Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) hazırladığı “NEET Kadınların İşgücü Piyasasında Dayanıklılığının Geliştirilmesi Projesi” Türkiye genelinde hibe almaya hak kazanan 7 projeden biri oldu.
Bünyesinde kurduğu Sanayi Mektebi, Girişimci Destek Merkezi ve Gastro İnovasyon Merkezi’nde kadınlar ve gençleri önceleyerek sürdürülebilir çalışmalar yapan DTSO, son bir yıldır gençlerin eğitimine ve istihdamına odaklanıyor. Bunun için bünyesindeki altyapıyı kullanarak ve işbirlikleri sağlayarak yeni projeler geliştiriyor.
Onaylanan yeni hibe desteği hakkında bilgi veren DTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Tayınlamak, “Ne eğitimde ne istihdamda olmayan genç nüfus ve genç kadın nüfusumuz ile Türkiye genelinde ilk sıralarda yer alıyoruz. Gençlerimiz ile işgücü piyasası arasındaki beceri uyumsuzluğu gittikçe derinleşiyor. Yani işgücü piyasasının talep ettiği beceriler ile koşullar, gençlerimizin nitelikleri ve beklentileri uyuşmuyor. Bu yeni bir sorun değil elbette. Ama kentimiz için önemli bir fırsat olabilecek genç nüfus avantajından yeterince yararlanamıyoruz. Ayrıca yeni nesil meslekler ve beceriler gelişiyor. Kentte bu alanlarda girişimler ve değişimler tamamıyla genç nüfusun nitelikli eğitimi ve nitelikli işlerde istihdamı ve girişimciliği ile mümkün. Bu nedenle kentte gelişen sektörlerde gençlerin istihdamı, girişimciliği ve ihtiyaç duydukları eğitimlerin düzenlenmesi temel önceliğimiz“ dedi.
Diyarbakır Sanayi Mektebi’nde 150 gencin nitelikli eğitimi ve istihdamı için AB desteği ile bir proje yürüttüklerini belirten Tayınlamak, “Kursiyer başvurularımız tamamlanmak üzere. Sabancı Vakfı ve UNDP işbirliğinde moda tasarım, yazılım dilleri, aşçı yardımcılığı, barista gibi farklı alanlarda ve Teleperformance işbirliğinde çağrı merkezi hizmetlerinde eğitimler düzenledik ve yeni eğitim programlarımız devam ediyor. Yeni onaylanan hibe desteği ile de eğitim alan veya iş arayan gençlerin, genç kadınların işletmeler ile eşleştirilmesine odaklanıyoruz. Hedefimiz 1 yıl süre içinde büyük çoğunluğu genç kadınlar olacak şekilde 300 gencin yerel, bölgesel veya ulusal düzeyde farklı sektörlerde iş bulmasını sağlamak” diye konuştu.
Tayınlamak, proje çerçevesinde ayrıca işletmeler ile gençleri bir araya getiren etkinliklerinde gerçekleştirileceğini belirterek, personel arayan işletmelerin ve iş arayan gençlerin Diyarbakır Sanayi Mektebi’ne başvurabileceklerini ve kariyer mentörlüğü ile eşleştirme hizmetlerinden yararlanabileceklerini ifade etti.