USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

41 eyalet Meta'ya dava açtı: 'Çocukların acılarından kâr elde ediyor!'

ABD'deki 41 eyalet Meta'ya sosyal platformlarının bağımlılık yaptığı ve çocukların ruh sağlığına zarar verdiği iddiasıyla dava açtı. Açıklamada Meta'nın çocukların öz yargılarını düşürerek acılarından kâr elde ettiği belirtildi.

41 eyalet Meta'ya dava açtı: 'Çocukların acılarından kâr elde ediyor!'
25-10-2023 09:47
Google News

Aralarında Kaliforniya ve New York'un da bulunduğu 41 ABD eyaleti, Instagram ve Facebook'ta çocukları platformlarına bağımlı hale getiren özellikleri bilerek ve kasıtlı olarak tasarlayarak gençlere zarar verdiği ve gençlerin ruh sağlığı krizine katkıda bulunduğu gerekçesiyle Meta'ya dava açtı.

Kaliforniya'daki federal mahkemede 33 eyalet tarafından açılan bir dava, Meta'nın federal yasaları ihlal ederek 13 yaşın altındaki çocuklar hakkında ebeveynlerinin izni olmadan rutin olarak veri topladığını iddia ediyor. Ayrıca dokuz başsavcı da kendi eyaletlerinde dava açarak harekete geçen toplam eyalet sayısını 41'e ve Washington, D.C.'ye çıkardı.

Teknolojinin sosyal medya ile hayatımıza olan etkisi: Sosyal ikilemTeknolojinin sosyal medya ile hayatımıza olan etkisi: Sosyal ikilem

META'NIN ÇOCUKLARIN İLGİSİNİ ÇEKMEK İÇİN TUZAKLAR KURDUĞU BELİRTİLDİ

Meta ile ilgili yapılan açıklamada;

"Meta, gençleri ve gençleri cezbetmek, ilgilerini çekmek ve nihayetinde tuzağa düşürmek için güçlü ve benzeri görülmemiş teknolojilerden yararlanmıştır. Meta'nın amacı kârdır ve finansal kazançlarını en üst düzeye çıkarmak isteyen Meta, sosyal medya platformlarının önemli tehlikeleri konusunda kamuoyunu defalarca yanlış yönlendirmiştir. Bu platformların en savunmasız tüketicileri olan gençleri ve çocukları nasıl istismar ve manipüle ettiğini gizlemiştir."

Davalar, maddi tazminat ve eski hale iadenin yanı sıra Meta'nın yasaları ihlal eden uygulamalarına son verilmesini talep ediyor.

"ÇOCUKLARIN ÖZ SAYGILARINI DÜŞÜREREK ACILARINDAN KÂR ELDE EDİYOR"

New York Başsavcısı Letitia James yaptığı açıklamada "Çocuklar ve gençler rekor düzeyde kötü ruh sağlığından muzdarip ve bunun sorumlusu Meta gibi sosyal medya şirketleridir. Meta, platformlarını kasıtlı olarak manipülatif özelliklerle tasarlayarak çocukları platformlarına bağımlı hale getirirken öz saygılarını da düşürerek çocukların acılarından kâr elde etti." dedi.

Meta yaptığı açıklamada, "başsavcıların gençlere internette güvenli ve olumlu deneyimler sunma konusundaki kararlılığını paylaştığını ve gençleri ve ailelerini desteklemek için 30'dan fazla araç sunduğunu" söyledi.

Şirket, "Gençlerin kullandığı birçok uygulama için net, yaşa uygun standartlar oluşturmak üzere sektördeki şirketlerle verimli bir şekilde çalışmak yerine, başsavcıların bu yolu seçmesi bizi hayal kırıklığına uğrattı," diye ekledi.

YASAKLARA RAĞMEN 13 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARIN HESAPLARI VAR

Sosyal medya şirketleri federal düzenlemelere uymak için 13 yaşından küçük çocukların platformlarına kaydolmasını yasaklıyorlar ancak çocukların hem ebeveynlerinin rızasıyla hem de rızaları olmadan yasakları kolayca aştıkları ve daha küçük yaştaki birçok çocuğun sosyal medya hesabı olduğu görülmüştür.

Eyaletlerin şikayeti, Meta'nın ebeveynlerini bilgilendirmeden ve onlardan izin almadan çocuklar hakkında veri toplayarak bu yasayı (Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası) bilerek ihlal ettiğini söylüyor.

Sosyal platformların çocukların ruh sağlığıyla ilgili endişeleri gidermek için aldığı diğer önlemler de kolayca atlatılabilir. Örneğin, TikTok kısa süre önce 18 yaşın altındaki kullanıcılar için varsayılan 60 dakikalık bir süre sınırı getirdi. Ancak sınıra ulaşıldığında, reşit olmayanlar izlemeye devam etmek için bir şifre girebilirler. TikTok, Snapchat ve gençlerin ruh sağlığı krizine katkıda bulunmakla suçlanan diğer sosyal platformlar Salı günkü davanın bir parçası değil.

Washington D.C. Başsavcısı Brian Schwalb, TikTok ya da Snapchat'e de bakıp bakmadıkları konusunda yorum yapmadı. Şimdilik Facebook ve Instagram'ın Meta imparatorluğuna odaklandıklarını söyledi.

"Gençleri sosyal medyaya bağımlı hale getirmek için teknolojiyi kullanma konusunda kötünün de kötüsü olan bu şirketler, kârlarını insanlardan üstün tutuyor."

Mayıs ayında ABD Genel Cerrahı Dr. Vivek Murthy teknoloji şirketlerini, ebeveynleri ve bakıcıları "çocukları sosyal medyanın zararlarından korumak için hemen harekete geçmeye" çağırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler