USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

AB Delegasyonu Mardin Ticaret Odasında

AB Türkiye Delegasyonu Mardin Ticaret Ve Sanayi Odasını Ziyareti, Başkan Çelik’ten sanayi ve kalkınma ile ilgili bilgiler aldı.

AB Delegasyonu Mardin Ticaret Odasında
28-05-2024 14:45
Google News

AB Türkiye Delegasyon Başkanı  Nikolaus Meyer-Landrut ve beraberindeki elçi yardımcılarından oluşan heyet, Mardin’deki ziyaretlerini sürdürüyor. Mardin Valiliği ve Deyrulumur Manastırı ziyaretinin ardından, heyet Mardin Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti. Heyeti  MTSO Başkanı Hatip Çelik, Başkan vekili Sabahattin Evrensel ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı.

     Heyet Başkanı Nilolaus Meyer-Landrut ve 17 AB Ülkesinin elçi yardımcılarından oluşan heyet Mardin Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Deyrulumur Manastırı ziyaretinden sonra, MTSO Başkanı Hatip Çelik ve Yönetimini ziyaret etti. Türkiye’de aralıklarla il ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini belirten  Heyet Başkanı Landru, AB ülkelerinden bölgeye yatırımcı çekmenin ve bölgedeki gelişmelerin hangi aşamada olduğunu gözlemlemek ve AB’nin desteklediği projelerin işleyişini yerinde görmek için  geldiklerini söyledi.

       Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik,  Yönetim Kurulu Üyeleri karşıladığı AB Heyetine, Mardin’deki tarım, turizm ve sanayideki gelişmeleri anlattı..

        Sonbahar ayında Avrupa Fairplay Ödül töreninin Mardin’de gerçekleştirilmesinin planladığını ifade eden Çelik, AB Delegasyon Heyetini ödül törenine davet etti

                                 Birlikte  Yüksek Yaşam Kültürümüz var

        Mardin’in, savaşlarla, tahammülsüzlüklerle çalkalanan dünyada yüzyıllarca  birlikte yaşama kültürünün en güzel örneklerinden biri olarak öne çıktığının altını çizerek” Mardin’in bu ödüllere ev sahipliği yapacak olması Dünya’ya güzel bir örnek olacaktır. Şimdiden AB Delegasyonumuzu bu organizasyona davet ediyoruz.

      Mardin  inanç ve kültürel zenginlikleriyle dünyanın bir ortak şehridir. Bunun için AB projeleriyle öncelikli desteklenmesi gerekiyor.” Dedi.

        İş İnsanlarına Vize Kolaylığı sağlanmalıdır

          İş İnsanlarının  ciddi vize engelleri ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Başkan Çelik “ Bizim talebimiz özellikle iş insanlarına bu kapsamda öncelik verilmesi talebimiz var. AB Ülkelerindeki iş insanları ile iş bağlantıları kurmak, karşılıklı Pazar arayışları ve ticaret ilişkilerini geliştirmek isteyen Türk İş İnsanlarım vize duvarına çarpmaması gerekir. Karşılıklı ekonomik  gelişimlerin ve dayanışmanın önü vize ile kesilmemelidir. Mardinliler özellikle Almanya ve İsveç gibi ülkelerde birçok sektörde önemli girişimciler olarak öne çıkmaktadır.” Diye konuştu

             Coğrafi İşaretli Marka Ürünlerimiz var

 

 Bulgur ’un  bu bölgenin en önemli gıda ürünlerin başında geldiğine dikkat çeken Çelik “ Dünyanın en kaliteli Bulguru Mardin’de üretiliyor. Bulgur sağlıklı yaşam için süper gıdalardan biri olarak öne çıkmaktadır. Türkiye’nin en büyük bulgur üreticisi Mardin’dir. Buna ek olarak Mardin Bulguru Coğrafi işaretli bir üründür. Yakın zamanda AB Coğrafi İşaretine de başvuru gerçekleştirilecektir. Ancak Avrupa Birliği’nde bulgurumuza olan talep artmasına rağmen 10 bin ton yıllık ihracat kotası maalesef ticaretimizin önünde önemli engel olarak durmaktadır. Bu kapsamda kotanın esnetilmesi konusunda desteklerinizi istiyoruz.” Dedi.

          Sanayi Alt Yapısının Desteklenmesi İstihdamı artıracak

   MTSO Başkanı Çelik “Mardin’de yaklaşık 100 bin Suriyeli yaşamaktadır. Geçmişteki bağlardan dolayı Suriyeliler Mardin’de hiçbir problem yaşamadan yerel halkla entegre bir biçimde yaşamaya devam etmektedir. Bunun yanında Mardin Türkiye’de işsizlik oranının en yüksek olduğu yerlerden biridir. İş yaratma baskısı entegrasyonu zorlamaktadır. Geçmiş dönemde AB’nin desteklediği Mahir Eller projesi yürütülmüş ve meslek edindirme konusunda güzel sonuçlar alınmıştır. Bu kapsamda hem Sanayi Altyapısının geliştirilmesi hem de meslek edindirme kursları konusunda sanayi kesiminin en büyük temsilcisi olarak projelerimizin desteklemesini bekliyoruz. Mardin en önemli tekstil üreticilerinden biridir. 500 dolayında tekstil atölyesinde 50 dolayında kişi  çalışıyor. Hatta Osmanlı döneminde tekstil ticareti yapan Hana Şuha Mardin’de İspanya Fahri konsolosu olarak görev yapmıştır. Malumlarınız üzere AB yeşil mutabakat ve karbon salınımının azaltılması tekstil sektörümüzü ciddi bir şekilde etkileyecektir. Tekstil sektörü hali hazırda 50 bine yakın istihdam yaratmaktadır. Sektörümüz ve ilimizin yeni düzenlemelerden negatif etkilenmemesi için bu dönüşüm sürecinde desteklerinizi talep etmekteyiz.” Şekkinde konuşmasını sürdürdü.

                 İsrail Vahşeti Durdurulsun

 Çok dinli ve çok dilli dünya şehri Mardin’den, AB ve Dünya Ülkelerine seslenen MTSO Başkanı Hatip Çelik “ Mardin’ de yüzlerce yıl, Süryani’si, Ermeni’si, Yahudi’si, Ezidisi, Türkü, Arabı, Kürdü, Hristiyanı, Müslümanı ve farklı din ve dillere mensup insanların aynı avluyu, aynı mahalleyi paylaştığı, çocuklarının aynı okulda, aynı sırada oturduğu bir dünya şehrinden   AB ve Dünya ülkelerine seslenmek istiyoruz, İsrail vahşetini durdurmasını, çocukların, kadınların, insanların öldürülmesinin durdurulmasını istiyoruz”  dedi.

 Toplantı, heyetler arasında karşılık soru ve cevapların ardından son buldu. Heyet başkanları birbirlerine plaket takdim etti.

 

Kaynak: mardinsoz.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler