USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Düzce Üniversitesi’nde dünya felsefe günü

Düzce üniversitesi araştırma dekanlığı tarafından düzenlenen “dünya felsefe günü” programı, cumhuriyet konferans salonu’nda gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi’nde dünya felsefe günü
16-11-2023 18:10
Google News

DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Araştırma Dekanlığı tarafından düzenlenen “Dünya Felsefe Günü” programı, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.


Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı ve Araştırma Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Aysun Aydın, katılımcıların Dünya Felsefe Günü’nü kutlayarak sözlerine başladı. Daha fazla felsefi sorgulamaya ihtiyaç duyduğumuzu ifade eden Aydın, dünyaya daha farklı gözle ve yorumla bakmak ve anlamak zorunda olduğumuzu dile getirdi. Felsefenin gerekliliğinin dünya var oldukça tükenmeyeceğini belirten Aysun Aydın, programda emeği geçenlere teşekkür etti.


Düzce Üniversitesi Araştırma Dekanı Prof. Dr. Emine Tekin, insanı insan yapan en önemli unsurların; düşünce yapısı, sorgulama ve ahlaki seviye olduğunu ifade etti. Günümüzde soru sormak, düşünmek ve analiz yapmak için insanların zamanları olmadığına işaret eden Tekin, insanların robotlaştırılmaya doğru gittiği bir zamanda felsefeye daha çok ihtiyacımız olduğunu vurgulayarak, Dünya Felsefe Günü’ne ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını dile getirdi.


Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, üniversite olarak Dünya Felsefe Günü’nü kutladıklarını belirtti. Gurur duyduğumuz Farabi ve İbn-i Sina’nın hem Aristoteles hem Platon’u çok iyi özümsediklerini dillendiren Genç, Kutadgu Bilig’de de kuvvetli Platon izleri olduğuna dikkat çekerek felsefenin yaygınlaştırılmasında yarar olduğunu sözlerine ekledi.


Programın davetli konuşmacısı UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Felsefe İhtisas Komitesi Başkan vekili Prof. Dr. H. Haluk Erdem “Antik Anadolu’nun Felsefe Mirası: Dünya Türkiye’ye Neler Borçlu?” başlıklı konferansını gerçekleştirdi. UNESCO Genel Kurulu’nun Türkiye’nin girişimi ile Dünya Felsefe Günü’nü kabul ettiğini belirten Prof. Dr. H. Haluk Erdem, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da 20 Kasım’da bu günün kutlandığını ifade etti.


Jared Diamond’un “Tüfek Mikrop ve Çelik” kitabındaki Dünyanın Türkiye’ye Borcu ön sözünden alıntılar yapan davetli konuşmacı, Nobel ödüllü Erwin Schrödinger, Alan Graves, Miletli filozoflardan örnekler vererek “Ya öyle değilse?” sorusunun fikir zenginliğine yol açtığı değerlendirmesinde bulundu. Son olarak izonomi, felsefenin kökenleri ve düşünce özgürlüğünden söz eden Prof. Dr. H. Haluk Erdem, herkesin Dünya Felsefe Günü’nü kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.


Dünya Felsefe Günü programı, teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler