu: “İş dünyasında başarının temel unsurları dürüstlük, çalışkanlık ve insana yatırım yapmaktır”

14:46 - Gündem

Evde çıkan yangında yaşlı adam hayatını kaybetti

14:45 - Asayiş