Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

Bursa ticaret ve sanayi odası (btso) ile kültür ve turizm bakanlığı sinema genel müdürlüğü destekleriyle ehli sanat sinema ve kültür derneği tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen, ‘uluslararası yed-i velayet 7 vilayet kısa film festivali’nde ödüller sahiplerini buldu.

Kültür - 2 hafta önce

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü destekleriyle Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneği tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen, ‘Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Türkiye Kültür Festivali programları çerçevesinde düzenlenen organizasyon, ‘Maziden Atiye Uzay Havacılık ve Teknoloji’ temasıyla düzenlendi. Gökmen Uzay Havacılık Merkezi’ndeki festivalin final gecesinde en iyi 7 senaryo ve en iyi 4 film ödül aldı.

Türkiye’nin ilk interaktif uzay havacılık eğitim merkezi GUHEM, Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali ödül gecesine ev sahipliği yaptı. Açılış konuşmasında söz alan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, ileri teknolojili üretim hedeflerinde en önemli aktörlerin özgüveni yüksek gençler olduğunu söyledi. Azim, inanç ve kararlılıkla çalışan gençlerin kazandıkları yeni ufuklarla Türkiye’nin hedeflerinde de yol gösterici olacağını belirten Şenocak, festivalin ödül törenine ev sahipliği yapan GUHEM’in işte böyle bir hayalle başlayan sürecin somut çıktısı olduğunu belirtti.

“GUHEM ülkemizin uzay yolculuğuna güç katıyor”

Alparslan Şenocak, Avrupa’da en büyük, dünyada ise ilk 5 merkez arasında yer alan GUHEM’in Türkiye’nin ilk milli uzay programında yer aldığını hatırlattı. Türkiye’nin uzay sektöründe dünya ile rekabet edebilen, sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için her şeyden önce nitelikli insan kaynağına ihtiyacı olduğunu belirten Şenocak, “Bu benzersiz merkez, aynı zamanda ismini sadece ülkemizin değil, dünyanın uzay havacılık tarihine altın harflerle işleyen öncü şahsiyetlerin de çalışmalarını sergilemektedir. ‘Maziden Atiye Uzay Havacılık ve Teknoloji’ alt başlığıyla organize edilen festivalimizde, uzay ve havacılık alanında iz bırakanların başarı öykülerinden esinlenilerek yazılan senaryoları ödüllendirdik. Birbirinden önemli şahsiyetlerin hayat hikayelerini beyaz perdeye taşıyarak, gelecek kuşaklara aktaracak çalışmalarda aktif rol oynayan tüm sanatçılarımızı ve emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum” dedi.

“Bilim dünyasının ilk kaşiflerini günümüze taşıdık”

Uluslararası Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festival Başkanı Eda Sürmeli, bu yıl 11.’sini gerçekleştirdiklerini festivali ‘Maziden Atiye Uzay Havacılık ve Teknoloji’ temasıyla kurguladıklarını belirterek, “Dünyanın sayılı uzay havacılık ve eğitim merkezinde güzel bir etkinlik gerçekleştiriyoruz. Bu merkezin bambaşka bir değeri ve anlamı var. Bugün organizasyonumuzu düzenlediğimiz GUHEM, maziden atiye açılan bir kapı. Bu merkezin bize de ilham olduğunu söylemeliyim. Festivalimizin bu yılki temasının bir amacı vardı. bin 300 önce batı medeniyeti büyük problemlerle karşı karşıya idi. Bin yıl sürecek bu sürecin ismi orta çağdı. Dünya’nın doğusunda durum Batı’dan çok farklıydı. Bilginin, ilmin altın çağı yaşanıyordu doğuda. İşte biz bu yıl bu az bilinen gerçekleri bilinir kılmayı hedefledik. Bilim dünyasının ilk kaşiflerinin izini, günümüze taşımak için, bu temayı seçtik. Bu yolculukta, 11 yıldır bu amaca ortak olan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Sinema Genel Müdürlüğümüze ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze, Bursa Valiliğimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Onur ödülünün sahibi Mohammad Reza Aslani oldu

Ödül töreninde bu yılki onur ödülü, şair, yönetmen, sinema teorisyeni Mohammad Reza Aslani’ye taktim edildi. Yönetmen Aslani, “Bu önemli gecede bu ödüle beni layık görenlere şükranlarımı sunuyorum. Tarihi bir şehir olan Bursa’ya davet ettiğiniz için teşekkür ederim. Bu festivalin amacı çok farklı. Burada değerli bir iş yapılıyor. Gençlere ilham olan bir organizasyon yapılıyor. Burada olmak beni için bir onur” dedi. Ardından programda geçmişten geleceğe tiyatro ve filmlerden oluşan bir görsel etkinlik gerçekleştirildi.

En iyi tematik senaryolar ödüllendirildi

7 tematik senaryo yarışması birincisi ve 4 en iyi kısa film yönetmenine ödülleri takdim edildi. ‘Abbas İbni Firnas’ Kategorisi en iyi senaryo ödülü Endülüslü Abbas Senaryosu ile Abdül Jalil Namanjanov’a, ‘Ali Kuşçu’ temasında en iyi senaryo ödülü Kefiş senaryosu ile Muhammed Mamadiar Uuluğ’a, ‘El Cezeri’ kategorisinde Paradigma ile Ezgi Özay’a, ‘Uluğ Bey’ kategorisinde en iyi senaryo Zici Sultani senaryosu ile Alpha Oumar Diolla’ya, ‘Fergani’ kategorisinde en iyi senaryo Ferhan senaryosu ile Yasin Erdoğan’a, ‘Hazerfen Ahmet Çelebi’ teması en iyi senaryo Bin Fenli Çelebi senaryosu ile Rasul Saltykov’a ‘Meryem El Usturlabi’ teması en iyi senaryo ödülü ise Arşın Annesi Meryem ile Musa Çalışkan’ın oldu.

Belgesel ve kısa filmler ödüllendirildi

Senaryo ödüllerinin ardından en iyi deneysel film ödülü ve aynı zamanda BTSO Mansiyon ödülü ‘Kota’ filmi ile Yönetmen Serdal Altun’un oldu. Gecede en iyi belgesel film ödülü de YAREN’in yönetmeni Mehmet Ali Poyraz’a verildi. En iyi animasyon film ödülü ise ‘M.O.H.K’ ve yönetmeni Kaan Bora Topçu’ya, en iyi kurmaca kısa film ödülü ise The Experiment Ark Project ile Baran Karaoğlan’a takdim edildi.

Programa Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Batmaz ve Haşim Kılıç, BTSO Meclis Divan Üyesi Gülçin Güleç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, sanat ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

AK Partili yöneticinin oğlu trafik kurbanı…

2024-06-08 17:30 - Asayiş

Gaziantep İslahiye’de korkutan yangın! UMKE ve itfaiye takviyesi.

2024-06-07 22:20 - Asayiş

Gaziantep’te o ismin sır ölümü!..

2024-06-08 19:47 - Asayiş

Gaziantep'te sazlık alanda erkek cesedi bulundu

2024-06-08 16:13 - Asayiş

Dülük Tüneli için imzalar atıldı

2024-06-08 13:03 - Gündem

Gaziantep'in 19 mahallesinde sular kesilecek!

2024-06-08 11:06 - Gündem

Gaziantep'te konteynerde parçalanmış kadın cesedi bulundu!

2024-06-03 23:57 - Asayiş

Gaziantep’in Lüks sitesinde talihsiz olay..

2024-06-05 00:22 - Asayiş

Gaziantep nereye gidiyor: Bıçaklar havada uçuştu, kan aktı

2024-06-05 19:58 - Asayiş

Gaziantep’te korkunç kaza! 2’si ağır 9 Yaralı

2024-06-02 14:07 - Asayiş

İlgili Haberler

Doğa dostu Greenify Festival 13 Eylül’de İstanbul’da

16:13 - Kültür

Romanya’daki müze ve ören yerleri Türkçeleştiriliyor

14:59 - Kültür

Başkan Kurt: “Kültürümüzü unutmamalı ve unutturmamalıyız”

14:21 - Kültür

Genç gönüllülerin sertifika heyecanı

12:59 - Kültür

İsmail YK’dan Red Bull 60 Seconds’a özel altı farklı enstrümanlı performans

11:10 - Kültür

Günün Manşetleri

Gaziantep'te bugün hangi eczaneler nöbetçi? (20.06.2024)

17:52 - Sağlık

Yine Gaziantep! Yine korkunç ölüm!

16:18 - Asayiş

Kamyonetin çarptığı down sendromlu Mustafa hayatını kaybetti

14:02 - Asayiş

Kilis'te hasadı başladı: Demir, magnezyum, çinko ne ararsan onda... Kolesterolü damardan silip atıyor

13:44 - Gündem

Antep fıstığı üreticilerine müjde!

13:39 - Ekonomi