USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye'deki Doğrudan Hasarlara Odaklanan Küresel Afet Sonrası Acil Hasar Tahmini Raporu Açıklandı

Depremin meydana getirdiği hasarları ölçmek amacıyla hazırlanan Türkiye'ye özel Küresel Afet Sonrası Acil Hasar Tahmini Raporu'na göre, hasarın yüzde 81'i Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya ve Adıyaman illerinde 6 milyon 450 bin kişinin yaşadığı bölgede meydana gelmiştir.

Türkiye'deki Doğrudan Hasarlara Odaklanan Küresel Afet Sonrası Acil Hasar Tahmini Raporu Açıklandı
03-03-2023 12:16
04-03-2023 09:25
GAZİANTEP
Google News

Rapora göre bu rakam, ülkenin 2021 gayrisafi yurtiçi hasılasının  yüzde 4'ü anlamına geliyor. Türkiye'deki doğrudan fiziksel hasarlara odaklanan Küresel Afet Sonrası Acil Hasar Tahmini Raporu  en az 1 milyon 250 bin kişinin, orta ve ağır hasarlar ya da binaların tamamen çökmesi nedeniyle geçici olarak evsiz kaldığını yazdı.

HASAR RAPORLARI ŞAŞIRTI

Raporda ayrıca tahmini hasarların yüzde 81'inin, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 7,4'üne yani yaklaşık 6 milyon 450 bin kişinin yaşadığı Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya ve Adıyaman illerinde meydana geldiği vurgulandı. Rapora göre konut olarak kullanılan apartmanlardaki doğrudan hasarlar 18 milyar dolarla toplam hasarın yüzde 53'ünü oluşturdu. Konut olarak kullanılmayan sağlık tesisleri, okullar, hükümet binaları ve özel sektör binaları gibi yapılarda 9,7 milyar dolarlık hasar, toplam hasarda yüzde 28 yer tuttu. Yol, elektrik, su temini gibi altyapı ile ilgili 6,4 milyar hasar da toplam hasarın yüzde 19’u olarak belirlendi.

15 HASTANE AĞIR HASARLI

Raporda, ''En az 15 hastanede kısmi veya ağır hasar meydana geldi ve hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Çökme riski taşıyan hastaneler veya hastane ek binaları, acil servis ekiplerince tahliye edildi; hastalar ülke genelindeki tesislere sevk edildi ve bakımın sürekliliğini sağlamak üzere sahra hastaneleri kuruldu'' denildi. Dünya Bankası, raporda yer alan hasar tahminlerini, Türkiye ekonomisi için daha kapsamlı ekonomik etkileri ve kayıpları içermediğini belirtti. Raporda, doğrudan hasarlardan çok daha fazla olabilecek ve daha derinlemesine bir değerlendirme gerektiren kurtarma ve yeniden inşa maliyetleri de yer almadı.

YARIM PUAN DÜŞECEK

Dünya Bankası 9 Şubat'ta, yardım ve toparlanma çabalarına yardımcı olmak üzere 1,78 milyar dolarlık ilk yardım paketini açıklamıştı. Bu paket, Türkiye'deki mevcut iki projeden Acil Durum Müdahale Bileşenleri (CERCs) aracılığıyla 780 milyon dolarlık acil yardımı ve bu felaketten etkilenen kişileri desteklemek için yeni bir acil durum kurtarma projesi kapsamında 1 milyar doları kapsıyordu.Depremin parasal bedeli çok ağır 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler