Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜK) tarafından ilk çeyreğe ilişkin açıklanan yüzde 4’lük büyüme oranının yürütülen doğru politikaların bir tezahürü olarak gördüklerini belirterek, iş çevreleri olarak beklentilerinin de bu doğrultuda olduğunu belirtti ve Türkiye Yüzyılına moralli girdiklerini söyledi. Büyümede iç talebin ve ihracatın ciddi katkıda bulunduğunu belirten başkan Aydın, sanayi tarafındaki artışın da artırılması gerektiğini söyledi.
ASKON Genel Başkanı Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıklamış olduğu verileri iş çevreleri olarak bekliyorduk. Nitekim büyümede iç talebin ciddi katkısı olmuştur. Buna ihracatın katkısını da dahil edebiliriz. Önümüzdeki süreçte genel seçimlerin de bitmesiyle birlikte iç talepten ziyade ihracata dayalı bir büyüme olacaktır. Buna inşaat sektöründe yaşanan canlılıkta eklenecektir. İhracat noktasında çok ciddi artışlar beklememekle birlikte büyümede bu açıklanan rakamların çerçevesinde verilerin süreklilik arz edeceğini düşünüyoruz.
TÜRKİYE YÜZYILINA MORALLİ GİRDİK
Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesini devam ettirebilmesi açısından her daim yatırım ve üretim diyoruz. Bu iki unsurdan kesinlikle taviz verilmemesi gerekiyor. Yurt dışı yatırımcılar açısından Türkiye üzerindeki algıları ve manipülasyonları bozacak politikalara şiddetle ihtiyacımız var. Özellikle Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmalı karşılıklı saygı çerçevesinde ulusal çıkarlarımızdan taviz vermeden ticaretimizi karşılıklı olarak artırmanın yollarını birlikte oluşturmalıyız. Genel seçim sonrası Avrupa Birliği ülkelerinin de yanı başındaki Türkiye’ye kayıtsız kalmayacağını düşünüyoruz. Zira seçimlerden sonra devlet başkanları tarafından yapılan tebrik açıklamalarında da bu mesajları görmüş bulunuyoruz. Yeni bir süreç, Türkiye Yüzyılına moralli girdik. Dileriz devamı da artarak gelir.
ASMALI:TÜRKİYE GÜVENLİ LİMAN
Büyüme rakamlarını değerlendiren MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı ise "2022 yılında kişi başı gelirde yeniden 10 bin dolar sınırını aşan ve kaydettiği yüzde 5,6’lık reel büyüme hızıyla oldukça başarılı bir performans sergileyen Türkiye, 2023 yılının ilk çeyreğinde de yüzde 4,0’le pozitif büyüme alışkanlığını sürdürmeyi başarmıştır. Tarihin en büyük deprem felaketlerinden birinin yaşandığı bu dönemde kaydedilen bu gelişme; Türkiye ekonomisinin, yaşadığı her türlü şoka yalnızca kendi öz varlıklarıyla cevap verebilecek güç ve dirence sahip olduğunu bir kez daha ispatlamıştır. Yüzde 4,0’lük büyüme oranıyla yılın ilk çeyreğinde Endonezya ve Çin’in ardından G20’nin 3’üncü sırasında yer alan Türkiye’nin pozitif büyüme eğilimi üst üste 11’inci çeyreğe ulaşmıştır. Bu dönemde iç talebin 11,6 puanla büyümeye güçlü bir destek vermesi ekonomik aktivitenin canlılığına işaret ederken; yatırımlardan gelen 1,2 puanlık katkı da reel sektör adına memnuniyet verici bir gelişme olmuştur. Net dış talep ise büyümeyi 2,8 puan sınırlandırmıştır. Milli iradenin 28 Mayıs’ta siyasi istikrardan yana tavır almasıyla, son 20 yılın en önemli kazanımlarından biri olan ekonomik istikrar da yeniden teyit edilmiştir. Böylece küresel düzeyde ekonomik ve jeopolitik belirsizliklerin devam edeceğinin tahmin edildiği önümüzdeki döneme ilişkin Türkiye, “güvenli liman” olma niteliğini sürdürecek ve #TürkiyeYüzyılı’nda da dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme performansı yakalayacaktır." ifadelerini kullandı.