USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bağımsız Denetçi Tatlı’dan ’enflasyon’ ve ’faiz’ değerlendirmesi

Bağımsız denetçi mehmet emin tatlı, son zamanlarda tartışılan "faiz mi enflasyonu doğurur, yoksa enflasyon mu faizi doğurur’ sorusunu cevaplayarak, enflasyon ve faiz sarmalının fiyatları artırdığını belirtti.

Bağımsız Denetçi Tatlı’dan ’enflasyon’ ve ’faiz’ değerlendirmesi
14-10-2022 23:05
Google News

Bağımsız Denetçi Mehmet Emin Tatlı, son zamanlarda tartışılan "Faiz mi enflasyonu doğurur, yoksa enflasyon mu faizi doğurur’ sorusunu cevaplayarak, enflasyon ve faiz sarmalının fiyatları artırdığını belirtti.


İndex Ekonomi Bağımsız Denetim AŞ Kurucusu ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Bağımsız Denetçi Mehmet Emin Tatlı, son zamanlarda konuşulan "Faiz mi enflasyonu doğurur, yoksa enflasyon mu faizi doğurur?" sorusunu cevapladı. Tatlı, faiz ile enflasyonun birbirine çok benzeyen 2 kavram olduğunu belirterek, "Ödünç verilen paradan, kullanıma karşılık olarak alınan farka faiz denmektedir. Kısaca ekonomi biliminde paranın kira bedeli olarak da tanımlanabilir. Enflasyon ise dolanımda bulunan para miktarıyla, malların ve satın alınabilir hizmetlerin toplamı arasındaki açığın büyümesi nedeniyle ortaya çıkan ve fiyatların toptan yükselişi, para değerinin düşmesi biçiminde kendini gösteren ekonomik ve parasal süreç olarak tanımlanabilir. Fransızca enflasyon ’inflation’, ’şişme’, ’şişirme’ ve ’piyasadaki para arzının şişirilmesi’ anlamındadır. Arapça faiz ise ’artık’, ’artan’, ’taşıp dökülen’, ’fazla’ anlamındadır. Görüldüğü gibi kelimeler değişik olsa da kavramlar birbiri ile neredeyse tıpa tıp aynıdır" diye konuştu. "Faiz ile enflasyon aynı kavramları ifade etmektedir"


Son zamanlardaki ’Faiz mi enflasyonu doğurur, yoksa enflasyon mu faizi doğurur?’ sorusunun ciddi bir kavram karmaşası belirttiğini ifade eden Tatlı, "Çünkü ikisi de aynıdır. Kavramlar aynı şeyi ifade ederken neden kelimelere takılıyoruz? Faizle paranın değerini şişiren sistem, enflasyon ile parayla takas olan malın değerini şişirmektedir. Üstüne bir de paranın bir çeşit mal olduğunu söyleyen teoriyi de düşünürsek ne demek istediğim daha net ortaya çıkacaktır. Faiz formülü, faiz=anapara x zaman x faiz oranı / 100. Enflasyon formülü, enflasyon = malın şimdiki değeri - malın geçmişteki değeri / malın geçmişteki değeri x 100. Bir de herhangi bir malın fiyatını tespit eden formülü yazalım. Birim fiyat = malın maliyeti x kar oranı. Faizde de olsa enflasyonda da olsa para veya malın zamansal değerini ölçen bir matematik söz konusudur. Hatta birim fiyat hesaplarken dahi aynı formülü kullanırsınız. Siz ister parayı ödünç alın, isterseniz malı ödünç alın gelecekte iade ettiğiniz veya karşılığını verdiğiniz sürece fark ortaya çıkacaktır. Bu nedenle faiz, enflasyon ile ortaya çıkmaz. Enflasyon da faizden dolayı ortaya çıkmaz. Peki ne olur? Faiz ile enflasyon aynı kavramları ifade etmektedir. Başka bir deyişle faiz eşittir enflasyon ya da enflasyon eşit faizdir” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
IIS 10.0 Detailed Error - 403.501 - Forbidden

HTTP Error 403.501 - Forbidden

You do not have permission to view this directory or page.

Most likely causes:

  • This is a generic 403 error and means the authenticated user is not authorized to view the page.

Things you can try:

  • Create a tracing rule to track failed requests for this HTTP status code. For more information about creating a tracing rule for failed requests, click here.

Detailed Error Information:

Module   IIS Web Core
Notification   Unknown
Handler   ASPClassic
Error Code   0x00000000
Requested URL   https://api.haberpanelim.com:443/haberler.asp?domain=https://www.kenthaber27.com&t=1735178405
Physical Path   C:\Inetpub\vhosts\api.haberpanelim.com\httpdocs\haberler.asp
Logon Method   Not yet determined
Logon User   Not yet determined

More Information:

This generic 403 error means that the authenticated user is not authorized to use the requested resource. A substatus code in the IIS log files should indicate the reason for the 403 error. If a substatus code does not exist, use the steps above to gather more information about the source of the error.

View more information »

ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler