Pek çok kişi diyet yaparken kendini alması gereken temel besinlerin bir çoğundan uzak tutarak aslında bünyesini zorlar. Fakat zayıflamak sanıldığı kadar aç kalmakla ilişkili değildir. Sağlıklı bir şekilde kilo verildiği takdirde hem mevcut kilonun sabit kalımı daha kesin sağlanmış olur hem de bağışıklıkla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmamış olur. Diyet yaparak dikkat edilen bir diğer besinlerden biri de ekmek... Zayıflamak isteyen vatandaşların neredeyse hepsinin korkulu rüyası olan ekmeğin sahiden bırakılması gerekiyor mu? Sanıldığı gibi kilo vermeye engel mi? Gelin hep birlikte öğrenelim!
UZUN SÜRELİ TOK TUTAN YİYECEKLER
Lifli gıdaların daha uzun süre tok tuttuğu bilimsel araştırmalar eşliğinde kanıtlamıştır. Uzun süreli tok tutmasının yanı sıra sindirimi de oldukça kolay olan lifli gıdaları mutlaka öğünlerinizden eksik etmemelisiniz.
Mide ne yenilirse yenilsin 4 saat içerisinde tamamen boşalmaktadır. O yüzden ne kadar lifli de beslenilse arayı fazla açmamak gerekmektedir. Bir sonraki öğününüzde aşırı yemek yemeyi önleyebilmek için 2-2,5 saatte bir beslenmekte fayda var.
Kan şekerinin dengelenmesi için '3 ana, 3 ara öğün' şeklinde beslenme kuralına uyulmasının yanında düzenli kahvaltı alışkanlığının da hem zayıflamak için hem de sağlık için devam ettirilmesi gerekmektedir.
Metabolizma uyandıktan sonra mideyi kahvaltı ile şenlendirmek metabolizmanın hızına hız katacaktır. Aksi takdirde öğlene kadar beklemiş ve öğle yemeği ile güne başlamış bir metabolizma oldukça tembelleşecektir. Yavaşlamış metabolizma hızı ile her zaman haddinden daha fazla yemek tüketmek kaçınılmaz bir son olmuştur.
TABAK VE PORİSYONLARI KÜÇÜLTÜN
Tabak ve porsiyonları küçültmeniz gerek sadece 1 kase çorba ile de kendinizi kandıramazsınız. Psikolojik olarak o tabaktaki yemekleriniz bittiği zaman kendinizi doymuş hissedeceksiniz. Sadece çorba değil o öğünde alınması gereken gıda bünyeye alınmalı fakat miktarı sınırlandırıp ayarlanmalıdır.
DİYET YAPARKEN EKMEK TÜKETİN!
Bir diğer önemli husus da ekmek tüketimidir. Ekmek ve yerine geçen tahıl ürünleri yemeden zayıflamak mevzu olduğunda maalesef ki işin sağlık boyutu düşünülmüyor. Bu denli şuursuzca yapılan diyetler bireylerde birçok hastalığın artışına sebep oluyor.
Aslında Tam tahıllı ekmek içeren diyet, lif oranı yüksek olduğu için acıkmayı geciktirir ve uzun süreli tok kalmanıza yardımcı olur. Karbonhidrat kaynağı bir besin olan ekmeğin sindirimi ağızda başlar ve çok kısa sürede beyne tokluk sinyallerini iletir.
Öğününüze 1 parça ekmeği ağzınızda çiğneyerek başlayın. Böylece daha kontrollü bir öğün geçirerek tokluk hissi sağlamış olacaksınız. Ayrıca tam tahıl ekmeği B12 vitamini hariç bütün B grubu vitaminlerinin temel kaynağıdır.
Yani ekmek ve ekmek ürünleri tüketmeyerek kendinizi aslında almanız gereken vitamin ve liften uzak tutup daha kısa süreli açıklamaya sevk ediyorsunuz. Liflerin sadece nebati kökenli besinlerde bulunur. Lifler sindirim sisteminden parçalanmadan geçer bu da kişinin uzun süre tok kalmasını sağlayarak daha az yemek yenmesini sağlamaktadır.
Lifler, kandaki kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olup, sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını sağlamaktadır. Ayrıca lifli besinler kabızlığın geçmesini, hemoroid problemlerinin giderilmesini, vücudun şeker seviyesinin dengelenmesini sağlar, aynı zamanda kalp sağlığını koruma açısından da önem arz etmektedir. Yapılan araştırmalar lifli besin tüketenlerin, tüketmeyenlere göre daha fazla kilo verdiklerini ortaya koymuştur.
LİF İÇEREN YİYECEKLERİ HAYATINIZIN PARÇASI YAPIN
Lif içeren yiyecekleri de buğday kepeği, kepekli çavdar unu, arpa unu, yulaf, kuru erik, armut, narenciye ürünleri, elma, muz, fasulye, nohut, sarı ve yeşil mercimek, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, lahana, brokoli, yeşil fasulye, salatalık, kereviz, soğan, domates, biber, patlıcan ve havuç olarak sıralayabiliriz.
Sağlıklı bir zayıflama için ilk önce paketli olarak satılan hazır gıdalardan da uzak durulması gerekiyor. Bu ürünlere gıdanın dayanıklılığını artırmak için katkı maddeleri, gıda boyaları ve kimyasal içeren yiyecekler konulmaktadır. Evde yapılmayan, organik olmayan ve marketlerden alınan hemen hemen tüm paketli ürünler hazır gıdalar sınıfına girmektedir.
Hazır gıdaları daha az tüketmek için domates salçası, biber salçası, turşu ve tarhana gibi bütün bir yıl tüketilebilecek besinler aslında evde yapılabilir. Hazır bulyonları kullanmak yerine et, tavuk ve balık sularını evde hazırlamak, yemeğe daha az katkı sağlayacak ve sindirimi zor besinlerden bizleri uzak tutacaktır.