Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) ve Gas Infrastructure Europe'dan elde edilen verilere göre, Avrupa'daki 37 LNG terminalinin kullanım oranı 2022'deki yüzde 63'ten geçen yıl yüzde 58,5'e geriledi. Bu düşüş, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarının artmasıyla doğal gaz tüketiminin azalmasından kaynaklanıyor. Avrupa'nın LNG talebinin 2030 itibarıyla 135 milyar metreküp civarında olması bekleniyor. Ancak mevcut durumda kullanılmayan kapasite yaklaşık 265-270 milyar metreküp seviyesinde bulunuyor. Bu durum, bölgedeki LNG terminal kullanım oranlarını olumsuz etkiliyor. Geçen yıl en çok LNG ithal eden ülkeler arasında Fransa, İspanya, Hollanda, Birleşik Krallık, İtalya ve Türkiye yer alıyor. Katar, ABD, Rusya, Cezayir, Nijerya gibi ülkelerden yapılan LNG ithalatı da dikkat çekiyor. Avrupa'da Rus enerji kaynaklarına bağımlılığın azaltılması amacıyla LNG ithalat kapasitesi artırılıyor. 8 yeni terminal inşa edilirken, mevcut terminal kapasiteleri de artırılıyor. Bu adımların yanı sıra, planlanan ilave 94 milyar metreküplük yeni LNG ithalat kapasitesi ile bölgenin LNG altyapısı güçlendirilecek. Türkiye, Aliağa, Marmara Ereğlisi, Ertuğrul Gazi, Saros ve İzmir'deki LNG terminalleriyle bölgedeki önemli bir oyuncu konumunda bulunuyor.
Diğer ülkeler arasında İspanya, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, İtalya ve Almanya da önemli LNG terminallerine sahip olan ülkeler arasında yer alıyor.
Avrupa'daki LNG terminal kullanım oranındaki düşüş ve bölgedeki enerji dönüşümü trendleri, LNG sektöründe yaşanan değişimleri ve gelecek projeleriyle ilgili önemli ipuçları veriyor. .