USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Arıkan’dan önemli uyarı! Çatı GES’ler karı taşımayabilir

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, işletmelerine çatı GES kuran ve kuracak firmalara önemli uyarılarda bulundu.

Arıkan’dan önemli uyarı! Çatı GES’ler karı taşımayabilir
22-01-2022 18:14
22-01-2022 18:34
GAZİANTEP
Google News
Arıkan, panellerin üzerindeki karların eriyip, panel altına inmesi ve kar yükünün devam etmesi halinde sonradan yağabilecek bir karın ilave yük getireceğine dikkat çekerek, “ Verimlilik ve uzun ömürlü santral hedefi ve güvenlik için, OSB çatılarında endüstriyel, yeni çatı konstrüksiyonlarının tasarlanması gerekiyor” dedi.
Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İslim Arıkan, Gaziantep’in çatı GES uygulamalarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Arıkan, Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin hızla arttığını söyledi. 
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde de atı GES uygulamalarının arttığını belirten Arıkan, “Gaziantep OSB çatılarında 100 MW civarında GES’ler üretim yapmaktadır. OSB’de  GES’ler hızla artmaktadır ve artacaktır. Bu artış oldukça memnuniyet vericidir.  Ancak bu süreç içerisinde, bazı çatı saha uygulamalarında, olumsuz şartlar oluştuğu zaman, ileriye dönük sorunlar çıkabileceğini gözlemliyoruz. Tespit ettiğimiz birkaç konuyu,  yeni GES  yatırımlarına ışık tutacağı düşüncesi ile tekrar paylaşmak isteriz. Mevcut OSB çatılarımız genellikle sandviç panel sistemleri çatı ile kaplanmıştır. Bunların eğimi yaklaşık 7-8 derecedir. Bu çatılara GES panelleri montaj edilirken, çatı ile panel arasına, panelleri taşıyacak konstrüksiyonlar yerleştirilmektedir.  Panel  ile çatı arasında genellikle 10 cm bırakılan boşluğa, yağmur, rüzgar gibi etkenlerle yabancı maddelerin dolacağı, zamanla bunların katı maddeye dönüşeceği ve  kış boyunca su tutabileceğini yazılı ve sözlü olarak ifade etmiştik” diye konuştu.
“Gaziantep bölgesi için, çatı hesabına esas alınan ilave yük ortalama 120-125 kg/ m2 alınmaktadır” diyen Arıkan, son yapılan çatılarda ayrıca 20-25 kg/m2’ye GES yükü eklendiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Toplam olarak ortalama 140-150 kg/m2 ilave çatı yükü hesaplanmaktadır. Son kar yağışında gördük ki, çatı yüküne eşdeğer kar yağmıştır. Asıl endişe edilecek konu; Panellerin üzerindeki karların eriyip, panel altına inmesi ve bunların donması ile mevcut kar yükünün devam etmesi, sonradan yağabilecek bir karın ilave yük getirmesidir. Bunların toplamı çatının taşıyabileceği öngörülen yükü geçecektir.  Çatıda biriken istenmeyen katı maddeler de bu olayı hızlandırıp arttıracaktır” 
ÜÇ BİTİŞİK PANELDEN SONRA UYGUN YÜRÜYÜŞ YERİ BIRAKILMALI
Çatılara yapılacak GES’lerin en az 25,30 yıllık yatırımlar olduğunu aktaran Arıkan, “Verimlilik ve uzun ömürlü santral hedefi için, güvenlik için, OSB çatılarında endüstriyel, yeni çatı konstrüksiyonlarının tasarlanması bahsettiğimiz sebeplerden dolayı gereklidir. Ayrıca; çatı bakımlarının uygun şekilde yapılabilmesi, panel altlarını temizlemek için çatılara aralıksız panel döşeme yerine, üç bitişik panelden sonra uygun yürüyüş yerinin bırakılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. Saha şartlarının göz önünde bulundurularak,  GES projelerinin daha detaylı yapılması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler