Yaz tatilinde çocuğunuzun kişisel gelişimine katkı sunacak 9 öneri

Uzman klinik psikolog fulda karaçiçek, çocukların öğrenme hallerinin tatilde de devam ettiğini belirterek ve ebeveynlere oldukça önemli görevler düştüğünü söyledi.

Sağlık - 3 gün önce

Uzman Klinik Psikolog Fulda Karaçiçek, çocukların öğrenme hallerinin tatilde de devam ettiğini belirterek ve ebeveynlere oldukça önemli görevler düştüğünü söyledi.

Tatilde yaşanan başarılı deneyimlerin çocuklara çalışkanlık, yeterlilik ve hakimiyet duygusu kazandırırken aynı zamanda özgüvenlerini de artırdığını söyleyen Medline Adana Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Fulda Karaçiçek, uzun yaz tatilini çocukların gelişimlerine katkı sağlayacak keyifli bir sürece dönüştürmenin yollarını anlattı.

Psikolog Karaçiçek, çocuğun kişisel gelişimine katkı sunacak 9 öneriyi şu şekilde sıraladı:

1. Planlarınıza onu da dahil edin

Çocuklarla konuşarak fikirlerini almak ve onları yapılan planlara ortak etmek kendilerini daha değerli hissettirecektir. Tatil süreçlerini çocuğunuzla beraber planlamak ise hem onların bu duruma daha kolay uymalarını sağlar hem de karar verme becerilerini geliştirir.

2. Yaz kampına gönderin

Yaz kamplarında geleneksel öğretim programları uygulanmaz. Bu nedenle çocuğunuz okul döneminin üzerine katılacağı böyle bir etkinlik ortamından oldukça keyif alacaktır. Burada çocuklar üretime katılarak yeni bilgiler öğrenecek ve aynı zamanda sosyal olarak da birçok kazanım elde edecektir.

3. Yardımlaşmaya teşvik edin

Çocuğunuza yardımlaşmayı ve paylaşmayı öğretebileceğiniz farklı yöntemler bulmanız onu bu konuda harekete geçirecektir. Bunun için kendisine harçlığının bir miktarı ile sokak hayvanlarına mama almasını, pazardan dönen bir tanıdığın filesini evine kadar taşımasını veya örneğin krakerlerini arkadaşları ile paylaşmasını teklif edebilirsiniz.

4. Birlikte zaman geçirin

Birlikte hikâye okumak, film izlemek bireyler arası paylaşımı güçlendiren en verimli zamanlar arsında gelir. Çocuğunuzun, hikâye veya filmlerdeki kahramanların yaşadıkları olaylar karşısındaki tepkileri ve duyguları hakkında onunla konuşmak oldukça eğlenceli bir öğrenme tekniği olacaktır.

5. Oyun oynamaya teşvik edin

Çocuklar oynadıkları oyunlar sayesinde hayatı keşfederken sorunlarını da yine oyunlarla ifade ederler. Bu nedenle tatilde çocuğunuzla beraber oyun oynamaya bol bol zaman ayrın. Ayrıca akranlarıyla birlikte oyun oynayabileceği ortamlar oluşturun, duygularının ifadesini kolaylaştıracak hamur ve çeşitli boya tarzı malzemeler edinmelerine imkân tanıyın.

6. Arkadaş edinmelerine fırsat verin

Tatillerde kurulan arkadaşlıklar çocukların bağlanma ve duygusal güvenlik ihtiyaçlarını karşılayarak onların sosyal yalıtım eğilimlerini azaltır. Ayrıca sosyal ve duygusal gelişimlerinin yanı sıra özbenlik saygılarını arttırırken problemlerle başa çıkma becerilerini de geliştirir.

7. Sorumluluk yükleyin

Çocuklarınızla evde yapılması gereken işler hakkında konuşun ve ona sorumluluklar verin. Örneğin odasının düzen ve temizliğinden sorumlu tutun. Veya markete beraber gidin ve alış-veriş listesini kontrol etmesini isteyin. Çocuğunuz bunları yaparken her olumlu adımında onu takdir etmeyi unutmayın.

8. Spora zaman ayırın

Okul zamanlarında yapılan spor etkinlikleri çocukların yaşam mücadelesi hakkında sembolik anlamlar çıkartmalarına yardımcı olurken stresle baş etmelerini de kolaylaştırır. Bu nedenle yaz tatilinde de sporla ilgilenmelerine imkan sağlayarak bu konuda bir devamlılığın oluşmasına fırsat verin.

9. Kültürel etkinliklerde bulunun

Ülkemizin hemen her yerinde birçok tarihi yer ve eser bulunuyor. Bunu bir fırsat olarak değerlendirip size yakın tarihi bir yeri çocuğunuzla birlikte ziyaret edin. Yaşına uygun olabilecek bir sergi veya sanatsal etkinlik bularak beraber gezin ve üzerine konuşarak onun fikirlerini alın. Çocuklar bu tarz aktivitelere katılarak sosyalleşirken aynı zamanda entelektüel birikimlerini de geliştirebilirler.

Haftanın Öne Çıkanları

Ak Parti Gaziantep il başkanlığı düğümü çözülüyor.

2024-06-21 16:44 - Siyaset

AK Parti Gaziantep İl Başkanlığı için Ankara’ya kimler çağrılacak?..

2024-06-23 15:23 - Siyaset

AK Parti Gaziantep İl Başkanı Fedaioğlu oldu.

2024-06-24 22:50 - Siyaset

Yine Gaziantep! Yine korkunç ölüm!

2024-06-20 16:18 - Asayiş

AK Parti Şehitkamil İlçe Başkanı o isim oldu.

2024-06-26 11:14 - Siyaset

İSO 500’e Gaziantep damgası

2024-06-25 12:49 - Ekonomi

Yasin Tepe’nin baba acısı.!

2024-06-27 09:53 - Gündem

Nizip Konteyner kentte yangın tahliyesi.

2024-06-21 21:20 - Asayiş

Nizip Belediye başkanı Ali Doğan'ın aracıyla çarptığı yaya öldü

2024-06-26 14:27 - Asayiş

Gaziantep’te feci kaza.. 1 ölü 2 yaralı

2024-06-21 17:51 - Asayiş

İlgili Haberler

Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğan: “TTB seçimlerinde nispi temsil sistemi uygulanmalıdır”

21:36 - Sağlık

Marmaris’te özel teknesinde rahatsızlanan vatandaşı Sahil Güvenlik tahliye etti

17:25 - Sağlık

Gaziantep’te 20 sağlık kabini kapatıldı

17:22 - Sağlık

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (29.06.2024)

17:19 - Sağlık

Can dostlar için Büyükşehir Acil Müdahale aracı yollarda

15:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Gaziantep'te 29 Haziran 2024 Bugün 26 Kişi Vefat Etti

17:41 - Defin Listesi

Bakanı Yerlikaya, restore edilen Gaziantep'teki tarihi Şeker Hanı'nın açılışına katıldı

17:32 - Gündem

Gaziantep’te 20 sağlık kabini kapatıldı

17:22 - Sağlık

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (29.06.2024)

17:19 - Sağlık

Başkan Erdoğan'dan 'Mülteci' talimatı! Bakan Yerlikaya duyurdu: Hazırlıklarımız tamam

14:38 - Gündem