?>

Yeşil şehirler için sıfır karbon binalar

Yaşar üniversitesi’nde gerçekleşen yeşil binalardan yeşil şehirlere bütünleşik enerji verimliliği kavramı” konulu seminerde, yeşil bina ve şehircilik uzmanı murat doğru, türkiye’de şehirlerin iklime uygun hale getirilmesi ve sıfır karbon binaların yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.

Yaşam - 8 ay önce

Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleşen "Yeşil Binalardan Yeşil Şehirlere Bütünleşik Enerji Verimliliği Kavramı” konulu seminerde, Yeşil Bina ve Şehircilik Uzmanı Murat Doğru, Türkiye’de şehirlerin iklime uygun hale getirilmesi ve sıfır karbon binaların yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.

Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleşen “Yeşil Binalardan Yeşil Şehirlere Bütünleşik Enerji Verimliliği Kavramı” konulu seminere katılan Yeşil Bina ve Şehircilik Uzmanı Murat Doğru, çevre ve enerji sorunlarından bahsederek, yapılması gerekenleri anlattı. Sera Gazı Azaltım Eylem Planı ve İklim Değişikliği Eylem Planı konusunda uzmanlığı bulunan Murat Doğru, imar planlarında şehrin enerji yönetimi ile ilgili planlamaların bulunmasının önemine dikkat çekerek, “Tüketim topluluğuna geçmemiz dünyada kirliliği ortaya çıkardı. Dünyada nüfus 8 milyarı geçti. NASA’nın 18 uydusu çevre problemleri ile ilgili çalışıyor, verileri dünyaya gönderiyor. Çevre problemlerinin yapılaşma problemiyle iç içe girdiğini görüyoruz. Bu kadar büyük bir nüfus dünyada yer seçiyor, şehirleri büyütüyor, bu da çok büyük bir enerji talebi oluşturuyor. Artan nüfusla birlikte dünyada artan enerji talebini yönetebilecek bir yapılaşma sistemine geçmeliyiz. Şehirlerimizi iklime uygun hale getirmek için çalışmalıyız” diye konuştu. "Daha yeşil bir şehircilik"

Birleşmiş Milletler’in 17 sürdürülebilirlik hedeflerinden 9’unun binalarla ilgili olduğunu söyleyen Doğru, “Binalar ve şehircilik problemi dünyadaki sürdürülebilirlik sorunlarının neredeyse yarısını oluşturuyor. Daha yeşil bir şehircilik standardına ihtiyacımız var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yaptığımız çalışmada, 55 yapı normunun Türkiye’de olmadığını raporladık. Sıfır enerji bina Türkiye’de kabul edilmesi gereken bir gerçektir. Ülkemizdeki cari açığımızın en büyük sebebi enerji problemimiz. Türkiye’nin çok büyük avantajları var, bunları kullanmak gerekiyor. Avrupa’da birçok şehir sıfır enerji olmayan binalara ruhsat vermiyor. Şehir ve binalarda uygulamamız gereken stratejilerde binanın konumu ve sosyal ortamı da önemli. Sadece karbonu ele almamalıyız. Binaların içinde ve şehirlerde birtakım politikalar üretmeliyiz. Arazi kullanımı ve kentsel tasarım ile sürdürülebilir bir planlama yaklaşımı uygulamalıyız” şeklinde konuştu. “Türkiye’dekinin 35’te 1’i kadar enerji harcıyor”

Entegre tasarım sisteminden bahseden Doğru, şunları söyledi:

“Binalar çok önemli bir sera gazı emisyon kaynağı. Daha sürdürülebilir binalara, yeşil binalara geçtiğimizde, bina sera gazı emisyonlarının zaman içinde düştüğünü hesaplıyoruz. Günümüzdeki binalar ise zaman içinde sera gazı emisyonlarını artırıyor. Entegre tasarım yaklaşımı olmadan bu enerji problemini çözemeyiz. Avrupa’daki birçok ülkede entegre tasarım uygulanıyor. Örneğin, Almanya Freiburg’ta bir bina, Türkiye’deki bir binanın yüzde 35’te 1’i kadar enerji tüketiyor.” “Binanın kendi enerjisini karşılaması gerekiyor”

Sıfır karbon binalara geçiş için binaların entegre tasarım sistemiyle elektrikli binalar olarak yapılması gerektiğini belirten Doğru, “Yenilenebilir enerjiden elektrik temin ettiğinizde binanız sıfır karbon olabiliyor. Avrupa’daki genel yönelim de bu. Binalar artık tarım da yapılabilen binalar olarak üretilmek zorunda. Mevcut tarım alanlarını büyütmek işi çözmüyor. Gıda üretimi için şehirlerde kent tarımına geçmek zorundayız. Şehirde yaya yollarının tasarımı bile şehrin enerji probleminin parçası. Yaya yollarının yanlış tasarlandığı bir şehirde insanların toplu taşımaya yönlendiği görülüyor. Yeşil alanlar temiz alanlar olmalı ki yayaları cezbetsin ve şehirdeki emisyonlar düşsün. Avrupa’daki bazı eyaletler 10 yıl önce sıfır enerji binalara geçti. Binanın kendi enerjisini kendi karşılaması gerekiyor. Bu bizi güvenli bir kente götürür” diye konuştu.

Ülkedeki binaların mevcut durumu açıklayan Doğru, “Türkiye düşük kaliteli, ucuz binalarla inşaat sektörünü döndürmeyi, ekonominin çarklarını çevirmeyi tercih etti. Bu bir stratejiydi. Sonrasında da çok miktarda cari açıkla karşılaştı. Afetlerde de yüz binleri aşan ölümlerle karşılaştı. Almanya’da, 3 bin 500 Euro ile bir bina yaptığınızda neredeyse sıfır enerji bir bina oluyor. Zaman kaybetmeden bu politikaları Türkiye’de de hemen devreye sokmak lazım” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye'ye Geliyor

2024-04-16 14:24 - Dünya

Gaziantepli iş adamına Busıness Class ayıbı.

2024-04-14 17:51 - Gündem

Gaziantep Büyükşehir’de Flaş ayrılık…

2024-04-16 16:17 - Siyaset

Gastronomi kenti Gaziantep’te 40 TL’ye menü yemek hizmeti

2024-04-19 14:25 - Yeme İçme

Dr. Ali Ayas’ın eş acısı!..

2024-04-14 19:55 - Yaşam

GASKİ Genel Müdürü Sönmezler için ortaya atılan iddia asılsız çıktı

2024-04-20 14:42 - Gündem

Gaziantep’li Acılı Baba Mesut Akın’dan, Sosyal Medyada Adalet çağrısı!

2024-04-16 17:04 - Asayiş

Gaziantep'te yarın birçok bölgede elektrik kesintisi olacak

2024-04-15 17:48 - Elektrik ve Su

Gaziantep'te boykot var

2024-04-19 11:14 - Gündem

Gaziantep'te yarın birçok bölgede elektrik kesintisi olacak

2024-04-17 17:54 - Elektrik ve Su

İlgili Haberler

Kuvvetli fırtına ağaçları yerinden söktü, çatıları uçurdu

02:07 - Yaşam

Muğla’nın yüksek kesimleri beyaza büründü

20:18 - Yaşam

Otobüs duraklarına zarar verdiler

19:37 - Yaşam

Başkan Gençay, tüm imkanlarımızı seferber ettik

18:56 - Yaşam

Seydikemer’de yüksek kesimler beyaza büründü

18:52 - Yaşam

Günün Manşetleri

Devlet Memurları Kanun Teklifi Meclis'ten geçti! 2015 öncesi GSS borçları silindi

02:12 - Gündem

Gürban TBMM’de esti gürledi: İmtiyazlı şirketlere var, çalışanlara yok

23:43 - Siyaset

Gül, Sağlık Bakanı Memişoğlu ile Gaziantep’in sağlığını görüştü.

23:34 - Siyaset

Emmanuel Boateng resmen Gaziantep FK'da

22:28 - Spor

GGC eski Başkanı Kocaman’ın hukuk başarısı.

21:40 - Gündem