Döviz kurunda meydana gelen yükselişler, esnafın belini bükeye devam ediyor. Kent sanayisinin temel yapı taşlarından olan tekstil atölyeleri, artan maliyetlere yenildi. Dövizdeki yükseliş ile başlayan maliyet artışları sonrası büyük oranda zarar eden esnaf, birer birer üretimlerini durduruyor. Kayıt dışı çalışanlarının sayısının da arttığı tekstilde, kapanan işletmelerin sayısının 90’a ulaştığı öğrenildi.
“NİTELİKLİ ELEMAN SORUNU DA ARTTI”
Gaziantep Triko ve Konfeksiyoncular Derneği Başkanı Yusuf Sezer, “ Tekstil kentte çok fazla eleman ihtiyacı var. İş var, üretim var, ancak eleman olmadığından çalışamıyoruz. Geçmiş dönemlerde küçük yaşlarda çocuklar bir ustanın yanında çalışır, zamanla işi kavrar meslek erbabı olurdu, ancak şu anda 17-18 yaşındaki birine işi öğretemiyoruz. Bazı atölyelerimiz çalışma kapasitesini yarıdan da aşağıya düşürdü. Geçmiş dönemlerde gece vardiyasında çalışan atölyeler varken, eleman sıkıntısı nedeniyle esnafın yüzde 80’i gece vardiyasını kapattı, çalışmıyorlar. Dernek olarak, eleman sorunu çözmek için ilgili kurum ve kuruluşlara irtibata geçtik.”
“REKABET GÜCÜMÜZ AZALIYOR!”
doların yükselmeyle birlikte ham madde fiyatlarında yüzde 200 artış yaşandığını vurguladı Sezer,“Her sektör gibi triko sektörü de doların artmasından üzerine düşen payı aldı. 2019 yılında 4 liraya aldığımız dikiş ipliği 12 liraya, 90 liraya aldığımız 16 litrelik makine yağı ise 350 liraya yükseldi. Dolar yükseldikçe ayakta durma ve rekabet etme gücümüz azalıyor. Bulunduğumuz Tekstil kentte dükkân kiraları 3 bin liradan başlıyor 70 bin liraya kadar çıkıyor” ifadelerine yer verdi.