USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ATB Temmuz Meclisi toplandı

 

ATB Temmuz Meclisi toplandı
26-07-2023 14:00
Google News

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Temmuz Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkan Vekili Abdullah İnan başkanlığında ATB Toplantı Salonu'nda yapıldı. Yönetimin 1 aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği toplantıda, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, tarım, ekonomi ve kente ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kemer'de pazartesi günü çıkan ve halen devam eden orman yangınından duyduğu üzüntüyü dile getiren Çandır, “Yangın hepimizin ciğerini dağladı. Kamuoyuna yansıyan son haberlere göre 125 hektarın üzerinde ormanımızı ve sayısız canlı türümüzü kaybettik. Yangından etkilenen hemşerilerimize ve misafirlerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum. Temennimiz yangının bir an önce söndürülmesidir. Yangının söndürülmesi için mücadele veren herkese kolaylıklar diliyorum" dedi.
TARIM DA OLUMSUZ ETKİLENDİ
El Nino hava olayları denen küresel sıcaklığın etkisinde olduğumuzu ve sıradışı sıcakların hayatı olumsuz etkilediğini kaydeden Çandır, sağlık için uzmanların uyarılarının dikkate alınmasını istedi. Antalya'nın, hava olayları ve iklim değişikliğinden en şiddetli etkilenen bölgede yer aldığını, özellikle sahil kesiminin hem kışı hem de yazı uçlarda yaşadığını belirten Başkan Çandır, tarım sektörünün bu durumdan çok fazla etkilendiğine dikkat çekti.
TARIM ÜRÜNLERİNDE KALİTE KAYBI
İklim değişikliğinin tarımsal üretime ve ticarete verdiği zararı vurgulayan Çandır, Mayıs ayının sonu ve Haziran ayının başında görülen yağışlar sahil kuşağında üretilen buğdayda kalite kaybına neden olurken, arkasından gelen aşırı sıcaklık artışının yaş sebze ve kesme çiçekte ciddi düzeyde kalite kaybına neden olduğunu bildirdi. Başkan Ali Çandır, “Geçtiğimiz yıl soğuk hava nedeniyle düşen rekolte, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının etkisiyle ciddi oranda artmıştır. Sıcaklık artışı toplam ürün artışına olumlu katkıda bulunsa da ürün kalitesinde ciddi bozulmalara neden olmuştur. Düşen kalite nedeniyle de fiyatlar olması gereken seviyenin altına gerilemektedir. Bu risk önümüzdeki dönemde hasadı yapılacak olan diğer ürünler içinde geçerlidir. Dolayısıyla çağımızın en önemli sorunu olan iklim değişikliği konusunu daha fazla önemsemeli tarımsal üretimimizi ve ticaretimizi bu bilinçle planlamalıyız" değerlendirmesinde bulundu.
Genel seçimin geride kaldığını, 'ekonomiye odaklanalım' söylemleri dillendirilirken yerel seçim takviminin başladığını kaydeden Çandır, seçime endeksli ekonomi politikalarının artık geride bırakılması gerektiğini söyledi. Çandır şunları kaydetti:
ANTALYA İŞ DÜNYASI KREDİYE ULAŞAMIYOR
Antalya ekonomisini değerlendiren Başkan Ali Çandır, 2023 yılını önceki yıldan nispi olarak daha hareketli geçiren Antalya'nın krediye erişimde alışılmadık zorluklarla karşı karşıya kaldığını bildirdi. İş dünyasının bir süredir miktar olarak ulaşamadığı krediye artık maliyet olarak da erişemediğini söyleyen Çandır, “Oysa ki özsermaye yapısı malum durumda olan şirketlerimizin işleyişinde finansman ihtiyacı hayati önemdedir" dedi. Antalya iş dünyasının krediye erişimde ülke ortalamasının üzerinde zorluklarla karşı karşıya bırakıldığını ifade eden Başkan Çandır, “Salgın sonrası da genel olarak bu eğilim devam etmektedir. Bu eğilimin kaçınılmaz sonucu olarak Türkiye ortalamasının oldukça altında kalan kredi kullanım büyümesi söz konusudur. Açıklanan son veriler de bu eğilimin devam ettiğini göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.
KREDİ AZALDI, TARIM KÜÇÜLDÜ
Tarımsal kredilere erişimde de sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan Çandır, şunları kaydetti:
“2023 yılı ilk yarısı itibarıyla ülkemiz tarımsal kredileri yıllık yüzde 115 büyürken kentimiz tarımsal kredileri ancak yüzde 75 büyüyebilmiştir. Bu nominal rakamların tarımsal milli gelire etkisi, sektörün küçülmesi şeklinde yansımıştır. Nitekim ilk çeyrekte ekonomimiz yüzde 4 büyürken, tarım sektörümüz yüzde 4 küçülmüştür. Sektörümüzdeki bu rakam, son 26 yıl ortalamasının çok altındadır. Tarım ve gıda fiyatlarındaki yükselişin temel bir nedeni de küçülen sektörümüzdür. Hep söylediğim gibi tarım, stratejik sektörümüzdür. Bu sektörden vazgeçemeyiz, vahşi dış rekabete eli kolu bağlı şekilde açamayız ve insanlarımızı sektörden uzaklaştıramayız. Aksi halde ağır bedelini tüm ülkemiz ve halkımız ödemek durumunda kalır. Sözün özü, tarım sektörüne bu dönemde her türlü pozitif ayırımcılığı uygulamalıyız. Bunu sadece kendimiz için değil gelecek nesillerimiz için de yapmalıyız."
TARIMIN ANTALYA EKONOMİSİNE ETKİSİ
Tarımın Antalya ekonomisi üzerindeki etkisine dikkat çeken Çandır, “Ülke tarımı iyiye giderken kentimiz ortalama üstü bir performans gösterirken, tersi durumda ortalamadan çok daha şiddetli bir tarımsal küçülme yaşamaktayız. Antalya tarımı için ikinci yarıların nispi yavaş dönemler olduğunu dikkate alırsak yılı kurtarmamız bakımından ortalama üstü bir çabaya ihtiyaç duymaktayız" diye konuştu.
“Ticari hareketliliğin öncü göstergelerinden biri, ibrazında ödenen çek tutarlarıdır" diyen Çandır, Haziran ayı itibarıyla ödenen çek tutarının Antalya'da yıllık yüzde 24 artarken ülke genelinde ancak yüzde 8 artabildiğini belirtti. Çandır, "2023 yılı ilk yarısı itibarıyla da kentimizdeki yıllık yüzde 93 artışa karşılık ülkemizde yüzde 63'lük artış yaşanabilmiştir. Tabii bu rakamlar da nominal niteliklidir. Yani yıllık yüzde 40'lık resmi enflasyonu dikkate alarak değerlendirme yapmalıyız" dedi.
Yılın ilk yarısında Antalya'nın ihracatının daraldığını, bunun telafisinin bir önce sağlanması gerektiğini söyleyen Başkan Çandır, “İlk yarıda ülkemiz ihracatındaki yüzde 5.4'lük azalmaya karşılık kentimiz ihracatı yüzde 3.3'lük artış sağlamıştır. Bu artışta tarımsal ürünlerin belirleyici bir yeri olmuştur. Ülke genelindeki yüzde 1.4'lük artışa karşılık kentimiz tarımsal ihracatı yılın ilk yarısını yüzde 13.2'lik artışla tamamlamıştır. Özellikle yaş meyve sebze ve hububat ihracatındaki ortalama yüzde 30'luk artış, yüzde 8'lik ülke geneli artışının 4 katına yakın üstünde gerçekleşmiştir. Süs bitkileri sektöründeki yüzde 6.4'lük azalış, bu sektörün mutlaka yeni bir analize ihtiyaç duyduğunu bizlere göstermektedir" diye konuştu.
ÇİÇEKÇİ İŞÇİ BULAMIYOR
Temmuz ayında kesme çiçek sektörel analiz toplantısı düzenlediklerini anımsatan Çandır, “Toplantımızda mevcut alanların modernizasyonu, araziye erişim problemi, artan arazi fiyatları, işçi bulamama sorunu, kalifiye elaman problemi, iç rekabetin ihracat gelirlerine olan olumsuz etkileri, kalite ve standardizasyon sorunları, zirai karantina ücretlerinin yüksekliği, krediye erişimde yaşanan sorunlar ve mevzuat kaynaklı problemler gündeme gelmiştir. Toplantılarımıza katılarak katkı veren üyelerimize ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Borsa olarak ortak hareket etme kültürümüzü geliştirmeye ve sorunlarımızın takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.
Çandır'ın konuşmasının ardından Meclis üyeleri sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler