USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

E-devletten isim değiştirme! Mahkemesiz isim değiştirme davası nasıl açılır?

Haber 7 - İsim değişikliği davası, kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyen ve toplum içinde gülünç duruma düşmesine neden olduğundan pek çok kişi tarafından açılmaktadır. Kişinin ikamet ettiği Asliye Mahkemelerine başvurmaları sonucu açılabilen davanın sonuçlanması i?

E-devletten isim değiştirme! Mahkemesiz isim değiştirme davası nasıl açılır?
12-08-2022 21:29
Google News

İsim değiştirme talepleri, kişinin mevcut ismini beğenmemesi, ismiyle ilgili geçmiş veya bugüne ait travmasının olması gibi nedenlerden dolayı ülkemizde oldukça sık görülür. Diğer hukuki işlemlere göre daha az prosedüre dayalı olan isim değiştirme davalarında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, isim değişikliği talebinde haklı bir neden olmasıdır. Haklı sebep kavramı oldukça geniş bir ve çeşitli nedenleri kapsar. İsim değişikliği davasında haklı sebep ararken ismin gülünç olması ve kötü kimselerin çağrıştırıyor olması gibi nedenlere dikkat edilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken gerekçenin kanıtlarla sunulmasıdır. 

Avukatsız boşanma davası nasıl açılır? Boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır? Dilekçe örneği..Avukatsız boşanma davası nasıl açılır? Boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır? Dilekçe örneği..

İsim Değişikliği Davası Nasıl Açılır?

Türk Medeni Kanunu’nun 27. Maddesine göre haklı sebeplerin kanıtlarla sunulması halinde isim değişikliği gerçekleştirilebilir. İsim değişikliği davasında davacı ismini değiştirmek isteyen kişi, davalı ise nüfus müdürlükleridir. Yani ismini değiştirmek isteyen kişi nüfus müdürlüklerini dava etmiş sayılır. Avukatsız da yapılabilen dava sürecinde farklı kurumlara ve kişilere dava açma gibi yanlışlıklar yapılabildiğinden ismini değiştirmek isteyenlerin avukat aracılığı ile davalarını takip etmeleri tavsiye edilir. 

İsim değişikliği davasını açarken kişinin en az 2 tanık göstermesi zorunlu tutulur. Gösterilen tanıkların davacının talep ettiği isim değişikliğinde haklı sebeplerin varlığını ispat etmek üzere mahkemede dinlenmektedir. Tanıkların beyanlarını yeterli görmeyen mahkeme, kolluk araştırmaları ile haklı sebebin gerçekliğini öğrenmek isteyebilir. 

İsim Değiştirme Davaları Hangi Mahkemede Açılır?

İsim değişikliği davası için yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Davacının nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinden açabilir. Davacı davayı kayıtlı olduğu nüfus müdürlüklerinden bir kişiye temsili olarak açar. 

İsim Değiştirme Davası İçin Haklı Sebepler

Kişinin adının komik, gülünç olması

İsminin toplumca bilinen bir suçluya ait olması ya da kötü bir olayla anılması

Toplumun genel ahlak kurallarına uygun olmayan isimlerden olması

Kimliğinde yazılı isim değil başka bir isimle herkes tarafından tanınması

Telaffuzunun zor olması gösterilebilir.

Mahkemesiz İsim Değiştirmek Şartları

İmla ve yazım hatası yapılmış olması

İsmin veya soyadının genel ahlaka aykırı olması

İsmin veya soyadının gülünç olması

Soyadının memuriyet, rütbe, aşiret, yabancı ırk ve millet isimleri ile aynı olması

E Devletten İsim Değiştirilir Mi?

Kocasının soyadı ile eski soyadını birlikte kullanmayı,

Eski soyadını kullanmaktayken sadece eşinin soyadını kullanmayı,

Boşandığı eşinin soyadını kullanmasına izin verildiyse eski soyadıyla eşinin soyadını birlikte kullanmayı,

Sadece evlenmeden önceki soyadını kullanmayı talep edebilir.

İsim Değişikliği Davası Dilekçe Örneği