USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

3D yazıcı ile üretilen ilk roket başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı!

Relativity Space tarafından üretilen Terran 1 roketi, 3D yazıcısıyla üretilen ve uzaya fırlatılan ilk roket unvanını taşıyor. Çarşamba günü gerçekleştirilen etkinlik ile roketin fırlatılışı başarılı bir şekilde gerçekleşti.

3D yazıcı ile üretilen ilk roket başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı!
23-03-2023 09:53
Google News

Dünyanın ilk yazıcıyla üretilen roketi "Terran 1" başarılı bir şekilde fırlatıldı. Relativity Space tarafından üretilen roketin fırlatışı iki kez iptal edilmişti. İlk ertelemenin nedeni "itici gaz sıcaklığı" olarak belirtilirken, ikinci fırlatılmanın nedeni ile belirtilmemişti. 

İKİ BAŞARISIZ FIRLATMA GİRİŞİMİNDEN SONRA GÖKYÜZÜNE KAVUŞTU

İlk iki fırlatmanın ertelenmesinin ardından uzay şirketi, yazıcıyla üretilen Terran 1 roketini üçüncü fırlatma girişimiyle uzaya kavuşturmayı başardı. Relativity Space, Twitter üzerinden yapmış olduğu açıklamada; 

"Bugünkü fırlatma, Relativity'nin bir sonraki aracımız Terran R'yi mümkün kılacak 3D baskılı roket teknolojilerini kanıtladı. Basılı yapılarımızdaki en yüksek stres durumu olan Max-Q'yu başarıyla geçtik. Bu, yeni katmanlı üretim yaklaşımımız için en büyük kanıt noktasıdır" dedi.

Today’s launch proved Relativity’s 3D-printed rocket technologies that will enable our next vehicle, Terran R. We successfully made it through Max-Q, the highest stress state on our printed structures. This is the biggest proof point for our novel additive manufacturing approach.… pic.twitter.com/9iaFVwYoqe

— Relativity Space (@relativityspace) March 23, 2023

Şirket tarafından "İyi Şanslar, İyi Eğlenceler" olarak adlandırılan fırlatma, şirketin gerçekleştirmiş olduğu üçüncü fırlatma girişimiydi.

YAZICIYLA ÜRETİLEN ROKET HAKKINDA

12 Milyon dolara üretilen Terran 1 roketi, 33.5 metre yükseklikte, 2.8 metre genişliğinde ve 9 bin 280 kg ağırlığında bulunuyor. Relativity Space tarafından üretilen Terran 1 uzay roketi, 3D yazıcı ile hazırlandı. Bu yöntem ile uzay alanında üretilecek roketler için en az maliyette kaliteli performans sağlanması hedefleniyor.

Relativity Space tarafından yapılan açıklamada, şu an yüzde 85'inin yazıcıyla yapıldığı roketin, gelecek yıllarda motorunun da yazıcı ile üretileceği söyleniyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda şirket roket üretiminde maliyetleri düşürebilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler