Üreticinin maliyetlerini düşürecek adımlar peşe peşe geldi. EPDK serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatını 4200 TL/mwh’den 3650 TL/mwh’ye düşürdü. Bu adımla beraber sanayi kuruluşlarında elektriğin bedeli şubattan itibaren yüzde 12 düzeyinde düşecekken, bugün BOTAŞ büyük sanayi kuruluşlarına satılan doğal gazın fiyatında yüzde 13,3-17,2, elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın fiyatına ise yüzde 16,7 indirim yapılacağını duyurdu.
Peş peşe gelen indirimler üretim maliyetlerini düşürerek enflasyonun düşüşünde önemli bir etken olacağı gibi Türkiye'nin ihracattaki rekabet gücüne de önemli katkı sağlayacak.
"2023 ÜRETİMİN YILI OLACAK"
Avdagiç sanayi kullanımına yönelik indirimlerle ilgili olarak "Sanayi elektriğinde beklenen %12, doğalgazda açıklanan %13.30/17.22 indirimin, üretim ve istihdamda ekonomimize misliyle geri dönüşü olacak. Özellikle ihracatta rekabetçiliğimize olumlu etkisini göreceğiz. 2023 üretim yılı olacak." dedi.
ENFLASYONLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK
Asmalı ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Şubat ayı itibariyle hem elektrik üretim amaçlı hem de sanayide kullanılan doğal gaza yapılan indirimler, reel sektörün üretim maliyetlerini azaltarak enflasyonla mücadelede önemli bir rol oynayacaktır. Önümüzdeki dönemde sanayide kullanılan elektriğe yönelik yapılması öngörülen indirimler, dezenflasyon süreci için bir başka olumlu gelişmedir. Reel sektörü üretim maliyetleri açısından rahatlatacak bu indirimler; fiyatlama davranışlarının normalleşmesine ve tüketici fiyatlardaki artış eğiliminin zayıflamasına destek olacaktır. Böylece tüketici enflasyonu bu yıl 2022’ye kıyasla daha ılımlı bir seyirde ilerleyecektir. Enflasyonun inişe geçmesiyle birlikte yeniden tesis edilecek makro ekonomik istikrar, Türkiye’nin uzun vadeli ekonomik hedeflerine ulaşmasına kıymetli katkılar sunacaktır. Bu bağlamda MÜSİAD olarak, sanayide kullanılan doğal gaz fiyatlarında yapılan indirimler sebebiyle bütün üreticilerimiz adına ekonomi yönetimine teşekkürlerimizi sunuyoruz.”