USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Bursa iş dünyasına Azerbaycan’a yatırım daveti

Azerbaycan başkonsolosluğu ticaret temsilcisi tamerlan taghiyev, bursa ticaret ve sanayi odası (btso) ev sahipliğinde düzenlenen ‘azerbaycan’da yatırım fırsatları’ bilgilendirme seminerinde bursa iş dünyasına önemli mesajlar verdi.

Bursa iş dünyasına Azerbaycan’a yatırım daveti
25-06-2024 17:36
Google News

Azerbaycan Başkonsolosluğu Ticaret Temsilcisi Tamerlan Taghiyev, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ev sahipliğinde düzenlenen ‘Azerbaycan’da Yatırım Fırsatları’ bilgilendirme seminerinde Bursa iş dünyasına önemli mesajlar verdi. Azerbaycan’ın 10 ülke ile serbest ticaret anlaşması bulunduğunu söyleyen Taghiyev, “Azerbaycan’ı 280 milyonluk büyük bir pazara giriş kapısı olarak değerlendirebilirsiniz. Eğer yabancı yatırım düşünüyorsanız ‘yabancı’ olmayan Azerbaycan’a gelin” dedi.


BTSO, Azerbaycan Yatırım Fırsatları Semineri’ne ev sahipliği yaptı. Azerbaycan Türkiye Ticaret Temsilcisi Ofisi işbirliğinde düzenlenen etkinliğe BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit, Azerbaycan Türkiye Ticaret Temsilcisi Tamerlan Taghiyev ve Başdanışmanı Javid Abdullayev ile Bursa iş dünyası temsilcileri katıldı. Seminerde Azerbaycan’daki yatırım fırsatları, vergi muafiyetleri ve teşvikler anlatılırken, dost ve kardeş iki ülke arasındaki potansiyel işbirliği imkanları değerlendirildi.


“Azerbaycan ile ekonomik işbirliğimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz”


BTSO Meclis Başkan Yardımcısı Murat Bayizit, Türkiye ve Azerbaycan’ın ortak tarihi, dili ve kültürü paylaşan iki dost ve kardeş ülke olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki ilişkilerin siyasi, ticari, askeri, eğitim, sağlık ve ulaştırma başta olmak üzere çok geniş bir zeminde ilerlediğini kaydeden Bayizit, “Tek millet, iki devlet’ diye ifade ettiğimiz köklü dostluğumuzun yansımalarını aramızdaki 7,5 milyar dolarlık ticaret hacmiyle ekonomik ilişkilerimizde görüyoruz. Diğer taraftan ülkemiz Azerbaycan’da en fazla yatırım yapan ülkeler arasında yer alıyor. Karşılıklı yatırımlarımız 34 milyar doları aştı. Girişimcilerimiz için değerli bir pazar olan Azerbaycan, aynı zamanda Ticaret Bakanlığımızın ihracatçılarımız için belirlediği hedef ülkelerden biri. Azerbaycan ile daha çok ticaret yapmamız, yatırımları çoğaltmamız ve dış ticaret hacmimizi yükseltmemiz gerekiyor. Ülkedeki iş yapma imkanlarını değerlendirmek ve yeni ticari ve yatırım ortaklıkları kurmak amacıyla bugünkü toplantımızın çok faydalı olacağına inanıyorum. Kıymetli işbirlikleri için Ticaret Temsilcisi Tamerlan Tagiyev ve Ticaret Temsilcisi Başdanışmanı Sayın Cavid Abdulayev’e şükranlarımı sunuyorum” dedi.


“Türk iş dünyasını Azerbaycan’ın büyüyen ekonomisindeki fırsatlarla tanıştırmak için buradayız”


Bursa’nın gerek tarihi gerekse de sanayisi ile Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olduğunu belirten Ticaret Temsilcisi Tamerlan Taghiyev, BTSO’ya ev sahipliği için teşekkür etti. Konuşmasında Ticaret Temsilcisi Ofisi’nin kuruluş amacı ve sorumluluk alanlarına ilişkin bilgiler veren Taghiyev, “Ticaret temsilcisi ofislerimiz 6 ülkede faaliyet gösteriyor. Son olarak bir yıl önce Türkiye’de kuruldu. Ticaret temsilcilerimiz, Cumhurbaşkanımızın onayı ile Ekonomi Bakanımız tarafından atanıyor. Bulunduğu ülkede büyükelçilik veya başkonsolosluk desteği ile faaliyet gösteriyor. Türk iş dünyasını Azerbaycan’ın büyüyen ekonomisindeki fırsatlarla tanıştırmak için buradayız. Azerbaycan’da üretilen mal ve hizmetlerin Türkiye’de tanıtılması, iki ülke arasındaki teknoloji transferinin sağlanması, üçüncü ülkelerde işbirliği fırsatlarının oluşturulması da başlıca hedeflerimiz arasında yer alıyor” diye konuştu.


“280 milyonluk pazara gümrüksüz erişim imkanı””


Son bir yılda Türkiye’nin farklı şehirlerini ziyaret ettiklerini kaydeden Taghiyev, “Dost ve kardeş ülkeler olarak kalplerimiz bir. Birbirimizi çok seviyoruz. Ancak ekonomik işbirliği açısından kat etmemiz gereken çok yol var. Birbirimizi daha iyi anlamalı, ticaretimizi geliştirmeliyiz. Türkiye, Azerbaycan’ı ticaret kapısı olarak görebilir. Ülkemizin aralarında Rusya gibi büyük bir pazarın da yer aldığı 10 ülke ile serbest ticaret anlaşması var. Azerbaycan’da yatırım yaparsanız, 280 milyonluk bir pazara ürünlerinizi gümrük vergisi olmadan satabilirsiniz. Ayrıca Türkiye ile Tercihli Ticaret Anlaşmamız bulunuyor. Geçen ay bu çerçevede 30 ürünün satışı vergi ve gümrükten muaf oldu” ifadelerini kullandı.


“Yatırımcılara önemli teşvikler sunuluyor”


Taghiyev, Azerbaycan’da son derece güvenilir bir yatırım ortamının olduğunu ve yatırımcılara önemli teşvikler sunulduğunu vurguladı. “İki ülke ekonomisi arasındaki bağları güçlendirmek, Azerbaycan’ı daha yakından tanımanız adına buradayız” diyen Taghiyev, “Aynı dil, din ve kültürü paylaşıyoruz. Azerbaycan’ı sadece kimliğinizle, kendi vatanınıza gelir gibi ziyaret edebilirsiniz. Yabancı yatırım düşünüyorsanız, size yabancı olmayan Azerbaycan’a gelin” dedi.


Açılış konuşmalarının ardından Azerbaycan Başkonsolosluğu Ticaret Temsilcisi Başdanışmanı Cavid Abdulayev, Azerbaycan’daki potansiyel projeler ve işgalden kurtarılan Karabağ’daki yatırım fırsatları hakkında detaylı bilgiler paylaşarak, katılımcıların sorularını cevapladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler