Eğitim-Bir-Sen başkanı Bekir Şen "Elbeyli İHL neden kapatıldı!"
Eğitim-Bir-Sen başkanı Bekir Şen yaptığı açıklamada Elbeyli imam hatip Lisesinin neden kapatıldığını sordu.
İmam Hatip Liselerinin Eğitim müfredatından çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Bekir Şen yaptığı açıklamada şu ifadelere yer veri.
"İmam Hatip Liseleri, Türkiye´de din görevlisi yetiştirmek amacı ile kurulmuş, zamanla düz lise ve Anadolu lisesi müfredatında eğitim vermeye de başlamış orta öğretim düzeyinde okul türüdür.
Din eğitimi ile akademik eğitimi harmanlayan İmam Hatip Okulları Türkiye'ye özgü bir eğitim modelidir.
Bu eğitim sistemi başka ülkeler tarafından da uygulanmaya başlanmıştır.
Cumhuriyetle yaşıt olan bu kurumlar ülkemizde ilk olarak 1924 yılında hayata geçirilmiştir.
İmam Hatip Liselerinden mezun olan öğrenciler üniversitelerin tüm bölümlerine girebilmekte, toplumsal hayatta, siyasette ve ekonomide etkin şekilde rol oynamaktadırlar.
Ülkesini ve milletini seven, tarihiyle barışık, kendisini çağın gerekleriyle donatan ve geleceğe güvenle bakan ahlaklı, inançlı ve başarılı nesiller yetiştirilmesi bu okulların temel misyonunu oluşturmaktadır.
İmam hatip okulları günümüzde hızla yaygınlaşan sosyal medya, internet gibi mecraların olumsuz etkilerine karşı öğrencilerin kendi öz benliklerini korumaları, çağın getirdiği “yalnızlık/çaresizlik/bireysellik” hastalığından kurtulmaları için de çözümler sunmaktadır.
Basında sıklıkla duymaya başladığımız -annesini öldürdü, uyuşturucu komasına girdi, intihar etti, dolandırdı, rüşvet aldı, taciz etti, ihanet etti vb.- haberler milletimizi endişelendirmekte, ebeveynler önceliğin ahlak ve değerler eğitimi olduğunu düşünmektedir.
Milletin beklentileri doğrultusunda devlet de elinden geldiğince bu okulları desteklemeye çalışmaktadır.
Kısacası İmam Hatip Okulları diğer tüm okullar gibi devlete bağlı bir okuldur. Velilerden isteyenler çocuklarını bu okullara yazdırmakta, istemeyenler farklı okul seçeneklerini tercih edebilmektedir.
Dolayısıyla ön yargıları aştığımız gün bu okulların milletimize olan katkılarını, daha sağlıklı şekilde ele alabileceğiz.
Geçtiğimiz 2023-2024 eğitim öğretim dönemi ortasında Göç idaresinin tek taraflı kararı ile Elbeyli ilçemizde bulunan kamp kapatılmış; bununla birlikte kampın içinde faliyet gösteren 3 binin üzerinde öğrencisi bulunan 8 adet eğitim kurumu da bu kararla birlikte kapatılmıştı. Bu kurumlardaki öğrenciler Kilis merkeze ve çevre illere eğitim öğretim dönemi ortasında dağıtılmıştı.
O dönem kapatılacak okullar arasında kamp dışında Elbeyli ilçe merkezinde bulunan İmam Hatip Lisesi de kapatılmak istenmiş; fakat bazı STK’ler ve İl Mem’in çabalarıyla durdurulmuştu.
Ancak 2024-2025 eğitim öğretim yılında öğrenci yokluğu gerekçesiyle -ilçe lise çağ nüfusunun 200 üzerinde olmasına rağmen- maalesef kapatma kararı verilmiştir.
24 derslikli olarak 2021 yılında açılan bünyesinde imam hatip ortaokulu da bulunan İHL aradan geçen bu kadar zaman sonra ne oldu da kapandı?
- Sorumluluğu Elbeyli halkına yıkmak ne kadar doğru bir yaklaşımdır?
- Elbeyli halkı gerçekten imam hatip okullarına karşı mesafeli midir? Öyleyse yörenin toplumsal yapısı iyi okunmalı ve incelenmelidir.
- İlgililerin ve yetkililerin bu konuda sorumluluğu yok mudur?
- 200 kadar Ortaokul mezunu bulunan bu ilçemizde İmam Hatip Lisesi seçme noktasında teşvik çalışması yapılmış mıdır?
- İmam Hatip Ortaokulu kısmı neden açılmamıştır?
- Kapanma kararı alınırken bölge halkının görüşü alınmış mıdır?
İlçede alternatif program türü yok iken bu okulumuzun kapanması verilen emekler adına çok üzücüdür.
İlçenin resmi ve sivil kurumları bu kapanmadan ders çıkarmalıdır.
Bir toplumun kültürel zenginliği ve çeşitliliği, eğitimdeki farklılıklarla desteklenmelidir. İmam Hatip Liselerinin kapatılması kararı, bu çeşitliliğe vurulmuş bir darbedir ve eğitim yöneticilerinin toplumun hassasiyetlerine karşı daha duyarlı olmaları gerektiğini bir kez daha göstermektedir. Bu yöneticiler, görevlerini yaparken toplumun beklentilerini göz önünde bulundurmalı, topluma en faydalı olanı sağlama amacını taşımalıdırlar" dedi.
Mustafa Günal
Kaynak: vizyonhavadis.com