Yapay zeka ile pamuk verimini artıracak buluşa patent

Yaşar üniversitesi ve may-agro tohumculuk san. Ve tic. A. ş. €?nin paydaşı olduğu ve pamukta sürdürülebilir verimlilik sağlamaya yönelik yapay zeka temelli “tarla bitkisi verim tespit yöntemi” adlı yazılım, türk patent ve marka kurumu tarafından tescillendi.

Teknoloji - 2 hafta önce

Yaşar Üniversitesi ve May-Agro Tohumculuk San. ve Tic. A.Ş.’nin paydaşı olduğu ve pamukta sürdürülebilir verimlilik sağlamaya yönelik yapay zeka temelli “Tarla Bitkisi Verim Tespit Yöntemi” adlı yazılım, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.

Yaşar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Süleyman Ünlütürk, Yaşar Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Komesli ve May-Agro Tohumculuk San. ve Tic. A.Ş. Ar-Ge Mühendisi Dr. Aslı Keçeli’nin imzasını taşıyan buluş sayesinde yapay zeka ile pamukta verimlilik artarken, üretim maliyeti ve riskler azalacak.

Yaşar Üniversitesi ve May-Agro Tohumculuk San. ve Tic. A.Ş.’nin ortak başvuru sahibi olduğu “Tarla Bitkisi Verim Tespit Yöntemi” pamuk çeşitlerinin verim potansiyelini tahmin etmek, ıslah çalışmaları yapmak ve sürdürülebilir verim sağlamayı amaçlıyor.

Ulusal ve uluslararası alanda tarım sektörüne büyük katkı sağlayacak olan yapay zeka temelli yazılım ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yaşar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ünlütürk şunları söyledi: ”Çalışma, İHA ve yapay zeka teknolojilerinin tarımsal üretimde nasıl kullanılabileceğini ve bu teknolojilerin pamuk verimi tahmininde geleneksel yöntemlere göre sağladığı avantajları ortaya koyuyor. Bu yenilikçi yaklaşım, özellikle pamuk üretiminde daha hızlı, maliyet etkin ve doğru verim tahmini yapabilme olanağı sunuyor.”

Tarımda dijital dönüşümün önemine de dikkat çeken Prof. Dr. Ünlütürk, “Yapay zekanın kullanımı, tarımda dijital dönüşümün bir parçası olarak yenilikçi teknolojilerin kullanımının, tarımsal üretim süreçlerini nasıl optimize edebileceğini göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır” dedi. 4 yıllık çalışma

“Tarla Bitkisi Verim Tespit Yöntemi” nin 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu dile getiren Yaşar Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Komesli de Tarım sektörüne yeni bir yön verecek olan yöntemin geliştirilme sürecini şöyle özetledi: “Pamuk, fiziksel hasadı maliyetli bir üründür. Ayrıca, verim ve lif kalitesi performansları açısından analizi, tohum şirketleri için önemlidir ve üstelik pamuk çeşitlerinin verim potansiyelini tahmin etmek, ıslah çalışmalarında kritik bir aşamadır. Geleneksel yöntemler hem zaman alıcı hem de maliyetli. Bu nedenle, yüksek çözünürlüklü saha görüntüleri kullanarak, insansız hava araçları (İHA) ve yapay zeka (YZ) teknolojileri ile otomatik verim tahmin sistemlerinin geliştirilmesini hedefledik. İzmir Torbalı’daki MAY Tohum Araştırma ve Geliştirme İstasyonu’nda tarla denemeleri yapıldı. İHA, Mika Sense Red Edge kamera kullanılarak renkli görüntüler toplandı. Toplanan yüksek çözünürlüklü görüntüler işlenerek, pamuk bitkilerinin farklı özellikleri belirlenmeye çalışıldı. Pamuk verimi ile ilgili önemli özellikleri yakalayan yapay zeka modelleri geliştirildi. Bu modeller, pamuk verimini gram cinsinden tahmin edebilecek şekilde eğitildi. Yapay zeka, pamuk verimiyle ilgili önemli özellikleri görüntülerden etkili bir şekilde yakalamayı başardı.” Rekabet avantajı

Prof. Dr. Ünlütürk, İHA ve yapay zeka teknolojilerinin kombinasyonunun, tarımsal uygulamalarda verim tahmini ve yönetimi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Türkiye bu konuda öncü olabilir. Yapay zeka ve tarımın dijitalleşmesi uluslararası alanda bize ciddi bir rekabet avantajı sağlayabilir. Çünkü, firmalar halen klasik yöntemleri kullanmayı tercih ediyorlar. Henüz yapay zekayı kullanmıyorlar” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

AK Partili yöneticinin oğlu trafik kurbanı…

2024-06-08 17:30 - Asayiş

GASKI duyurdu, Gaziantep’te 35 mahallede su kesintisi yapılacak?...

2024-06-09 23:11 - Elektrik ve Su

Gaziantep İslahiye’de korkutan yangın! UMKE ve itfaiye takviyesi.

2024-06-07 22:20 - Asayiş

Gaziantep’te o ismin sır ölümü!..

2024-06-08 19:47 - Asayiş

Gaziantep'e 107 hakim savcı ataması yapıldı. İşte atanan isimler

2024-06-14 09:04 - Gündem

Gaziantep'te sazlık alanda erkek cesedi bulundu

2024-06-08 16:13 - Asayiş

Dülük Tüneli için imzalar atıldı

2024-06-08 13:03 - Gündem

Gaziantep'in 19 mahallesinde sular kesilecek!

2024-06-08 11:06 - Gündem

Mustafa Teke Yazdı.. Gaziantep FK ve Memik Yılmaz

2024-06-09 20:09 - Spor

Malatya’da korkutan deprem

2024-06-10 23:47 - Asayiş

İlgili Haberler

Bayraktar TB3 SİHA yerli motorla 36 bin feet irtifaya çıktı

20:22 - Teknoloji

Bilim Yunusemre’de yaz kursları başlıyor

15:41 - Teknoloji

Çin’in Ay’ın karanlık yüzüne gönderdiği Chang’e-6 uzay aracı Dünya’ya döndü

14:08 - Teknoloji

Kuzey Amerika bitkisi "Oenothera biennis" Güneydoğu'da sözleşmeli tarımla yetiştirile

14:48 - Teknoloji

Uzmanlar, yapay zekanın hangi amaca hizmet ettiği ve ne şekilde kontrol edildiği konusunda uyardı

15:27 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Takla atan otomobil ters döndü: 3 yaralı

00:27 - Asayiş

Gaziantep Şehir Hastanesi’nden rekor hizmet!

21:23 - Sağlık

Tıra çarpan otomobil alev aldı: 1 Yaralı

20:00 - Asayiş

25 . 06 . 2024 Gaziantep'te günün defin listesi...

17:33 - Defin Listesi

Gaziantep'te neler oluyor kaçan kaçana !

17:21 - Gündem