USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

Azerbaycanlı genç ziraat mühendisleri Türk meslektaşları ile birlikte mezun oldu

Ege üniversitesi ile azerbaycan devlet tarım üniversitesi (adau) arasında yürütülen ve türkiye’nin tarım alanında “ilk ve tek” çift diploma programı, ilk mezunlarını verdi.

Azerbaycanlı genç ziraat mühendisleri Türk meslektaşları ile birlikte mezun oldu
12-06-2024 09:56
Google News

Ege Üniversitesi ile Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi (ADAU) arasında yürütülen ve Türkiye’nin tarım alanında “İlk ve Tek” çift diploma programı, ilk mezunlarını verdi. Programdan mezun olan öğrenciler, EÜ Ziraat Fakültesi mezunları ile ortak törende mezuniyet sevincini yaşadı.


Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törene; EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Ersan, Prof. Dr. İlkin Şengün, Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Zafer Gurbanov, Azerbaycan Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova, Azerbaycan Eğitim Bakanlığı Politik Şube Müdürü Turhan Süleyman, Azerbaycan Tarım Bakanlığı Aparat Rehberi Azad Ceferli, iki üniversiteden senato üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.


Saygı duruşu ve her iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende çift diploma video gösterimi gerçekleştirildi. Video gösteriminin ardından TÜHAD Halk Oyunları Kafkas Gösterisi ve Devlet EÜ Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü Zeybek Gösterisi icra edildi. “Türkiye’de 10 bölümü ile akredite olan ilk ve tek fakülte”


Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi, 1955 yılından bu yana Türkiye’nin dördüncü, bölgenin ilk ve en köklü üniversitesi olarak, bölgedeki üniversitelerin kuruluşlarında öncü ve garantör olmuş, tam akredite, öğrenci odaklı, milli yenilik ödülüne sahip araştırma üniversitedir. Benim de mezunu olduğum ve Üniversitemizin ilk kurulan fakültelerinden biri olan Ziraat Fakültemiz, Türkiye’de 10 bölümü ile akredite olan ilk ve tek fakülte olma özelliği taşımaktadır. Ayrıca Dünyaca saygın İngiltere merkezli sıralama kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS) tarafından hazırlanan, 2024 Dünya Üniversiteleri Sıralamasına göre Ziraat Fakültemiz ilk 201-250 bandında yer alarak Türkiye’de 1. Sırada yer almaktadır” dedi.


Çift Diploma Programının Türkiye’de bir ilk olduğunu dile getiren Prof. Dr. Budak, “2018 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve kardeş ülke Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliğinde ‘Tek Millet İki Devlet’ şiarıyla gelişen iş birlikleri neticesinde YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’ın destekleriyle 2019 yılında Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi ile Türk yükseköğretiminde bir ilk olan çift diploma programını hayata geçirdik. Program kapsamında akademisyenlerimiz belirli periyotlarda Azerbaycan’a giderek öğrencilere ziraat eğitimine yönelik eğitimlerin yanı sıra temel bilimler dersleri alanında da eğitim verdiler. Program kapsamındaki 40 öğrencimizi 2023 Ağustos ayından itibaren üniversitemizde ağırlayarak eğitimlerini tamamlamalarını sağladık. Bugün de öğrencilerimizi mezun ediyoruz” dedi. “Her zaman ailemizin bir parçası olarak kalacaksınız”


Ailelere ve öğrencilere seslenen Prof. Dr. Budak, “Kıymetli aileler, biliyorum ki bugün sizlerin duyguları hepimizden çok farklı ve yoğun. Dünyaya geldikleri andan itibaren üzerine titrediğiniz, büyük emeklerle yetiştirdiğiniz evlatlarınızı yaşam mücadelesine uğurlamanın zamanı geldi. Bugüne kadar çocuklarınız için her türlü fedakârlığı karşılıksız bir şekilde yaptınız. Bugün o fedakârlığın karşılığı olarak evlatlarınızın hak ettikleri diplomalarıyla, belirlemiş oldukları hedeflerine doğru başarıyla yükseldiklerini görecek ve onlarla gurur duyacaksınız. Öğrencilerimizi, aileleri olarak hep desteklediniz ve bu zorlu başarılı eğitim yolunda hep onların yanında oldunuz. Bundan dolayı sizlere de herkesin huzurunda Ege Üniversitesi ve tüm öğrencilerimiz adına teşekkür ediyorum. Sevgili Öğrenciler; sizler geçmişte olduğu gibi gelecekte de en önemli alanlardan biri olacak olan tarım ve gıda alanında evrensel bilgilerle donatıldınız. Elde ettiğiniz bilgiler sadece ulusal alanda değil uluslararası alanda da tarım üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında sizlere yol gösterici birer kılavuz niteliği taşımaktadır. Türkiye ve Azerbaycan’ın sahip olduğu yüksek tarımsal potansiyelin teknolojik gelişmelerin ışığında en etkili biçimde kullanılabilmesi sizler sayesinde gerçekleşecektir. Bilginin yenilenme hızının yüksek olduğu bu dönemde genç mühendisler olarak bu yenilenmeye ayak uydurabilin ki mesleğinizde ve beraberinde ülkenize faydalı olun. Kendinizi geliştirmeye, öğrenmeye devam edin. Başarılarınızla bizleri gururlandıracağınıza inancım tamdır. Egeli ruhunu taşıyarak hayatta yol alın. Sizler her zaman Ege Üniversitesi ailesinin birer parçasısınız ve öyle de kalacaksınız. Tüm hayallerinizin gerçekleşmesini diliyorum. Yolunuz açık olsun” diyerek sözlerini noktaladı. “Bu program Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin sembolüdür”


Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Rektörü Zafer Gurbanov, “Bugün, bu güzel anı birlikte yaşamaktan oldukça gururluyum. 4 yıl önce başlattığımız bu program, ilk mezunlarını verdi. Bu program aynı zamanda Azerbaycan- Türkiye kardeşliğinin sembolüdür. Ege Üniversitesinin, dünya üniversiteleri arasında öncü bir yerde olması, bizi ayrıca gururlandırıyor. Bugünkü mezunlarımız arasında bizim üniversitemizin de 40 öğrencisi bulunuyor. Onların üzerlerine daha büyük sorumluluklar düşüyor. Her birini ve ailelerini tebrik ediyorum. Başta Rektör Prof. Dr. Necdet Budak olmak üzere tüm Ege Üniversitesi ailesine teşekkür ediyorum. Yaşasın Azerbaycan-Türkiye kardeşliği!” diye konuştu. “Mezunlarımız Azerbaycan ile Türkiye arasında köprü vazifesi görecekler”


Azerbaycan Tarım Bakanlığı Aparat Rehberi Azad Ceferli, “Bugün burada olmaktan gurur duyuyorum. Kardeşliğimizi her alanda sürdürüyoruz. Çift diploma programı, kardeşliğimizin en güzel örneklerinden birisidir. Bu program, Azerbaycan’ın muasır medeniyetler seviyesine ulaşmasına katkı sunan önemli iş birlikleri arasında bulunmaktadır. Bu programdan mezun olan öğrenciler Azerbaycan-Türkiye iş birliğinin yeni sütunları olacaklar. Bugünkü mezunlarımızdan beklentilerimiz büyüktür. Onlar, Azerbaycan’ın yeniden hayat bulmasında önemli rol oynayacaklar. Ege Üniversitesi, bu mezunlarla Karabağ’daki kurtardığımız arazilerde yetiştirdiği bu nitelikli mühendislerle görünür olacaktır. Bu mezunlarımız, Azerbaycan ile Türkiye arasında köprü vazifesi görecekler” diye konuştu. “Ziraat alanı stratejik önem arz ediyor”


Azerbaycan Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova, “Tarım alanında ilk ve tek çift diploma programının ilk mezunlarını kutlamak için bir araya geldik. Bu programın hayata geçirilmesinde bizlere büyük destek sağlayan YÖK Başkanlığına ve Ege Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkür ediyorum. Mezunlarımızın yetişmesinde emeği olan tüm hocalarımıza minnet sunuyorum. Mezunlarımız, bizim ülkemizin ihtiyacı olan ve önem arz eden bu önemli ve stratejik alanın gelişmesinde katkı sağlayacaklar. Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’in özel önem verdiği bu alanda yetiştirilmiş uzmanlar olarak büyük sorumluluk taşıyacaksınız. Mezunlarımız, iki kardeş ülkenin ortak geleceğine inşa edilen köprülerin temel taşları olacak. Hepsine başarılar diliyorum” dedi.


Azerbaycan Eğitim Bakanlığı Politik Şube Müdürü Turhan Süleyman, “ EÜ ve ADAU arasında yürütülen çift diploma programının ilk mezunlarını vermenin heyecanını yaşıyoruz. Bu gurur, her iki ülkenin ortak gururudur. Eylül ayında da ilk öğrencilerini kabul edecek olan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin kurulması mutluluğunu da sizlerle paylaşmak isterim. Bu önemli günün mimarları olarak Ege Üniversitesi ailesine teşekkür ediyorum” diye konuştu. ADAU Rektörüne “Fahri Doktora” unvanı


Konuşmaların ardından Azerbaycan Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova; çift diploma programına katkılarından ötürü Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’a ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel’e plaket takdim etti. Törende ayrıca Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Zafer Gurbanov’a “Fahri Doktora” belgesi tevdi edildi.


Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Fakülte Birincisi Mahseti Muradova, “Bizi destekleyen devletimize, Cumhurbaşkanımıza, bizlere alanlarında her türlü bilgi ve deneyimi aktararak bizi başarıya taşıyan, iki üniversitenin de tüm imkanlarını önümüze seren, bizi olgunlaştıran değerli rektörlerimize, saygıdeğer hocalarımıza ve çift diploma programında emeği geçen herkese teşekkürlerini sunuyorum” dedi.


Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi fakülte birincisi Demet Ustaoğlu ise, “Ege Üniversitesinde okuduğum için kendimi ve tüm arkadaşlarımı şanslı hissediyorum. Köklü kadrosu, kurumsal yapısı ve kampüs ortamı bize çok şey kattı. Alanında tam akredite olmuş bir üniversitede, akredite edilmiş bölümlerde okuduk. Bugün Azerbaycanlı arkadaşlarımızla beraber ilk mezuniyetimiz. Bu açıdan da çok mutluyum. Tüm mezun arkadaşlarımı tebrik ediyorum” diye konuştu.


Birinci olan öğrencilerin konuşmalarının ardından dereceye giren öğrencilerin isimleri mezuniyet kütüğüne çakıldı. Dereceye giren öğrencilere Başarı Belgeleri her iki rektör tarafından takdim edildi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak eşliğinde “Ziraat Andı”nın tüm mezunlar tarafından okunmasının ardından tören, geleneksel kep atma etkinliği ile son buldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler