?>

Şanlı geçmişimiz, geleceğimizi aydınlatıyor!

Ali Babat

2 yıl önce

Çok değil, 101 yıl önce yaşandı bu kahramanlık destanı.

O zamanlar Antep henüz “Gazi” unvanı ile şereflendirilmemişti.

Şimdiki çocuklara hikaye gibi gelir, savaşın tüm şiddetiyle devam ettiği bir ortamda, hayatta kalmak için acı zerdali çekirdeğinden ekmek yapılması. Şimdi gastronomi kentiyiz. Lezzetin başkentiyiz. Lezzetli yemek ve tatlılarımızı tatmak isteyenler dünyanın dört bir tarafından akın ediyorlar şehrimize. Ancak, onlar da gastronominin temelinin yokluğa, yoksulluğa dayandığını, imkansızlıkların Anteplileri üretkenliğe, icatlara, yeniliğe zorladığını bilmezler.

Şimdiki çocuklar 101 yıl önce Anteplilerin hayatlarında gördükleri ilk motorlu taşıtın Fransızlara ait savaş tankı olduğunu da bilmez.

Düşmanın tankı, topu, tüfeği vardı. Erzak sıkıntıları da yoktu. Sayıca kat ve kat üstündüler. Anteplilerin de vatan, millet ve bayrak sevgisi. Hem de öyle bir sevgi ki, karşısında hiçbir gücün duramayacağı bir sevgiydi bu.

Bu öyle bir sevgi ki, Şahinbey, Almalı’da Fransızlara karşı bedenini siper ederken, düşman bile bu kahramanlık karşısında saygı ile eğilmişti.

Önce İngilizler, ardından Fransızlar Antep’i işgal etmek isterken hiç de ummadıkları, beklemedikleri bir direnişle karşılaştı. Birkaç gün içinde Antep’in sokaklarında gezmeyi hayal eden Fransız askerleri, 11 ay boyunca şehrin çevresini kuşatan çetelere karşı üstünlük sağlayamadı.

Birinci Dünya Savaşı sonrası yurdumuzu işgal eden emperyalist devletler Antep’te, adeta duvara tosladı. Planları bozuldu, karanlık emelleri kursaklarında kaldı.

Antep Savunması, tıpkı Müfide Ferit’in dediği gibi, ikinci bir Çanakkale, ikinci bir Plevne gibi tarihimizdeki yerini altın harflerle alırken, şehrimize de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Gazi”lik unvanı verildi.

Bu kahramanlık destanının bu yıl 101. yıldönümünü kutluyoruz. Gaziantepliler olarak, Gaziantep’te yaşayanlar olarak 25 Aralık Gaziantep’in kurtuluş gününü en coşkulu şekilde kutlamalıyız. Evlerimizi, işyerlerimizi bayraklarla donatmalı, bu destanın gelecek nesillere aktarılmasını sağlamalıyız.

Tarihimizin en önemli dönüm noktalarından birisi olan bu kahramanlık destanı günümüzde 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi’nde her yönüyle  çok başarılı bir şekilde tanıtılıyor. Bu müze şehrimiz için çok önemli. Şehrimiz için sembol eserlerden birisi. Bu nedenle henüz bu müzeyi gezmeyen varsa, bir an önce gezsin. Özellikle de çocuklarımızın bu müzeyi gezmesini sağlayalım.  Çocuklarımız, atalarımızın hangi şartlarda savaştığını, yokluğu ve yoksulluğu dert edinmeden, canları pahasına nasıl savaştıklarını, kısacası Antep’in nasıl Gaziantep olduğunu öğrensinler.

Gaziantep bugün sanayide, ticarette başarılı ise, o günlerden kalan mücadele ruhunun eseridir. İşte bu mücadele ruhunu yaşatmak, daha doğrusu bu mücadele ruhunu her alana taşımak geleceğimizi daha aydınlık yapacaktır. Şanla, şerefle, onurla ve başarı ile dolu geçmişimiz geleceğimizi aydınlatan bir ışık olmaya devam edecektir.

Bizlere bu onurlu ve şanlı tarihi armağan eden atalarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI