USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adana dürüm, seyyar tablada 50, restoranda 150 lira

Can ÇELİK-Eser PAZARBAŞI/ ADANA, (DHA)- ADANA'da kebabın restoran ile sokak satıcısı arasındaki fiyat farkı yüzde 200'e ulaştı.Geçen yıl restoranlarda 60 TL'den satılan Adana dürümü, sokak satıcısında 30 TL'ydi. Kebabın bu y?

Adana dürüm, seyyar tablada 50, restoranda 150 lira
23-06-2023 12:21
Google News

Can ÇELİK-Eser PAZARBAŞI/ ADANA, (DHA)- ADANA'da kebabın restoran ile sokak satıcısı arasındaki fiyat farkı yüzde 200'e ulaştı.Geçen yıl restoranlarda 60 TL'den satılan Adana dürümü, sokak satıcısında 30 TL'ydi. Kebabın bu yıl sokak satıcısı fiyatı 50 TL, restoran fiyatı ise 150 TL'ye çıktı. Adana Kebapçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şefik Arslan, "Kebap dürümün standart et miktarı 120 gramdır. Tablacıların 120 gram et koyup 50 liraya satma şansları yok. Gramaj, maliyet ve verilen hizmet farkı ön plana çıkıyor" dedi. Tablacılar da ise standarda uygun dürüm sattıklarını söyledi.
Türk mutfağının ve Adana’nın simge yemeği kebap dürüm, kentteki yüzlerce restoranın yanı sıra geçmişten bu yana yol, cadde ve sokak köşelerinde kurulan ve tablacı olarak bilinen, seyyar sokak satıcılarında satılıyor. Kebap sevdalısı binlerce Adanalı, dürümü bazen restoranda bazense ayaküstü seyyar tablacı denilen, kebapçılarda yiyor. Geçen yıl restoranlarda 60 liradan satılan dürüm tablacıda 30 TL iken bu yıl tabla fiyatı 50, restoran fiyatı ise 150 TL'ye çıktı. Kebap dürümde geçen yıla göre lokanta ile tablacı arasındaki fiyat farkı yüzde 200'e ulaştı. 1500'ü aşkın irili ufaklı kebapçı ile kentte bulunan bir o kadar da tablacının sattığı Adana dürümün arasında dalgalanan fiyat farkının et gramajı, sunduğu hizmet ve işletme maliyetine bağlandı.
‘İŞLETME SAHİPLERİNİN KİRA, PERSONEL GİBİ YÜKLÜ GİDERLERİ VAR’
Seyyar tabla kültürünün kent için önemli olduğunu fakat restoranların sunduğu hizmetin seyyar tablacılarda olmadığını belirten Adana Kebapçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şefik Arslan, fiyat farkının sebeplerini anlattı. Dürümde fiyat farkının ana sebeplerinin gramaj, maliyet ve sunulan hizmet olduğunu vurgulayan Arslan, “Kebap dürümün standart et miktarı 120 gramdır. Tablacıların 120 gram et koyup 50 liraya satma şansları yok. Gramaj, maliyet ve verilen hizmet farkı ön plana çıkıyor. Tablacılarda dürümü hemen alıp yiyip gidiyorsun. Restoranda ise masada bir hizmet sunuluyor. Fiyat düşüklüğünün nedenlerinden biri de budur. Gramaj düşüklüğünün yanı sıra işletme sahiplerinin kira, personel gibi yüklü giderleri var. Durum böyle olunca arada neredeyse 2 katı bir fiyat farkı ortaya çıkıyor" dedi. 
'RESTORANDA BÜYÜK EMEK VE HİZMET VAR'
Kentte uzun yıllardır babasıyla birlikte kebapçı restoranı işleten Uğur Aydın ise Adana dürümü 135 liradan sattıklarını söyledi. Seyyar usulü tablacıların kent için önemli ve meşhur olduğunu belirten Aydın, “Biz de mesleğe tablacı olarak başladık. Tablacılıkta basit bir işleyiş vardır. 6-7 çeşit salata verilmez. Personel 1 taneden fazla olmaz. Ama restoranda durum farklı. Bizde şu an 100’den fazla personel çalışıyor. Salata çeşitlerimiz masaya geliyor. Bunların hepsi ayrı ayrı gider oluyor. Tablacıda dürümü belki 4-5 dakikada yiyip çıkarsınız. Burada bizim sadece servis hizmetimiz 15 dakika sürüyor. Çok büyük bir emek ve hizmet var. Ayrıca biz dürümün içerisine 170 gram et koyuyorsak tablacılar 50-60 gram kullanıp 50 liraya satıyordur. Çünkü diğer türlü 50 liraya veremez” diye konuştu.  
'TABLADA SERİ ÜRETİM OLMAZ'
30 yıldır kentte seyyar tablada kebap yapıp satan Yusuf Akgüler ise sayılarının günden güne azaldığını ama buna rağmen bu kültürü ayakta tutmaya çalıştıklarını söyledi.  Kebap dürümü standartlara uygun olarak sattıklarını anlatan Akgüler, “Birincisi kullandığınız erkek eti olacak. İkincisi kıymanız el kıyması olacak. Üçüncüsü salatanız taze olacak. Her şey o an yapılmalı. Bizde seri üretim yok. Her şey anlık olarak yapılıyor. Müşteri gelir, kebabı ocağa atılır. Salatası taze taze doğranır, hazırlanır. Restoranlara göre fiyat farkımızın olduğu doğrudur. Maliyet farkımız var. Tabi abartılı bir fiyat farkı olmamalı. Biz de standart neyse ona göre dürümümüzü hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı. 
'FİYAT FARKI AÇILIYOR'
Adanalılar ise geçen yıla oranla tablacı ile lokanta arasındaki kebap dürüm fiyatı arasındaki farkın giderek açıldığını vurguladı. Ancak kimileri, restoranda sunulan hizmeti, kimileri de tablacıları lezzetinin yanı sıra uygun fiyatı nedeniyle tercih ediyor. Restoranda Adana dürüm yiyen Ömer Atlas ise fiyatlardan memnun olduğunu belirterek, “Adana dürümü sevgilimden daha çok seviyorum.  Bence fiyatı da uygun. Bu restoranda 135 lira. Bence 300 lira olsa da değer. Seyyar tablacıda sadece önünüze dürüm gelir. Ama restoranda her çeşit salata masanıza geliyor" diye konuştu. Seyyar tablada Adana dürüm yiyen İsmail Kaya ise “Tablacıların yaptığı kebap çok seviyorum, çünkü restoranlarda yapılanlardan daha lezzetli oluyor. Sokak lezzetleri genelde daha güzel. Hemen hemen her öğlen buraya gelip dürüm yiyorum. Restoranla tablacı arasındaki fiyat farklı bu yıl daha da açıldı. Hem fiyatı hem de lezzeti için tablacıyı tercih ediyorum" dedi. (DHA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler