USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

“75 liradan aşağısı kurtarmaz”

Google News AboneABONE OL Ordu’daki çiftçilerin fındıkta beklediği fiyatı alamamasının ardından gözler antepfıstığına çevrildi. Üreticiler, maliyetlerin ciddi anlamda arttığını belirtirken, ben fıstığın kilogram fiyatının 75 TL, boz fıstığın da 60 TL olması gerektiğini dile getirdiler.

“75 liradan aşağısı kurtarmaz”
03-08-2022 12:10
03-08-2022 12:12
GAZİANTEP
Google News

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, ’yeşil altın’ı olarak bilinen Antepfıstığında, kurak iklim ve kış ayındaki soğuk hava şartları nedeniyle rekolte düşüşü bekleniyor. Ordu’da çiftçinin fındık taban fiyat beklentisinin altında bir fiyat açıklanmasının ardından Gaziantepli üreticiler endişeli. Fındık taban fiyatı 54 TL olarak açıklanırken, fıstıkta beklenti 75 TL.

REKOLTE ÇOK DÜŞTÜ

Rekoltenin çok düştüğünü belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “ Fıstık hasat dönemine yeni yeni giriyoruz. Çiftçilerimiz bu seneyi var yılı olarak bekliyordu. Ancak yok yılı olarak yaşayacağız. İklim değişiklikler hava kuraklıkları mart ayında eksiklikler yaşamamız, yağmurun karın az düşmesinden dolayı yok gününü yaşayacağız. 4-5 yıldır kurak geçmeye başladı. Tabii ki bu da bağ, fıstık, zeytinde yani ağaç türlerinde yavaş yavaş zarar vermektedir buda üreticilerimiz için Antep fıstığı üreticilerimiz için ve zeytin üreticilerimiz için büyük bir tehlike. Eski rekolteyi artık yakalayamaz duruma geldik. Aslında rekoltenin üstüne çıkmamız gerekirken daha aşağı düşmektedir. Bizim bu seneki rekoltemiz normalde 100 bin ton  civarı olması gerekirken 45-50 bin tonlarda olacak gibi görünüyor.

 Hava şartlarından dolayı ve bu çiftçilerimizin girdi maliyetlerinin yüksek olduğundan dolayı bahçelerine yeteri kader bakım yapamadılar.  Bu girdi maliyetleri dediğimiz gübre fiyatları, ilaçların bu kadar yüksek olmasından dolayı mazot zaten içinden çıkılamayacak durumda. Çiftçi tarlasını 5 defa işlemesi gerekirken 2-3 defa anca işleyebildi. Bazı çiftçilerimiz tarlasını hiç işleyememiş durumda. Bu da ürün kalitesine zarar verir. Rekolte eksikliğine neden olur.” Dedi.

 ANTEP FISTIĞI ÇOK ZOR DURUMLARDA YETİŞİYOR.

Çolak,  Antep fıstığının çok zor şartlarda yetiştirildiğini belirterek, “ Çiftçinin bahçesini oluştura bilmek için 15 yılı beklememiz lazım. Bir çiftçimiz bahçe oluşturmak için masraf edecek, hiç bir gelir gelmeden fedakarlık yaparak alın terini döküp fıstık bahçesini oluşturacak 15 sene sonra kendisine gelir olacak. Tabi bunun kıymetli olması lazım. 81 ilimizde sadece 3 ilimizde Antep fıstığı yetişiyor. Hasat zamanı geliyor heyecanlıyız diyoruz. Ama hale gidince hiç heyecanımız kalmıyor. Üç beş tane tüccar oturmuş Antep fıstığının fiyatını kafalarına göre belirliyorlar. Çiftçilerimizin elinde bir alternatif yok. Bu alternatifi çiftçilerimize devletimizin oluşturması lazım. Antep fıstığının taban fiyatının açıklanması için önce gelip bizim bahçelerimize oturup halımızı hatırımızı sorup girdi maliyetlerimizi araştırıp ona göre bir taban fiyatı açıklanmalı ki çiftçi tüccara bağlı kalmasın. Antep’in fıstığı ordunun fındığından Rize’nin çayından daha değersiz değildir. Devletimizin yanımızda durup siz üretin alıcısı benim demesi lazım. Bizi tüccarın eline bırakmaması lazım. Neden fındığa değer veriliyor da Antep fıstığına değer verilmiyor.” şeklinde konuştu.

BEN FISTIĞI 75 LIRADAN AŞAĞISI DA KURTARMAZ

Çiftçinin beklentisini de açıklayan Çolak, “Antep fıstığında fiyat olarak beklentimiz çiftçimizi ancak kurtarabilecek fiyatlar olarak açıklayacak olursak;  Boz fıstık dediğimiz baklavalık iç fıstığın 60 lira fiyatı olması lazım. Ancak 40-45 liradan gidiyor. Bu çiftimizi kesinlikle kurtarmaz ,hiçbir şekilde kârı olmaz. Zaten bu senedeki kuraklıktan dolayı arpa buğday mercimek ve nohuttan çiftçilerimiz zarar etti. Ben fıstık ise 75 liradan aşağısı kurtarmaz. Çiftçilerimiz mümkünse fıstıklarını bekletsinler. Kırdıkları gün hale götürmesinler. Ne kadar geri dururlarsa fıstıklarını değerinde satarlar.”dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler