USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bilim insanları tepkili! İngiltere nükleer atığı okyanus dibine gömecek

Haber 7 - İngiltere sahip olduğu dünyanın en büyük işlenmemiş atık stoğu için depolama alanı arıyor. İngiltere'nin bu kapsamda nükleer atığı okyanus dibine gömme planı bulunuyor. Ancak bazı uzmanlar bu plana tepki gösteriyor.

Bilim insanları tepkili! İngiltere nükleer atığı okyanus dibine gömecek
30-07-2022 18:14
Google News

İngiltere şu anda gezegendeki en büyük işlenmemiş nükleer atık rezervine sahip ülke.  Yaklaşık 110 ton plütonyum bulunan İngiltere'de depolanması planlanan yaklaşık 750 bin metreküp zehirli çamur bulunuyor.

İngiltere hükümeti yüksek radyoaktif aktiviteli zehirli çamur için kalıcı bir çözüm arıyor. Bu kapsamda ise nükleer atığın büyük bir kısmını okyanus dibine gömmeyi planlıyor. Hükümet bunun nükleer atığı yüz binlerce yıl boyunca güvenli ve emniyetli tutacak bir çözüm olduğunu iddia ediyor.

Bazı uzmanlar ise İngiltere'nin kuzeybatı kıyılarındaki deniz yatağının altındaki radyoaktif nükleer atıkları bertaraf etme planlarının yunuslar ve balinalar gibi memeliler de dahil olmak üzere deniz yaşamına ciddi şekilde zarar vereceği konusunda endişelerini dile getiriyor.

ÇALIŞMALAR ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BAŞLIYOR

İngiltere tüm tepkilere rağmen zeminin tesis için uygun olup olmayacağını belirlemek amacıyla okyanus tabanının yüksek güçlü hava tabancalarıyla patlatılmasını içeren sismik testleri önümüzdeki hafta başlatacak.

Ancak birkaç deniz uzmanı, sismik patlamaların yunuslar ve balinalar da dahil olmak üzere memelilere zarar vermesinin muhtemel olduğunu savunuyor.

Sismik testler su altında çok fazla sese neden oluyor. Su altındaki yüksek ses de canlıları olumsuz etkiliyor. Örneğin 2012'de yapılan bir dizi Sismik testten sonra, yaklaşık 800 yunus Peru kıyılarında ölü olarak bulundu.

Nükleerden Arındırılmış Yerel Yönetimler adlı bir sivil toplum kuruluşunun başkanı David Blackburn hükümetin kararıyla ilgili "Gelecek nesiller için bir sorunu çözmek yerine, onlara bir nükleer atık mirası bırakılıyorlar. Ayrıca çevreye yavaş yavaş radyoaktivite salınmasına neden olarak bu atıkla başa çıkabilecekleri diğer seçenekleri görmezden geliyorlar" dedi.

Bazı uzmanlar ise radyoaktif atıkların derinlerde yer alan jeolojik depolarda bertaraf edilmesinin faydaları konusunda uluslararası bir anlaşma olduğunu ve bunun en uygun uzun vadeli çözüm olduğunu belirtiyor. 

Radyoaktif atıkların radyasyon yayma süresi elementin türüne göre değişebiliyor. Ancak genellikle nükleer atıkların radyasyon yayması yüzyıllar boyunca sürüyor.