USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bu cihaz saatte bir ton ambalaj atığı ayrıştırıyor

Niğde üniversitesi içerisinde faaliyet gösteren bir firma, saatte bir ton kağıt, cam, metal ve plastik gibi ambalaj atığı ayırabilen cihaz geliştirdi.

Bu cihaz saatte bir ton ambalaj atığı ayrıştırıyor
24-07-2023 12:37
Google News

Niğde Üniversitesi içerisinde faaliyet gösteren bir firma, saatte bir ton kağıt, cam, metal ve plastik gibi ambalaj atığı ayırabilen cihaz geliştirdi.


Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur ve Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Peker, 2020’de Niğde’de kurdukları şirkette saatte bir ton kağıt, cam, metal ve plastik gibi ambalaj atığı ayırabilen cihaz geliştirdi. Prof. Dr. Neslihan Doğan Sağlamtimur, Türkiye’de yoğun olarak manuel ayırması sistemleri kullanıldığını söyleyerek, geliştirdikleri ürünün tasarımı, akıllı kafa kısmı, yazılımı, Ar-Ge, prototipleme ve ticarileşme gibi bütün aşamalarını kendilerinin yönettiğini ifade ederek, "Şu anda saatte bir ton atık ayırabilen akıllı cihazı geliştirdik. Ayırma işleminde ağırlığı temeli aldık. Cihaz ticarileşmeye uygun hale geldikten sonra farklı kentlerde görüşmeler yaptık. Cihaz insan görmesine odaklı çalışıyor. Sadece optik sistemler gibi rengi temel almıyor. Onun dışında ebat, ağırlık, yoğunluk gibi birçok parametreyi ele alıyor. Şu anda saatte bir ton ayırma yapıyoruz. Ama müşterinin isteğine göre 5 ve üzeri ayırmalar yapabileceğiz" dedi.


Doç. Dr. Murat Peker de, akıllı sistemler üzerine çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, cihazdaki kamera yardımıyla atığı tanımladıklarını belirtti. Peker, "Atık bandımızdan aktıktan sonra ayırma bölgesine geliyor ve ayırma bölgesinde sınıfını belirlediğimiz atığı ilgili alana yönlendiriyoruz. Şu an ikili yönlendirme yapabiliyoruz ama çok daha fazla sayıda ayırma işlemini gerçekleştirmemiz mümkün. Ürün seri üretime hazır" ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler