USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Anüsü olmayan 500 milyon yıllık deniz canlısının 'sırrı' çözüldü

Bilim insanları, ağzı olan ancak anüsü bulunmayan mikroskobik, omurgalı bir canlının 'evrimsel gizemini' çözdüklerini açıkladı. 'İnsanlığın en eski atası olabilir’ denilmişti. İşte son yapılan araştırmalar...

Anüsü olmayan 500 milyon yıllık deniz canlısının 'sırrı' çözüldü
19-08-2022 01:40
Google News

Bilim insanları, ağzı olan ancak anüsü bulunmayan mikroskobik, omurgalı bir canlının 'evrimsel gizemini' çözdüklerini açıkladı. Latince adı Saccorhytus coronarius olan 500 milyon yıllık küçük fosil, 2017'de ilk keşfedildiğinde, insanoğlunun bilinen en eski atası olabileceği belirtilmişti.

Saccorhytus coronarius, insanlar da dahil, omurgalı canlıların ilkel ataları olan deutorostom (ilk ağızdan bağımsız gelişmiş ağzı bulunan) canlılar grubuna konulmuştu. BBC Türkçe'nin aktardığı yeni bir araştırmaya göre, Saccorhytus'un ayrıntılı röntgen analizini yapan Çin ve İngiltere'deki araştırmacılar, canlının 'deutorostom' grubunun yerine, örümcekler ile böceklerin ataları olan 'ectozoan' grubuna dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Araştırmacılar canlıda anüs bulunmadığı için bir kafa karışıklığı yaşadıklarını aktardı.

Saccorhytus'u ayrıntılı araştıran uzmanlardan Bristol Üniversitesi'nden Emily Carlisle, "Biraz kafa karıştırıcı, çoğu ectozoanın anüsü vardır. Peki bunun niye yoktu?" dedi. Carlisle, "ilginç bir seçeneğin" tüm bu grubun daha önceki atalarının anüsü olmaması ve Saccorhytus'un bundan sonra evrimleşmesi olduğunu belirterek, "Belki kendi evrimi sırasında anüs kaybolmuştur, belki de ihtiyacı yoktur çünkü tek bir noktada kalıp, tek bir delikle her şeyi halledebiliyordur" diye konuştu.

YAŞAM AĞACINDAKİ YERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Saccorhytus'un yaşam ağacındaki yerinin değiştirilmesinin asıl nedeninin, deutorostomlarda görülen ilkel bir özellik olan, ilk bakışta ağzının etrafındaki deliklerin solungaç olarak algılanması olduğu belirtildi. Uzmanlar, güçlü röntgen cihazlarıyla 1 milimetrelik yaratığı daha yakından incelediklerinde bunların aslında kopmuş omurgaların yuvaları oldukların fark etti.

Fosilleri inceleyen bilim insanları, her bir hayvanı yaşam ağacının bir yerine koymaya çalışıyor. Böylece nereden gelip, nasıl evrimleştikleri konusunda bir resim sunmayı amaçlıyor. Carlisle, "Saccorhytus okyanus dibinde yaşıyor, omurgaları yerinde kalabilmesini sağlıyordu. Orada öylece durduğunu sanıyoruz. Bazıları günümüzde yaşayanlara benzeyen, çoğu da uzaylı gibi görünen hayvanların arasında, çok garip bir ortamda. Bu ortamla ilgili öğreneceğimiz çok şey var. Paleontoloji araştırmaları yaptıkça ne kadar çok bilinmeyen olduğu fark ediliyor. Bu yaratık ve yaşadığı ortam hakkında şimdilik sadece yüzey kazınıyor" dedi.

Galler'de bulunan kayalardaki fosiller üzerinde inceleme sürüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler