?>

Uzmanlardan ‘Elektronik sigara’ uyarısı: “Çok genç yaşlarda kaybedilen hastalar bile olabiliyor”

Göğüs cerrahisi uzmanı prof. Dr. Levent cansever, “elektronik sigara gençler arasında çok yaygın, o kadar masum değil, çok genç yaşlarda kaybedilen hastalar bile olabiliyor. Bir kere nargile içmek de neredeyse birkaç paket sigara içmeye bedel gibi” dedi.

Sağlık - 6 gün önce

Dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olan akciğer kanserine yönelik uyarılarda bulunan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Levent Cansever, “Geçmeyen öksürüğün üzerine gitmek lazım, hiçbir belirti vermeden de olabilir. Akciğer kanseri teşhis koyduğumuz hastaların yüzde 80’ine yakınında sigara öyküsü var. Sigara her şeyden önce sigara, adı ister normal ister mentollü ister aromalı ister elektronik olsun. Elektronik sigara gençler arasında çok yaygın, o kadar masum değil, çok genç yaşlarda kaybedilen hastalar bile olabiliyor. Bir kere nargile içmek de neredeyse birkaç paket sigara içmeye bedel gibi” dedi.

Dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olan akciğer kanserinde uzmanlar, tütün ürünlerinin kullanımı, hava kirliliği ve genetik faktörlerin hastalığın gelişiminde rol oynadığına dikkat çekiyor. Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Levent Cansever de her yıl tüm dünyada çok sayıda insanı etkileyen ve ölümlere neden olan akciğer kanseriyle ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Cansever, hastalığın kimi zaman hiçbir belirti vermeden ilerlediğini erken teşhisin büyük önem taşıdığını aktardı. Nargile, elektronik sigara gibi ürünlerin kullanımının oluşturduğu etkilere yönelik de konuşan Prof. Dr. Cansever, vatandaşlara uyarılarda bulundu. "Hiçbir belirti vermeyebilir"

Akciğer kanserinde belirtiler ve tanı sürecine yönelik konuşan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cansever, “Kanser, normal hücrelerin anormal bir şekilde bölünerek, kontrolsüz bir şekilde büyümesi demektir. Akciğer içinde gözüküyorsa akciğer kanseri diyoruz, hiçbir belirti vermeden de olabilir. Öksürükle karşımıza çıkabilir, kan tükürmesi olabilir, iştahsızlık, kilo kaybıyla karşımıza geliyor. Akciğerin dışına yayılmış şekilde olabiliyor, mesela beyine yayılım olmuşsa bu hastalarda dengesizlik, göz kapağında düşme olabiliyor veya başka yere sıçramışsa omurgada ağrıyla gelip akciğer kanseri teşhisi koyduğumuz hastalar olabiliyor. Hiçbir belirti olmasa bile bazen çekilen filmlerde bir kitle imajının görülmesiyle tanı süreci başlayabiliyor. Tanı konduktan ve PET sürecinden sonra hastanın başka yerine yayılıp yayılmadığına bakıyoruz. En çok sevdiği yerlerden biri aslında beyin. Akciğer kanserinde eğer cerrahi tedavi için uygunsa günümüzde hala altın standartlardan bir tanesi cerrahi seçeneğidir. Akciğer kanseri evre 1’den 4’e kadar gidiyor, en sık yaptığımız cerrahi evre 1 ile evre 2 hastaları ameliyat ediyoruz. Tabi ki bu hastalara erken teşhis koyup ameliyat yapmak en güzeli” dedi. "Yüzde 80’ine yakınında sigara öyküsü var”

Akciğer kanserinin nedenlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Cansever, “Sigarayı en başa koyabilirim çünkü akciğer kanseri teşhisi koyduğumuz hastaların neredeyse yüzde 80’ine yakınında sigara öyküsü var. Sigara öyküsü olmayanlarda da akciğer kanseri oluyor ama daha düşük sırada. Sigaranın yanında birtakım çevre kirliliğine, radon gazına, asbest gibi çeşitli materyallere maruz kalmak da akciğer kanserini artırabiliyor. Önemli faktörlerden biri de ailevi faktör, birinci derece akrabalarında akciğer kanseri varsa bu kişilerde bir yatkınlık olabilir. Bu hastalar bir de sigara içiyorsa yakalanma ihtimalleri diğer bireylerden daha fazla olabiliyor. Sigara her şeyden önce sigara, adı ister normal ister mentollü ister aromalı ister elektronik olsun. Mentollü, aromalı sigaralar da zararlı, elektronik sigara gençler arasında çok yaygın maalesef, o kadar masum değil. İçinde ne kadar nikotin olduğu bilinmiyor. Akciğer kanseri haricinde birçok şeye de yol açabiliyor, akut akciğer hasarı dediğimiz birtakım hastalıklara da yol açıyor. Elektronik sigarayla çok genç yaşlarda kaybedilen hastalar bile olabiliyor. Nargile de bir tütün sonuçta bu tütün alınıyor, çeşitli aromalarla içiliyor, sanki çok zararı yokmuş gibi gözüküyor. Bir nargile içmek neredeyse birkaç paket sigara içmeye bedel gibi olduğunu söyleyelim, bu da akciğer kanserini artıran sebeplerden bir tanesi. Nargile akciğerin diğer hastalıklarına da yol açabilir. O uçların tam temizlenip temizlenmediğini bilmiyoruz. Verem mikrobu mesela çok dirençli bir mikrop. Sizden önceki içmiş onda verem varsa siz çektiğinizde akciğer kanseri olmasanız bile verem vs. gibi solunumsal bulaşıcı hastalıklara da neden olabiliyor” şeklinde konuştu. “Geçmeyen öksürüğün üzerine gitmek lazım”

"Pipo ve puro gibi ürünler onlarda da sonuçta tütün var" diyen Prof. Dr. Cansever, “Sigara da dahil olmak üzere baş boyun kanserine de yol açabiliyor. Kullanım olduğu müddetçe bir yerde sonuçta bunlar nikotin ihtiva eden ürünler, sigara gibi akciğer kanserini artıran ürünlerdir. Evde çocuğunuz, eşiniz var, onlar içmiyor ama siz içiyorsunuz. Siz içseniz bile çektiğiniz bu duman etraftaki kişilere zarar veriyor, pasif içicilik diyoruz. Pasif içicilerde de maalesef sigara içenler kadar olmasa bile akciğer kanserini artırıyor. Teknolojinin gelişmesiyle tedavide kapalı yöntemler artık daha etkin hale gelmeye başladı. Kapalının avantajı; daha az kesi yaptığımız için daha az ağrı oluyor. Hastanede yatış sürecini daha da azaltıyor, her hasta uygun olmayabilir. ‘İlla kapalı ameliyat olacağım’ diye bir şey de söylememek lazım. Şu an bizim yıllık ameliyat sayımız 4 bin civarı, yarıya yakını maalesef ki akciğer kanseri ameliyatları. Akciğer kanseri olunabilir ama tedavisinin de olduğunu unutmamak gerekir. Radyoterapi, kemoterapi bir seçenek, son zamanlarda özellikle immünoterapi dediğimiz yöntemler var. Eğer uzun süredir sigara içiyorsanız, ailenizde kanser öyküsü, açıklayamadığınız bir belirti varsa muhakkak doktorunuza başvurun. Geçmeyen öksürüğün üzerine gitmek lazım, akciğer kanseri, KOAH da çıkabilir. Bazen de covid ve viral hastalıklar durumunda da uzamış öksürükler olabiliyor. Grip olduğumuzda sesimiz değişiyor, burnumuz akıyor, yaklaşık 1 hafta içinde de iyileşiyoruz. Grip olduğumuzu anlayabiliyoruz ama grip olduk, geçti, baktık, 1 ay geçti biz hala öksürüyoruz, inatçı bir öksürüğümüz var. Muhakkak bir doktora gidip en azından bir tetkik edilsin” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

İranlı şahıs üzerinde 11 kilo 150 gram metamfetamin yakalandı

2024-12-06 13:54 - Asayiş

İngiltere’de bir Türk iş insanına “Freeman Onur Ödülü” verildi

2024-12-09 15:29 - Siyaset

Samsun’da metamfetamin ele geçirildi

2024-12-07 11:31 - Asayiş

Ak Parti Gaziantep il yönetim kurulu listesi belli oldu!

2024-12-07 18:44 - Siyaset

Gaziantep Üniversitesi’ne Yeni Rektör: Prof. Dr. Sait Mesut Doğan

2024-12-06 20:32 - Eğitim

Eski Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak 16 yıl hapis cezası aldı.

2024-12-05 16:07 - Gündem

Gaziantep’te Bir Esnaf Daha İntihar Etti

2024-12-04 18:55 - Asayiş

CHP’li Başkan AK Parti’ye geçti! Rozeti Cumhurbaşkanı Erdoğan takacak.

2024-12-05 11:42 - Siyaset

Gaziantep’te feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

2024-12-06 08:45 - Asayiş

Son dakika: Ülkeden kaçan Esed'in başına ödül koydular!

2024-12-08 10:22 - العربية

İlgili Haberler

Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadrosuna yeni doktorlar ekledi

16:07 - Sağlık

Uzmanından kritik uyarı: Diyabetin diş kaybı tehdidi

15:11 - Sağlık

Programlanmış Hücre Ölümü sistemi ile kanser ve enfeksiyonlara karşı mücadele edilecek

14:06 - Sağlık

Gaziantep Nöbetçi Eczane (15Aralık 2024) Pazar

12:57 - Sağlık

Dünyayı kasıp kavuruyor, sürekli ekrana maruz kalmak tetikliyor

12:36 - Sağlık

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan: “İsrail hiçbir zaman için Esad’ın gitmesini istemedi”

23:59 - Siyaset

İngiltere'den son dakika Suriye duyurusu! Sürpriz HTŞ itirafı! Terör listesindeydi

21:33 - العربية

Gaziantep’te Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu: 2 Şüpheli Suçüstü Yakalandı

18:06 - Asayiş

Kaç Suriyeli ülkesine geri döndü? Bakan Yerlikaya açıkladı

17:37 - العربية

İsrail medyasının manşeti! 'Erdoğan'ın jokeri ortaya çıktı: İsrail'i sarsacak Türk oyunu

17:13 - العربية