Çip üreticisinin Polonya'da yeni bir tesis açacağını duyurmasından birkaç gün sonra, İsrail hükümeti Pazar günü Intel'nin ülkede yarı iletken üretimi için 25 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı;
Yaşanan bu gelişmenin ABD ve Çin arasında en son teknoloji konusunda artan gerilimin ortasında, ABD hükümetinin çip üreticileri arasında Çin ve Tayvan'dan uzağa odaklama eğiliminin bir hamlesi olarak görülüyor.
ÜLKEDEKİ EN BÜYÜK YABANCI YATIRIM OLACAK
Başbakanlık ofisi Pazar günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Intel'in İsrail'de yeni bir üretim tesisine 25 milyar dolar yatırım yapmak üzere prensip anlaşmasına vardığını ve bunun ülkedeki en büyük yabancı yatırım olacağını duyurdu.
Intel yaptığı açıklamada, "İsrail'deki üretim kapasitesini artırma niyetimiz, gelecekteki üretim ihtiyaçlarını karşılama ve Intel'in IDM 2.0 stratejisini destekleme konusundaki kararlılığımızdan kaynaklanmaktadır" dedi.
ABD'li çip devi geçtiğimiz Cuma günü Polonya'da yeni bir çip test ve montaj tesisine 4,6 milyar dolar yatırım yapmayı beklediğini açıkladı ve bunun Avrupa Birliği'nin daha dayanıklı bir yarı iletken tedarik zinciri oluşturmasına yardımcı olacağını söyledi.
Piyasa yine karıştı: Çin'den ilk misilleme geldi
ABD VE ÇİN ARASINDAKİ ÇİP GERİLİMİ YÜKSELİYOR
Intel, çipler konusunda artan ABD-Çin gerginliğinin ortasında yeni küresel sanayi merkezlerine yönelen tek çip devi değil.
Çinli yetkililer tarafından yürütülen bir soruşturma nedeniyle kendisini jeopolitik açıdan sıcak bir ortamda bulan Micron Technology (MU) geçtiğimiz ay yeni nesil çip üretimini Japonya'ya taşıyacağını açıkladı.
Bloomberg'in 16 Haziran'da anonim kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Micron ayrıca çeşitlendirme çabalarının bir parçası olarak Hindistan'da bir çip paketleme tesisi kurmak için 1 milyar dolarlık bir anlaşmaya yaklaşıyor.