Türkiye ile Yunanistan arasında tansiyonun son derece yüksek olduğu bir dönemde Yunan basını, iki üle arasında savaş çıkartacak bir hamleyi günceme taşıdı.
12 MİL İDDİASI
Yunanistan'ın çok satan gazetelerinden Ta Nea, Atina yönetiminin, Girit Adası'nın güneyindeki kıyı bölgesinin karasularını 6 milden 12 mile çıkarmayı planladığını öne sürdü.
"HERHANGİ BİR MÜTTEFİKE BİLDİRME YÜKÜMLÜĞÜMÜZ YOK"
Haberde, Yunanistan'ın bu kararını müttefiklerine bildirmediği, buna gerekçe olarak ise, "Yunanistan'ın tek taraflı bir eylem olduğu" yani "herhangi bir ülkeye bildirme yükümlülüğü olmadığı" belirtildi.
KARARNAMELER HAZIR
Aynı haberde, hükümete yakın bir kaynağa atıfta bulunularak; cumhurbaşkanlığı kararnameleri hazır olduğu ve bunun doğrudan BM'ye sunulabileceği bilgisine yer verildi.
6 MİL KARARINA TÜRKİYE SES ÇIKARMAMIŞTI
Yunanistan 1936 yılında tek taraflı olarak; Lozan Anlaşması'ndan 3 mil olarak belirlenen karasularını 6 deniz miline çıkarmış, o dönem Türk-Yunan ilişkilerine hakim olan olumlu hava nedeniyle Türkiye, bu karara itiraz etmemiştir.
TÜRKİYE OLASI 12 MİL KARARINI "SAVAŞ SEBEBİ" SAYMIŞTI
Türkiye zorlayıcı diplomasi kapsamında; Yunanistan'ın, Ege'nin büyük bir kısmına hakim olmasının önüne geçmek için, 8 Haziran 1995 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bulunan tüm parti temsilcilerinin ortaklaşa hazırladığı bildiriyle, Yunanistan'ın Ege'de karasularını 6 milin ötesine çıkarması halinde, bu durumun savaş sebebi sayılacağını, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne askeri bakımdan gerekli olanlar da dahil olmak üzere tüm yetkilerin verileceğini beyan edilmişti.