?>

Uzmanından öneri: “Böbrek taşı hastaları günde en az 3 litre su içmeli”

ürolog doç. Dr. şevket tolga tombul, böbrek taşı hastalarının günde en az 3 litre su içmeleri ve fazla kiloya sahip böbrek taşı hastalarının kilo vermesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Tombul, ailesinde böbrek taşı olan kişilerin, şikayetleri olmasa bile kontrol amacıyla üroloji hekimine görünmelerini tavsiye etti.

Sağlık - 2 yıl önce

Ürolog Doç. Dr. Şevket Tolga Tombul, böbrek taşı hastalarının günde en az 3 litre su içmeleri ve fazla kiloya sahip böbrek taşı hastalarının kilo vermesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Tombul, ailesinde böbrek taşı olan kişilerin, şikayetleri olmasa bile kontrol amacıyla üroloji hekimine görünmelerini tavsiye etti.

Böbrek taşı hastalığının nadir görülen bir hastalık olduğunu belirten Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Şevket Tolga Tombul; “Böbrek ve üriner sistem taşları dünya coğrafyasında yüzde 1 ila yüzde 20 arasında değişen sıklıkla görülmekteyken, ülkemizde yüzde 11 ila 15 görülüyor. Böbrek taşlarının bu kadar nadir gözükmesine rağmen her yaştan hastada görülebilmesi nedeniyle hasta çeşitliliği açısından farklılık gösteriyor. 3 aylık bebekten 80 yaşındaki bireye kadar böbrek taşları sık bir şekilde karşımıza çıkıyor” dedi. “Tekrarlama ihtimali yüzde 25”

Böbrek taşlarının çoğu kez rastlantısal olarak tespit edilebildiğine değinen Doç. Dr. Tombul “Böbrek taşları, üriner böbrek sistem içerisinde idrar kanallarında tıkanıklık yaparak , böbreklerde şişmeye bağlı olan yan ağrısı, kusma, bulantı, idrarda yanma ve kanama bazen de üretrada yani idrar kanalının son kısmında tıkanıklık yaparak tamamen idrar yapamama gibi hasta yakınmaları ile karşımıza çıkabiliyor” diye konuştu. Böbrek taşı sorunu yaşayan hastada böbrek taşı sorununun tekrar etmesi ihtimalinin hayatı boyunca yüzde 25 olduğunu ifade eden Doç. Dr. Tombul şunları söyledi;

“İlk 5 yıl içerisinde yüzde 50 oranında tekrarlayabilir. Bu nedenle ilk taş atağı tedavi edilmiş hastaların düzenli aralıklarla kontrol edilmesi de önem arz ediyor. Böbrek taşları tek taraflı ve ani başlayan, yan ağrısı, böğürde ağrı, kasıkta ağrı, idrarda yanma, idrar yapmada zorluk ve sık sık idrara çıkma gibi semptomlar gösterebiliyor. Yaptığımız tahlillerde idrarda kanama tespit edilebiliyor. Görüntüleme sistemi olan ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografide taşların yerleri tespit edildikten sonra da uygun tedavi yöntemlerine başlıyoruz.”

Doç. Dr. Tombul, temel tedavi yönteminin cerrahi olduğundan bahsederek “Böbrek taşlarında primer tedavi yöntemimiz cerrahidir. Ancak cerrahiden önce yeri ve boyutu uygun olan; böbrek içinde ve üreter denilen kanalın böbğreğe yakın kısmında olan taşlara vücut dışından uygulanan şok dalgaları ile kırma (ESWL) yöntemide uyguanabilir. Kırma işleminin yapılamadığı olgularda yüksek teknoloji ürünü enerji cihazlarının (holmium lazer) kullanıldığı endoskopik (Kapalı) cerrahiler uygulanır. İdrar yolundan böbrek içerisine ya da sırttan böbrek içerisine endoskopik ekipmanlar ile girilip, taşlar kırılıp ve vücut dışarısına alınabiliyor” dedi. “Günde en az 3 litre su içmeliler”

Böbrek taşı hastalığında ameliyattan sonra hastaların kendi hayat standartlarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Tombul, fazla kilosu olan hastaların kilo vermesini; tuzsuz diyetle beslenmelerini ve en önemlisi günlük sıvı alımını artırmalarını tavsiye etti. Doç. Dr. Tombul, günlük sıvı ihtiyacıyla ilgili “Bu sıvı alımının arttırılması dedğimizde normal su alımından bahsediyoruz. Yani sadece su alımının iyi yapılması taş hastalığının yeniden nüks etme ihtimalini ve mevcut taşların büyüme hızını azaltabilir. Günlük yapılan idrar miktarının 2,5 litrenin altına düşmeyecek şekilde su tüketilmesi gerekmektedir. Taş hastalarının günde 3 ila 3,5 litre su tüketerek, taş oluşumunun ya da tekrarının önüne geçmeleri mümkün” diye konuştu. Bazı taşların genetik altyapıları olduğunu ve bu tip hastalarda cerrahi sonrası farklı tedaviler de uygulanabileceğini ifade eden Doç. Dr. Tombul, ailelerinde böbrek taşı hastalığı olan kişilerin üroloji hekimine kontrole gelmelerini önerdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Dikkat! Gaziantep'te yarın birçok bölgede kesintisi olacak...

2022-12-24 17:37 - Elektrik ve Su

Dikkat! Gaziantep'te yarın birçok bölgede kesintisi olacak...

2022-12-23 16:37 - Elektrik ve Su

Dikkat! Gaziantep'te yarın birçok bölgede kesintisi olacak...

2022-12-22 16:04 - Elektrik ve Su

Son Dakika:Gaziantepliler Dikkat! Gaziantep'te yarın birçok bölgede elektrik kesintisi olacak..

2022-12-27 23:25 - Elektrik ve Su

Gaziantep Defin Listesi (28.12.2022 Çarşamba)

2022-12-28 15:06 - Defin Listesi

Son Dakika:Gaziantepliler Dikkat! Gaziantep'te yarın birçok bölgede elektrik kesintisi olacak..

2022-12-26 15:04 - Elektrik ve Su

Gaziantep Defin Listesi ( 27.12.2022 Salı)

2022-12-27 14:17 - Defin Listesi

Gaziantepli duayen sanayici vefat etti.

2022-12-24 10:47 - Gündem

Gaziantep Defin Listesi ( 26.12.2022 Pazartesi

2022-12-26 14:58 - Defin Listesi

Gaziantep Defin Listesi(25.12.2022 Pazar)

2022-12-25 16:24 - Defin Listesi

İlgili Haberler

Başhekim Akkaya’dan çocuklara yılbaşı sürprizi

12:13 - Sağlık

Erzurum’da tüberküloz zirvesi

10:48 - Sağlık

Teknoloji, yeni psikolojik sorunlar ortaya çıkarıyor

10:16 - Sağlık

Anne adayları gebe okulu ile anneliğe bilinçli adım atıyor

10:13 - Sağlık

Uzmanı uyardı: Yeterli pişirilmeyen etler ölüme bile yol açabilir

10:11 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep'te lise öğrencisinin pansiyonda şüpheli ölümü

12:30 - Asayiş

Gaziantep Kolej Vakfı Ahmet Ümit’i ağırladı

11:57 - Eğitim

Gaziantep’te Kuvvetli Sağanak Yağış ve sel uyarısı.

11:49 - Gündem

Türkiye'deki hızlı tren hat uzunluğu 3 yılda katlanacak

11:38 - Gündem

Gaziantep’te Kamil Ocak Spor Salonu yükseliyor

11:22 - Gündem