USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bartın’da 40 cana mal alan Grizu Patlaması nedir? Amasra maden ocağında acı bilanço

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yapılan açıklamalar neticesinde, Bartın’ın Amasra ilçesinde gerçekleşen maden ocağı patlamasının kaynağının ‘grizu patlaması’ olduğu öğrenildi. İşte, 40 vatandaşımızın yaşam savaşını kaybetmesin

Bartın’da 40 cana mal alan Grizu Patlaması nedir? Amasra maden ocağında acı bilanço
15-10-2022 14:03
Google News

Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen patlamanın kaynağı kamuoyu tarafından yakın mercek altına alındı. Acı kazanın yaşandığı bölge üzerinde ayrıntılı incelemeler yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez grizu patlaması olduğunu bildirdi. Peki, maden ocağında görevini yerine getiren 40 vatandaşımızın birden hayat mücadelesini yitirmesine neden olan Grizu patlaması nedir ve nasıl oluşur?

Bartın Maden Ocağı patlamasında bilinmeyen ayrıntılar: 40 canı bu sebepten kaybettik!Bartın Maden Ocağı patlamasında bilinmeyen ayrıntılar: 40 canı bu sebepten kaybettik!

Bartın Maden Ocağı'nda Gerçekleşen Grizu Patlaması Nedir ve Nasıl Oluşur?

Grizu; en basit şekliyle metan-hava karışımı olarak da isimlendirilebilir. Grizu patlamasının görülebilmesi için 3 faktörün birleşmesi gerekmektedir. Bunların ilki metan gazı, ikincisi oksijen ve sonuncusu ise karışımın patlamasına ortam hazırlayan bir kıvılcım yahut bir ısı kaynağıdır.

%5 ve %15 arası metan ile havanın birleşmesinden oluşan bu karışım, 650 santigrat dereceye geldiğinde 2 fazlı bir yanma gerçekleştirir. Bu karışım ilk olarak ani şekilde genleşir, ilerleyen süreçte ise patlama merkezine doğru çok büyük bir kuvvetle gazı sıkıştırır. Son olarak şiddetli tahribata ve yıkıcı sonuçlara yol açan patlama ile kendini gösterir. En şiddetli grizu patlaması ise havada %9-9.5 civarında metan bulunması halinde görülmektedir.

Bilhassa yaşlı kömür damarlarında risk derecesinin çok yüksek olduğu Grizu kaynaklı patlama riskinin önlenmesi adına madenin havalandırılması ve gaz yoğunluğu seviyesinin kontrolü önem teşkil etmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler