Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)- KAHRAMANMARAŞ'taki deprem nedeniyle Antalya'ya gelen depremzede çocukların yüzü, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'ndeki Hacivat ve Karagöz kostümü giyen usta öğreticilerle gülüyor. Enstitü bahçesinde çocuklar için her güne bir etkinlik yapıldığını anlatan depremzede anne Filiz Ertürk, “Etkinliklerle çocukların kafası dağılıyor. Çocuklar her gün uyanınca 'Anne bugün ne aktivite var' diye soruyor" dedi.
Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma neden olan iki büyük deprem sonrasında Antalya'ya 150 binden fazla depremzede geldi. Depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması ve psikososyal desteklerinin sağlanması için birçok kamu-özel kurum ve kuruluşlar seferber oldu. Milli Eğitim Bakanlığı yurtlarına yerleştirilen depremzedeler Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nde hizmet veren olgunlaşma enstitülerinde geleneksel sanatlarla motive olmaya çalışıyor. Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'ndeki usta öğreticiler, Konyaaltı hizmet binasında depremzede aileler ve çocukları için her güne özel masal anlatımı, resim çalışması ve geleneksel sanat öğretimi programları gerçekleştiriyor. Hacivat ve Karagöz kostümleri giyen usta öğreticiler, depremzede çocukların yüzünü gülmeye çalışıyor.
'ANNE, BUGÜN NE AKTİVİTE VAR'
Deprem nedeniyle Adıyaman'dan Antalya'ya gelen 6 çocuk annesi Filiz Ertürk, etkinliklerle çocukların kafasının dağıldığını anlattı. Ertürk, “Burası çok güzel. Herşey dört dörtlük. Her şey elimize geldi. Çocuklarımız görmediklerini gördü, yemediklerini yedi. Hiç böyle etkinliklere şahit olamamışlardı. Her şey mükemmel, yapanlara çok teşekkür ederim. Çocuklar her gün uyanınca 'Anne bugün ne aktivite var' diye soruyor. Dün gece bu aktivite için uyumamışlar. Düşünün o kadar heyecanlılar. Onların dünyası çok farklı, bizler gibi değil. Biz içimizden parçalanırız. Onlara yansıtmayız. Onlar da eğlence yönündeler. Çok şükür kafaları dağıldı. Ben bu kadar beklemiyordum. 6 çocuğum var. Hepsi okula gidiyor. Hepsini okula yerleştirdik. Dershaneye, okula giden çocuklarımız var. Öğretmenler hep ilgileniyor. Her ihtiyacımızı görüyorlar. Allah herkesten razı olsun" dedi.
'HERKESTEN BİR PARÇA KOPTU'
Deprem nedeniyle ikinci dereceden kayıpları olduğunu anlatan Ertürk, “Herkesten bir parça koptu. Kiminde büyük, kiminde küçük parçalar koptu. Acımız çok büyük. Korku çok büyük. Anlatılmaz bir olay. Sadece yaşayan bilir. Kendi kendime soruyorum, 'Acaba böyle bir durum bizde olmayıp sizlerde olsaydı bizler sizler gibi yapabilir miydik', ben katiyen yapamazdım sanırım. Yani çok güzel karşılandık. Anlatamıyorum" diye konuştu.
'ACILARIMIZI BİRLİKTE SARACAĞIZ'
Etkinlikler hakkında bilgi veren Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Emine Erkal, “Milli Eğitim Bakanlığımız, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüz koordinesinde Antalya'ya gelen depremzedelere geleneksel sanatlarla moral olmaya ve tekrar hayata adapte olmalarını sağlıyoruz. Kurumumuzun mesai saatleri içerisinde kapılarımız tamamen açık. Burada çocuk gelişimi uzmanlarımız, alandaki öğretmenlerimiz hem geleneksel sanatlardaki oyunlarımızı, Dede Korkut masallarımızı, Hacivat ve Karagöz oyunlarımızı belirli saatlerde hizmete sunmaktadır. İsteyen öğrenciler her an katılabiliyor. Veliler ve çocuklarımız burada. Kütüphanemiz var oradan faydalanabiliyorlar. Depremzede annelerimiz mutfaklarımızda kendi yörelerinin yemeklerini yapıyor. Sonra oturup hep birlikte yiyorlar. Acılarımızı hep birlikte saracağız. İnşallah bu çocuklar için geleceğe daha umutla bakacağız" dedi.
'SANATIN İYİLEŞTİRİCİ GÜCÜNE İNANIYORUZ'
Sanatın birleştirici bir gücü olduğunu hatırlatan Emine Erkal, “Anadolu geçmişte çok acılar görmüş, doğal afetler görmüş bir toprak. Hep kendi masallarımızla, kendi gücümüzle yeniden ayağa kalktık. Sanatın iyileştirici gücüyle, geleneğimizin kültürümüzün bize verdiği kuvvetle inşallah her şeye yeniden, yeni baştan başlayacağız" diye konuştu. (DHA)