?>

“Varis estetikten öte, ciddi bir sağlık sorunudur”

?aü vm medical park florya hastanesi’nden kalp ve damar cerrahisi uzmanı doç. Dr. Gökalp altun

Sağlık - 5 ay önce

Varisin sadece estetik bir sorun olmadığını aynı zamanda ağrı, şişlik, yorgunluk ve ciltte değişiklikler gibi rahatsız edici belirtilere de neden olabildiğini söyleyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Altun, “Varis, iş gücü ve verimlilik kaybına neden olabilen, ciddi sosyoekonomik sonuçları olan bir sağlık sorunudur” dedi. Venöz sistemdeki kanın düzensiz akışı veya dolaşım bozuklukları sonucunda ortaya çıkan varisin; genellikle bacaklarda ve ayaklarda görülen, damarların genişlemesi ve şekil değiştirmesiyle karakterize edilen bir durum olduğunu dile getiren İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Altun, dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundu. “İş gücü ve verimlilik kaybına yol açabilir”

Varisin genellikle mavi, mor ya da kırmızı renkte olabilen şişmiş damarlar olarak gözlemlendiğinin altını çizen Doç. Dr. Gökalp Altun, “Varisler sadece estetik bir sorun olmakla kalmaz, aynı zamanda ağrı, şişlik, yorgunluk ve ciltte değişiklikler gibi rahatsız edici belirtilere de neden olabilir. Dolayısıyla, varis, iş gücü ve verimlilik kaybına neden olabilen ciddi sosyoekonomik sonuçları olan bir sağlık sorunudur” diye konuştu. Varislerin nedenleri

Varislerin ortaya çıkmasında birden fazla faktörün etkili olabileceğine değinen Doç. Dr. Altun, en yaygın nedenleri ise şöyle sıraladı: “Genetik yatkınlık: Aile bireylerinde varis geçmişi olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.

Dolaşım problemleri: Uzun süre ayakta kalma veya oturma gibi durumlar, kanın düzgün dolaşımını engelleyebilir ve varis oluşumuna zemin hazırlayabilir.

Hormonal değişiklikler: Özellikle hamilelik veya menopoz dönemlerindeki hormonal değişiklikler, varis riskini artırabilir.

Obezite: Fazla kilo, bacaklardaki venöz sistem üzerindeki baskıyı artırabilir ve varis oluşumuna katkıda bulunabilir.” “İki tipte görülebiliyor”

Varisler yüzeysel ve Derin Venöz varisler olmak üzere iki tipte olabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Altun, “Yüzeysel varislerin genellikle cilt altında yer alan ve gözle görülebilen damar genişlemeleridir. Derin Venöz Varisler ise Derin venlerdeki büyük damarlar arasında görülen varislerdir. Genellikle daha ciddi bir sağlık sorununu işaret edebilirler” ifadelerini kullandı. “Tedavi edilmezse komplikasyonlara yol açabilir”

Varisler genellikle ciddi sağlık sorunlarına yol açmasa da bazı belirtilerinin rahatsız edici olabileceğini ve ilerleyen durumlarda komplikasyonlara neden olabildiğini söyleyen Doç. Dr. Altun, alınabilecek bazı tedavi ve önlemleri şöyle açıkladı: “Düzenli egzersiz: Kan dolaşımını artırarak varis oluşumu engellenebilir veya mevcut varislerin belirtileri azaltılabilir. Özellikle yürüyüş veya hafif tempo koşular, bacak kaslarını çalıştırarak damar sağlığını koruyucu olabilir.

Sağlıklı beslenme: Dengeli beslenme, vücut ağırlığını kontrol altında tutarak varis riskini azaltabilir.

Dinlenme pozisyonları: Ayakta veya otururken uzun süre sabit kalmaktan kaçınmak, kan dolaşımını iyileştirebilir.

Kompresyon çorapları: Dolaşımı destekleyen özel tasarım çoraplar, varis belirtilerini ve bacak ağrılarını azaltabilir.” “Cerrahi müdahaleler gerekebilir”

Şiddetli varis vakalarında veya estetik kaygılar için cerrahi müdahaleler veya tedavi edici prosedürler gerekebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Altun, “Bu girişimler arasında skleroterapi, yüzeysel varislerin enjekte edilen madde ile kapatılması; lazer veya radyofrekans ablasyonu, termal enerji ile varisli damarın kapatılması; flebektomi, varisli damarların cerrahi olarak çıkarılması ve venöz cerrahi gibi daha kapsamlı işlemler bulunur. Bu yöntemler genellikle lokal anestezi altında yapılır ve hastaların iyileşme süreci prosedürün türüne bağlı olarak değişebilir” dedi. “Düzenli kontroller riski azaltabilir”

Son olarak varislerin genellikle tedavi edilebilir bir durum olduğunu ve belirtilerin azaltılması için çeşitli önlemler alınabileceğini sözlerine ekleyen Doç. Dr. Altun, “Ancak, belirtilerinizde veya varislerinizde herhangi bir değişiklik fark ederseniz, bir doktora danışmanız önemlidir. Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri ve düzenli kontroller, varislerin oluşum riskini azaltabilir ve var olan durumların yönetimine yardımcı olabilir” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep'te husumetlilerin silahlı kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

2024-07-11 19:57 - Asayiş

Gaziantep’te oto yıkamacının şok ölümü

2024-07-14 22:12 - Asayiş

15 Temmuz Demokrasi Müzesi hain darbe girişimine ayna tutuyor

2024-07-15 17:37 - Gündem

Tancan’dan AK Parti Şahinbey ve Şehitkamil’e Önemli Ziyaret

2024-07-13 22:11 - Siyaset

Gaziantep’te genç kadın intihar etti

2024-07-16 10:07 - Asayiş

Gaziantep’te O Ünlü Sitede Korkunç Ölüm!

2024-07-15 09:53 - Asayiş

Gaziantep'te Bugün Vefat ve Defin Listesi! (10-07-2024)

2024-07-10 18:00 - Defin Listesi

Başkan Umut Yılmaz’dan protesto açıklaması

2024-07-12 18:46 - Gündem

Pazarspor ilk transferini yaptı

2024-07-10 19:45 - Spor

’Haydi Sofraya’, vatandaştan yoğun ilgi görüyor

2024-07-12 11:23 - Gündem

İlgili Haberler

Kontrolsüz magnezyum kullanımı problemleri de beraberinde getiriyor

12:16 - Sağlık

Sağlıkta inovasyon ve dijitalleşme TÜSAP Vizyon Toplantısı’nda masaya yatırıldı

11:57 - Sağlık

Kardiyoloji uzmanı Dr. Ramazan Aslan hasta kabulüne başladı

12:03 - Sağlık

Elazığ’da normal doğum eylem planı toplantısı düzenlendi

11:46 - Sağlık

Soğuk hava ciltte kuruluğa neden oluyor

11:39 - Sağlık

Günün Manşetleri

Şimşek: "Gaziantep Savunması, tarihin akışını değiştirdi"

11:42 - Gündem

Acar’dan 25 Aralık mesajı

11:38 - Gündem

Göz rahatsızlığı nedeniyle başladığı mesleğini severek yapıyor

11:00 - Gündem

GAZİRAY projesiyle kentin ulaşımı çağ atlıyor

10:48 - Yaşam

Gaziantep’te 7 milyon lira değerinde sahte tavuk bulyon ele geçirildi: 5 gözaltı

09:52 - Asayiş