?>

Gaziantep'in Karnesi!

Ali Babat

2 yıl önce

Birkaç gün sonra 2022 yılına veda edeceğiz. Yılsonu gelince elbette bir karne hazırlamak gerekir. Gaziantep’in 2022 yılı karnesine baktığımızda,  genel anlamda "pekiyi" derecesinin yoğunlukta olduğunu görsek de, "geçer" ve "zayıf" notların varlığı da dikkat çekiyor.

Önce "Pek iyi" olan notlarımızdan bahsedelim.

Gaziantep Valisi Davut Gül, bu yıl da, her kesimle kurduğu başarılı diyalogla, "Devletin gülen yüzü ve sıcak eli" oldu. Eğitime verdiği önem ve özellikle de 100. Yılda 100 Hayırsever Kampanyası Türkiye açısından büyük ses getirdi. Takdir topladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında da "büyük işler" yapmaya devam etti. Bu yıl içerisinde hizmete giren Gaziray, şehir için vizyon projelerden birisi oldu. Büyükşehir, kültür, sanat, tanıtım ve turizm alanında da düzenlediği birbirinden değerli etkinliklerle de alkışı hak etti. Büyükşehir'in tarım sektörüne yönelik destekleri de çiftçilerin nefes almasını sağladı.

Gaziantepli sanayicilerin yatırım, üretim, istihdam ve ihracat alanındaki başarıları 2022 yılında da ülkemiz için moral oldu. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyete başlayan 70 yeni fabrika Kasım ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle açıldı. Gaziantep 2022 de ihracat rekorları kırmaya devam etti.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, Fırat'ın suyunun OSB'ye getirilmesi, OSB'ye hastane yapılması, köprülü kavşaklarla ulaşımın kolaylaştırılması, çatı güneş enerjisi santrallerinin yaygınlaştırılması ve çevreci projeleri ile "Pekiyi" alan kurumlar arasında yer aldı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birlikleri, doku tasarım yarışması, halı tasarım yarışması, on binlerce kişiye yönelik eğitim programları ve Zeugma Antik Kentinde düzenlenen defile ile başarılı bir yılı geride bıraktı.

Elbette Gaziantep olarak başarısız olduğumuz konular da var. Mesela, yılan hikayesine dönen Şehir Hastanesi. 1875 yataklı şehir hastanesinin yapımına tam 9 yıl önce başlandı. Gaziantep ve bölgemiz açısından büyük bir boşluğu dolduracak olan Şehir Hastanesi'ndeki çalışmalar Eylül ayında yeniden hızlandı. Umarız bir yol kazası olmadan hastane önümüzdeki yıl tamamlanarak hizmete girer.

Gaziantep olarak başarısız olduğumuz konulardan birisi de olası depremlere hazırlıkla ilgili. Gaziantep birinci derecede deprem kuşağında yer alıyor. Çünkü, Doğu Anadolu Fay Hattı Nurdağı ilçesinden geçiyor. Nurdağı ile Gaziantep kent merkezi arasındaki mesafe kuş uçuşu yaklaşık 45 kilometre. Depreme hazırlık konusunda hazırlanan bir master plan var. Büyükşehir Belediyesi'nin de depreme hazırlık konusunda çalışmalar yaptığını biliyorum. Ancak, yapılan çalışmalar kaplumbağa hızı ile yürüyor. Bir yerde deprem olunca, depreme hazırlık çalışmaları aklımıza geliyor, sonra da unutuyoruz. Ta ki, yeni bir depreme kadar. Kısacası depreme hazırlık konusunda geç kalıyoruz. Çünkü depremin saati belli değil.

Bu arada, Amanos Tünelleri Projesi, Kilis Polateli Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projelerinin de bir an önce tamamlanarak hizmete girmesi şehrimizin geleceği açısından büyük anlam ifade ediyor.

Gaziantep'te 2022 yılında yaşanan olumlu ve olumsuz çok sayıda olay olsa da, ben bu yılı hep iki değerli gazeteciyi kaybettiğimiz yıl olarak hatırlayacağım. Ağustos ayında Gaziantep-Nizip otoyolunda meydana gelen kazada gazeteci dostlarım, kardeşlerim Muhammed Abdulkadir Esen ve Umut Yakup Tanrıöver ile birlikte aralarında sağlık çalışanları ve itfaiyecilerin de bulunduğu 16 vatandaşımızı kaybettik.

2023'ün tüm insanlığa huzur, barış ve kardeşlik getirmesi dileğiyle mutlu yıllar...

YAZARIN DİĞER YAZILARI