Nuri PİR-Yaşar SERİNTÜRK/ADANA,(DHA)- ADANA Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin geçen yıl Türkiye genelinde narenciye üretimini toplam 4.5 milyon ton civarındayken bu dönem sadece Adana’dan 3.5 milyon ton üretim beklediklerini belirterek, “Bu ürünlerin pazarlamasıyla ve satışıyla ilgili ciddi önlemler almamız lazım. Eğer ürünleri satamazsak Akdeniz meyve sineğinin hortlamasından endişe etmeliyiz” dedi.
Turunçgil Alanlarında Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadelede Biyoteknik Kitle Yakalama Projesi kapsamında kentteki üreticilere İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde tuzak dağıtım töreni düzenlendi. Törene, Vali Yardımcısı Dr. Mustafa Yiğit, Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, bakanlık temsilcileri, oda başkanları ve çiftçiler katıldı.
Törende konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, kentte 750 bin dekar alanda narenciye, 300 bin dekar alanda ise diğer tür meyveler yetiştirildiğini anlattı. İhracatı büyük oranda tehdit eden Akdeniz meyve sineği zararlısıyla 2018 yılından bu yana yoğun mücadele verdiklerini aktaran Tekin, çiftçilere sürekli uyarılarda ve desteklerde bulunduklarını dile getirdi. Tekin, zararlıyla ilk olarak biyoteknik yollarla son çare ise kimyasal yöntemlerle mücadele ettiklerini aktararak, üreyeceği ortamlarda da önlemler aldıklarını vurguladı.
‘BAKANLIĞIMIZLA İSTİŞARE HALİNDEYİZ’
Bölgede narenciye ve sert çekirdekli meyve yetiştiriciliğinin arttığını kaydeden Tekin, “Bu yıl bizim iyi yılımız diyelim, gelecek yıl daha sıkıntılı bir durum ortaya çıkacak gibi görünüyor çünkü bu yıl şu an üretilen sert çekirdekli meyve satışında problemler yaşandı. Onun için satılamayan ürünlerin ağaç üzerinde kalması daha doğal. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Bu konuyla ilgili bakanlığımız ile sürekli istişare halindeyiz. Narenciyede geçen yıl don vurmasına rağmen 1.5 milyon ton civarında bir üretimimiz oldu. Bu yıl herhangi bir doğal afete maruz kalmazsak yaklaşık bu 3.5 milyon ton civarında bir narenciye üretiminden bahsediyoruz. Geçen sene Türkiye'nin toplam narenciye üretimi 4 milyonun üzerinde 4.5 milyon ton civarındaydı. Sadece Adana olarak bu sene 3.5 milyon ton gibi bir narenci üretimden bahsediyoruz. Bu ürünlerin pazarlamasıyla ve satışıyla ilgili ciddi önlemler almamız lazım. Eğer ürünleri satamazsak Akdeniz neyve sineğinin hortlamasından endişe etmeliyiz. Yani bu konu bizim için önemli. Yani Pazar, bu işteki en önemli etkenlerden bir tanesi” dedi.
KİMYASAL MÜCADELEDE KISMİ DAL VURGUSU
Her geçen gün biyoteknik mücadeleyi daha da etkinleştirdiklerini aktaran Tekin, “Bu mücadele yönteminde de sinekler bir tuzağa çekiliyor, orada imha ediliyor. Yani tekrar yumurta bırakacak sineklerin yakalanıp yok edilmesi, temel konu bu. Bunun dışında kimyasal mücadelemiz var. Kimyasal mücadelede de en önemli konu kısmi dal ilaçlaması. Yani ağacın belli bir bölümünün, bir metrekare gibi kısmının cezbedici bir ilaçla ilaçlanarak sineğin oraya çekilmesi ve temasla birlikte ilacın etkisiyle sineğin ölmesini sağlıyoruz. Çiftçilerimizin birçoğu kapama ilaçlama dediğimiz normal holderini takıyor komple bahçeyi baştan sona yıkıyor ve ilaçlama yapıyor. Bunun Akdeniz meyve sineği mücadelesinde bir başarısı söz konusu değil. Bu yöntem kesinlikle doğru değil. Doğru olan kısmi dal ilaçlamasıdır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından üreticilere sinek tuzağı dağıtıldı. (DHA)
Gündem
Adana Tarım ve Orman Müdürü Tekin: Ürünleri satamazsak Akdeniz meyve sineğinin hortlamasından endişe etmeliyiz
Nuri PİR-Yaşar SERİNTÜRK/ADANA,(DHA)- ADANA Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin geçen yıl Türkiye genelinde narenciye üretimini toplam 4.5 milyon ton civarındayken bu dönem sadece Adana’dan 3.5 milyon ton üretim beklediklerini