Amerika’da yaşama hayali kuran binlerce kişi dolandırıcıların ağına düştü. Yaklaşık 2 bin kişi, Greencard ümidiyle Merkezi New York’ta bulunan USAFİS isimli şirkete milyonlarca lira kaptırdı. CİMER, tüketici dernekleri ve sosyal medyada yapılan binlerce şikâyet olayın ortaya çıkmasına neden oldu. ‘Amerika’da mutlu, huzurlu ve refah içinde bir yaşam’ vaadiyle vatandaşlara mail ve mesaj atan şirket, Amerika hayali kuranlardan kişi başı 3 ila 5 bin dolar ücret topladı. Ancak verilen vaatler yerine getirilmedi. Bunun üzerine ‘USAFİS mağdurları’ adında topluluk kuruldu. Mağdurlar mahkemeye başvurdu ancak davalardan henüz bir sonuç çıkmadı.
KONU MAHKEMEYE TAŞINDI
USAFİS mağdurları sözcüsü Rıfat A., kendisinin de 3 yıldır Amerika’ya gitmek için uğraştığını belirterek “İlk talebim 3 yıl önce oldu. Bana mail yoluyla ulaştılar. Tüm evrakları tamamlayarak beklemeye başladım. Sürekli bahane ürettiler. Eksik evrak var diyerek parça parça ödeme aldılar. İlk başvurum üzerinden 6 ay geçti. Greencard talebimin beklemede olduğunu söylediler. Ben de durumu CİMER’e taşıdım. Sonrasında tüketici derneklerine şikâyette bulundum. Bir blog açtık ve binlerce kişinin de mağdur olduğunu gördük. Mahkemeye başvuran arkadaşlarımız da oldu. Yıllardır Amerika’ya gitmeyi bekleyenler var aramızda. Hem paramızı hem umutlarımızı kaptırdık” dedi.
Şirketin Türkiye’de merkezi olmadığını belirten Rıfat A. “Mevcut sitelerindeki iletişim numaralarına ulaşamıyoruz. En azından ödediğimiz parayı geri almak istiyoruz. Kişi başı ortalama 3 ila 5 bin dolar ödeme yaptık. 2 bine yakın kişi var, sadece bizlerde milyonlarca dolar para toplanmış. Yetkili bakanlık veya devletin birimlerinden konuya çözüm bulmalarını talep ediyoruz” diye konuştu.
GENÇLER TUZAĞA DÜŞÜYOR
Greencard başvuru danışmanlığı yapan Serkan Sözel “Normal şartlarda bu başvuru ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ancak İngilizce ve prosedürün uzun olması nedeniyle bu iş bir sektöre dönüştü. Birçok danışmanlık firması kuruldu. Belli ücretler karşılığında Greencard başvurusu yapılıyor. Talep son yıllarda arttı. Sosyal medya da burada etkili oldu. Birçok genç Amerika hayali kuruyor. Durum böyle olunca dolandırıcılar türedi. Amerika’da yaşama ve çalışma başvurusu birkaç şekilde oluyor. Yatırım ve evlilik nedeniyle yapabilirsiniz. Bu şekilde daha kolay çıkıyor. Bir de çekiliş yöntemi var. Gençler ağırlıklı bu yolu deniyor. En fazla 6 ay içinde süreç sonuçlanıyor. 3-4 yıl sürmesi mümkün değil. Sektörde çok dolandırıcı var. Başvuru yapmadan önce mutlaka danışmanlık şirketinin internetten araştırın ya da kendiniz bireysel olarak başvurun” ifadelerini kullandı.