USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

CHP’ye göre Gaziantep’in derdi mülteciler!..

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, ‘Türkiye’nin Dert Haritası’nı yayımladı. Raporda yoksulluk, işsizlik, istihdam alanlarının kapanması, tarım politikalarında uygulanan yetersizlikler, enflasyon gibi pek çok sorun bulunurken vatandaş en çok mültecilerden yakındı. Gaziantep’in dert haritasına göre ise temel sorunu mülteciler gündem oldu.

CHP’ye  göre Gaziantep’in derdi mülteciler!..
13-06-2022 22:32
13-06-2022 22:39
GAZİANTEP
Google News

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi öncülüğünde hazırlanan raporda şehirlere göre vatandaşların sorun sıralamasında işsizlik seçeneği 31 il ile en başta geliyor. İşsizliği 24 il ile kapanan fabrikalar takip ederken, 8 ilde terör ve asayiş sorunları, Gaziantep başka olmak üzere 4 ilde de geçici sığınmacı konusu vatandaşlar tarafından çığırından çıkmış bir sorun olarak görülüyor.

ORTAK SORUN MÜLTECİLER

Gaziantep, İzmir, Hatay ve Kilis’te yaşayan vatandaşlarca başlıca ‘dert’ olarak kabul edilen sığınmacı konusu, 34 ilin yurttaşları tarafından da temel sorunlardan birisi görülüyor.

2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın ardından 3 milyondan fazla sayıda mülteci ülkemize sığınmıştı. Savaşın üzerinden geçen 11 yıllık dönemde mülteciler ile yaşam devam ederken, artan mülteci nüfusu da sosyal problemlerin tartışılmasına neden oldu. Mülteci nüfusunun en yoğun olduğu kentler olan Gaziantep ve Hatay’da, 2050 yılında mülteci nüfusunun kent nüfusunun yarısını oluşturacağından endişe duyuluyor.

Resmi rakamlara göre Gaziantep’te 463 bin mültecinin yaşıyor. Gayri resmi rakamlara göre ise Gaziantep’te yaşanan mülteci sayısı 500 binin üzerinde.

GAZİANTEP NÜFUSUNUN YÜDE 22’Sİ MÜLTECİ

Gayrı resmi rakamlara göre 500 binden fazla sayıda mültecinin yaşadığı Gaziantep’te, mülteci nüfusu da

her geçen gün artıyor. Kent genelinde doğum hızının yüksek olduğu mülteci ailelerde, bebek ölüm oranları da oldukça yüksek. 3 milyondan fazla sayıda mültecinin yaşadığı ülkede 87 bin çocuk nüfusunun vatandaşlığa geçişi, yüksek doğurganlık oranları ve demografik yapıya etkileri de tartışılıyor. Söz gelimi Gaziantep’te kent mülteci nüfusunun kent nüfusuna oranı yüzde 22 olurken, 2050 yılında bu oranın yüzde 50 olacağı öngörülüyor. Bu kadar yüksek sayıda çocuğun Tük vatandaşlığına geçişi de endişeleri artırıyor.

MÜLTECİLERLE YAŞAMAK DA BİR TERCİH DEĞİL! 

Gaziantep’in yolgeçen hanına döndüğünü ifade eden Gaziantepli vatandaşlar gelen mültecilerin hızlı ve kontrolsüz bir şekilde çoğaldıklarından yakınıyorlar.

Türk ekonomisini canlandırmak yerine batırdıklarını dile getiren Gaziantep halkı, durumun iyiye gitmediğini, kabul edilen göçmen dışında gün geçtikçe kaçak göçmen sayısının da arttığının altını çizerek devletin bu durumun bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini ifade ederken, ‘Mülteci olmak bir tercih değil ama mültecilerle yaşamak da bir tercih değil!  Şu an Türkiye’de resmi kayıtlara göre Geçici Koruma Altında 3,7 milyon Suriyeli var. Bunun yüzde 12’si Gaziantep’te! Onlar yarın ülkelerinize dönecekler ama biz, belki de nesiller boyunca bu gerçeğin etkisini olumlu ya da olumsuz hissedeceğiz. Nüfusumuzun %22’si kadar Suriyeli misafirimiz var!” şeklinde tepki gösterdiler.

‘GAZİANTEP’İN KENDİNE HAS KÜLTÜRÜ KALMADI!’

Buradaki kültürümüz otomatik olarak kayboldu, her şeyimiz gitti diyen vatandaşlar, ‘Gaziantep'in kendine has olan kültürü neredeyse Suriyeliler yüzünden kalmadı. Tabelaları ve dükkânları görüyorsunuz, neredeyse her şey Suriyelilerin oldu. Şu anki halimizden pek memnun değiliz’ diyerek dert yakındılar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler