USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Arap medyasında S. Arabistan ve Türkiye arasında balistik füze iş birliği iddiası!

Suudi Arabistan Askeri Sanayii'nin, (SAMI) ROKETSAN ile kısa menzilli 500 km menzilli Tayfun balistik füzesinin yerel varyantlarını üretmek üzere bir teknoloji transferi (TOT) ve lisans anlaşması için görüşmeler yürüttüğü söyleniyor.

Arap medyasında S. Arabistan ve Türkiye arasında balistik füze iş birliği iddiası!
07-06-2023 10:48
Google News

Türkiye’nin yerli balistik füzesi Tayfun'un 2. kez test atışı gerçekleştirildi!

GALERİNİN DEVAMI <p>Türkiye'nin şu ana kadarki en <a href=uzun menzilli füzesi Tayfun'un yeni test atışı Rize'de gerçekleştirildi.

Rize-Artvin Havalimanı ve çevresinde test atışı öncesinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

"><p>Tayfun Kısa Menzilli Balistik Füze sisteminin test atışı, <a href=saat 06.44'te bölgeden gerçekleştirildi. Atış sorunsuz tamamlandı.

"><p>Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, <a href=sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Tayfun füzemizin yeni test atışını başarılı şekilde gerçekleştirdik. Başta ROKETSAN olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik ediyorum." ifadelerine yer verdi.

"><p><strong>İLK TEST ATIŞI GEÇEN SENE YAPILMIŞTI</strong></p><p> </p><p>Roketsan ve Savunma Sanayii Başkanlığı, Roketsan tarafından geliştirilen Tayfun için <strong>18 <a href=Ekim 2022 tarihinde Rize-Artvin Havalimanı'nda ilk kez test atışı yapılmıştı.

"><p>Geçen 7 ayın ardından 12 <a href=Mayıs günü yine bir test atışı görüntüleri resmi olarak Roketsan tarafından paylaşılan Tayfun'un bugün Rize-Artvin Havalimanı’ndan yeniden test atışı gerçekleştirildi.

"><p>Saat 06.44’te yeniden test atışı <a href=yapılan Tayfun'un test atışı esnasında Rize-Artvin Havalimanı’nın içerisinde ve etrafında yoğun güvenlik önlemi alınırken, Tayfun Füzesi’nin test atışının Rize ayağı başarı ile tamamlandı. Füzenin kaç kilometre mesafeye gönderildiği ile ilgili bilgi verilmedi.

"><p>Genellikle 300 kilometreye <a href=kadar olan balistik füzeler ‘Taktik Balistik Füze (TBM)’; 300-1000 kilometre arasında menzile sahip balistik füzeler ise ‘Kısa Menzilli Balistik Füze (SRBM)’ olarak tanımlanıyor.

"><p> Tayfun Füzesi’nin kısa süre içerisinde envantere alınması bekleniyor. Tayfun ile <a href=Türk Silahlı Kuvvetleri, önemli bir caydırıcılık kapasitesine ulaşmış olacak.

"><p><strong>İSMAİL DEMİR GÖRÜNTÜLERİ SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN PAYLAŞTI</strong></p><p> </p><p>Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye’nin yerli balistik füzesi Tayfun’un 2’nci kez test atışı gerçekleştirdiği görüntüleri paylaştı.</p><p>Demir, TAYFUN füzesinin görüntülerini paylaştığı gönderide;<br /><br />"><p>Genellikle 300 kilometreye kadar olan balistik füzeler ‘Taktik Balistik Füze (TBM)’; 300-1000 kilometre arasında menzile sahip balistik füzeler ise ‘Kısa Menzilli Balistik Füze (SRBM)’ olarak tanımlanıyor.</p><p>Tayfun Füzesi’nin kısa süre içerisinde envantere alınması bekleniyor. Tayfun ile Türk Silahlı Kuvvetleri, önemli bir caydırıcılık kapasitesine ulaşmış olacak.</p><p><strong>BALİSTİK FÜZELERE NEDEN ÖNEM VERİLİYOR?</strong></p><p> </p><p> </p><p> </p><p>Muharebe sahası için <a href=büyük öneme sahip balistik füzeler, genellikle denizden/denizaltıdan karaya veyahut karadan karaya atılıyor. Ateşlendikten itibaren parabol bir yörünge izliyor ve çoğunlukla atmosferin sınırını aşarak uzaya çıkıyor. Akabinde ise tekrar yörüngeye girip, yer çekiminden ötürü elde ettikleri o yüksek hızla hedeflerine yöneliyor.

"><p>Balistik füzelerin imha edilmesi, atmosfere girdikten <a href=sonra elde ettikleri hız sebebiyle çok zor. Bu sebepten ötürü uzayda, yani hedef yönelmeden önce imha edilmeleri gerekiyor. Bunun için de anti-balistik füzeler mevcut ancak onlar da çok yüksek birim maliyete sahipler.

"><p>Ayrıca uzayda imha edilmeleri için çok gelişmiş sensör ağı gerekiyor. ABD ve <a href=Rusya başta olmak üzere oldukça az ülke anti-balistik füze teknolojisine sahip.

"><p><strong>TEST NEDEN RİZE'DE YAPILDI?</strong></p><p>Türkiye’nin uzun menzilli füze testleri için <a href=bugüne kadar ağırlıklı olarak Sinop’un kullanıldığını biliyoruz. Ancak bu kez test Rize’den yapıldı. Bu durumun TAYFUN’un menziliyle ilgili olduğu değerlendiriliyor. Çünkü Sinop’tan bu denli uzun menzilli bir füze atılması Ukrayna ya da Rusya’nın hava sahasına girmek anlamına geliyor. Rize’den ateşlenen bir füzede ise bu risk ortadan kalkmış oluyor.

"><p><strong>TAYFUN FÜZESİ NE AVANTAJ SAĞLIYOR?</strong></p><p> </p><p>Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde halihazırda TAYFUN’un muadili bir füze bulunmuyor. Daha önce de hiç bulunmadı. SRBM sınıfındaki bir füze, özellikle Türkiye'nin <a href=Batı ve Doğu bölgelere yönelik caydırıcılığı açısından stratejik öneme sahip.

"><p><strong>İLK TAYFUN TESTİ YUNAN'IN UYKUSUNU KAÇIRMIŞTI!</strong></p><p> </p><p>Türkiye'nin <a href=savunma sanayisine eklediği, Roketsan tarafından geliştirilen balistik Tayfun füzesi ilk test atışını başarıyla geçti. Rize-Artvin Havalimanı'ndan Sinop açıklarına fırlatılan Tayfun, 300 kilometre sınırını aşan ilk Türk füzesi oldu.

Tayfun füzesi komşu ülke Yunanistan'da da geniş yankı uyandırdı. Yeni balistik füze Tayfun'un Yunanistan'daki ilk hedefini yazan Yunan medyası, 'Türkiye 1000 kilometre menzilli balistik füze elde ediyor' başlıklı haberinde ise 'maalesef' kelimesini kullandı.

"><p><strong>YUNAN MEDYASI:

Bir haber kanalına katılan Yunan Askeri Analist Paliouras, Tayfun roketini değerlendirdi. Paliouras, haber sunucusunun "Türklerin balistik füze yapabilecek böyle bir teknolojisi var mı?" sorusuyla karşılaştı.

"><p>Paliouras <strong> diye konuştu.

">

Güvenlik ve savunma alanında çalışmalar yürüten Lübnan merkezli Tactical Report tarafından yayınlanan habere göre, Suudi Arabistan'ın "SAMI" şirketi ile "ROKETSAN" arasında görüşmelerin yapıldığı iddia edildi.

 Türkiye'nin ilk kısa menzilli balistik füzesi Tayfun'un logosu ortaya çıktı Türkiye'nin ilk kısa menzilli balistik füzesi Tayfun'un logosu ortaya çıktı

GÖRÜŞMELERİN TAYFUN FÜZESİ İLE İLGİLİ OLDUĞU SÖYLENİYOR

Görüşmeler teknoloji transferi ve 500 km menzilli kısa menzilli balistik füze "Tayfun "un yerli modellerinin üretim lisansıyla ilgili olduğu söyleniyor.

Uzmanlara göre, Suudi Savunma Sanayi Şirketi SAMI, ROKETSAN ile teknoloji transferi ve Suudi Arabistan Krallığı topraklarında "Tayfun" balistik füzeleri üretmek için lisans almak üzere bir anlaşmaya varmaya çalıştı ve iki taraf arasındaki müzakerelerin mevcut durumu büyük ilgi oluşturdu.

Belirtilen kaynaklar tarafından, Riyad'ın anlaşmanın imzalanması için temel koşulunun, askeri savunma kabiliyeti açısından daha fazla bağımsızlık elde etmek ve bu modern silahların üretimi ve geliştirilmesi üzerinde kontrol sahibi olmak amacıyla yerel füze üretim teknolojisini garanti etmek olduğu söylendi.

HER AN ANLAŞMA YAPILABİLİR

Göstergeler, Roketsan'ın bu potansiyel anlaşmayı desteklediğini, zira bu anlaşmanın Suudi Arabistan ile Türkiye arasında silah sanayii ve savunma teknolojisi alanındaki ikili işbirliğini güçlendirmek için bir fırsat olduğunu gösteriyor.

Anlaşmanın kesin ayrıntıları henüz açıklanmamış olsa da, teknoloji transferi ve silah sanayinin yerelleştirilmesi tartışmaları, Suudi Arabistan'ın askeri yeteneklerinde kendi kendine yeterliliği sağlama ve silahlı kuvvetlerin sürdürülebilirliğini ve gelecekteki gelişimini arttıran yerel sanayi ve teknolojiye güvenme konusundaki kararlılığını sürdürmek istediği biliniyor.

'Tayfun' kasıp kavuracak! Noktasal hedef vurma özelliğine sahip'Tayfun' kasıp kavuracak! Noktasal hedef vurma özelliğine sahip

ANLAŞMA DURUMUNDA İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İKİLİ İLİŞKİLER GÜÇLENECEK

Gelişmelerin istikrara kavuşmasıyla birlikte, herkesin bu görüşmelerden çıkabilecek olumlu sonuçları beklediğini, zira bu görüşmelerin Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri etkileyeceğini ve yerel askeri teknolojiye ulaşılmasına ve güvenliğin arttırılmasına katkıda bulunacağını belirtildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler