USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ermeniler giderken taş üstünde taş bırakmadı! İşte ayakta kalan tek yapı

Türkiye'nin desteği Azerbaycan'ın kararlı harekatlarıyla özgürlüğüne kavuşturulan Ağdam'da Ermeni askerlerinin taş üstünde taş bırakmadığı görüldü. Camilerin çoğunu yıkan Ermenilerin, Ağdam Cuma Camii'ni ahır olarak kullandığı öğrenildi.

Ermeniler giderken taş üstünde taş bırakmadı! İşte ayakta kalan tek yapı
30-04-2023 17:13
Google News

Haber7 – ÖZEL

Genel Yayın Yönetmenimiz Osman Ateşli’nin öncülük ettiği Haber7 ekibi, 2. Karabağ Savaşı’nda çatışmaların en şiddetli geçtiği ve Ermenistan’ın işgalinden kurtarılan Ağdam şehrini görüntüledi. Ateşli, Karabağ Gazisi ve Azerbaycanlı öğretmen Ali Necafov Muratoğlu'ndan yaşananlar hakkında bilgi aldı. 

ŞEHİRDE TAŞ ÜSTÜNE TAŞ BIRAKMADILAR

Karabağ’ın büyük ve önemli şehirlerinden biri olan Ağdam’da Azerbaycan askerlerinden kaçan Ermeni askerlerinin bölgeden çekilirken taş üstünde taş bırakmadığı görüldü.

Ermeni ordu istihkamının en güçlü olduğu, Rus tanklarıyla tahkimat yapıldığı, her metrekaresine mayın döşenen ve dört bir yanı mevziler ile cephe hatlarıyla donatılan Ağdam’da ayakta pek bina kalmadığı gibi tüm yapıların penceresine kadar yağmalandığı gözlemlendi.

ERMENİLER CAMİYİ AHIRA ÇEVİRDİ! AYAKTA KALAN TEK YAPI

Osman Ateşli, Haber7 ekibiyle birlikte Ermenilerin tahribatı nedeniyle hayalet şehre dönen Ağdam’da ayakta kalan tek yapı Ağdam Cuma Camii’ni ziyaret etti.

Ermenilerin bütün camilere zarar verdiği öğrenilirken ahıra çevirdiği Ağdam Cuma Camii’nde ise tarihi yazılar kazınırken yerine Rusça ve Ermenice yazılar yazıldığı belirtildi. Ayakta sadece taş duvarlarının kaldığı tarihi caminin minarelerinin bir kısmının da söküldüğü ve kubbesinin dağıtıldığı göze çarptı.

“30 YIL SONRA GERİ DÖNDÜK”

Azerbaycan Türkü öğretmen Ali Necefov, camiyle ilgili Osman Ateşli’ye açıklamalarda bulundu.

Çocukluğunun Ağdam’da geçtiğini belirten Necefov, “Biz buradan 21 yaşında çıktık 51 yaşında geri geldik. 30 yıl sonra geri döndük. Bizim burada çocukluğumuz geçti, tarihimiz geçti. Atalarımızın tarihi burada yaşıyor. Bu topraklar bizim için ne kadar aziz ise bizim evlatlarımız için de bir o kadar azizdir” ifadelerini kullandı.

“ALİYEV VE ERDOĞAN SAYESİNE ATA TOPRAKLARIMIZA KAVUŞTUK”

Türklerin birlik olması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gayreti sayesinde ata topraklarına kavuştuklarını belirten Necefov, “İlham Aliyev’in büyük siyaseti neticesinde, Allah şehitlerimize gani gani rahmet eylesin, onların sayesinde, biz onlara bir ömür borçluyuz. Ne kadar Türk milleti varsa biz onlara borçluyuz. İlham Aliyev’e ve Sayın Erdoğan’a borçluyuz. Onların dostluğu ve Türk milletinin kardeşliği sayesinde yani Türk birliği sayesinde şükür olsun dağılmışta olsa, viran kalmış olsa da biz öz atalarımızın topraklarına kavuştuk. Bu toprak bizim için her şeyden önemlidir. 30 yılda bu dünyadan göçenler bu toprağın hasreti ile öldü. 30 yıl önce bütün Türklerin bu toprağın hasreti ile dünyasını değiştirdi. Bugün onları ruhu şaddır” şeklinde konuştu.

“BİZ BUNDAN DAHA GÜZEL BİR AĞDAM KURACAĞIZ”

Ağdam’ı yeniden ayağa kaldıracaklarını söyleyen Necefov, “Biz bundan da güzel Ağdam kuracağız. İlham Aliyev’in güzel işleri sayesinde gelecek nesillerimiz daha iyisini yapacak” dedi.

“CAMİNİN İÇERİSİNDE HAYVAN BESLEMİŞLER”

Caminin tarihi hakkında bilgi veren Necefov, “2 minareli ve 1 kubbeli olarak Kerbelayı Sefihan Karabaği tarafından inşa edilmiştir. Mescid 1993 yılında Ermenistan kuvvetleri tarafından Ağdam şehri işgal edildiği zaman her şey yıkılmış tek ayakta kalan ama berbat şekilde kalan bu mescit olmuştur. Mescidin minareleri sökülmüş, kubbesi kısmen dağıtılmış, bütün duvar yazıları ve mimarlık sanatlarının hepsi sökülüp dağıtılmış. Mescidin içerisinde bulunan eşyalar Ermenistan’a götürülmüş. Duvarlarına Rus ve Ermeni dilinde yazılar yazılmış ve içerisinde hayvan beslemişler. Berbat bir şekilde bırakmışlar.”  ifadesinde bulundu.

CAMİNİN BÜTÜN EŞYALARINI GÖTÜRMÜŞLER

Caminin sadece taş duvarlarının kaldığını aktaran ve kısmen sökülen minarenin ise gözetleme kulesi olarak kullanıldığını belirten Necefov, “Zaferden 3 ay sonra biz buraya geldik ancak çok zor oldu. Mayınlar döşenmişti. Vaziyet kötü olduğu için az bir müddet bakabildik. Orijinal parçası olarak sadece mescidin kendisi kaldı. Bütün eşyaları alıp götürmüşler. Caminin içerisinde savaştan önce hayvan beslemişler ve ahır olarak kullanmışlar” diye konuştu.

KARABAĞ GAZİSİ’NDEN DUYGULANDIRAN SÖZLER

Karabağ Gazisi Çavuş Manaflı Dursun, Osman Ateşli’ye yaptığı açıklamada, Azerbaycan’ın milli kahramanı Mübariz Ağakerim oğlu İbrahimov’un şehit olduğu bölgeyi alan birimde yer aldığını belirtti.

Gazi Çavuş Manaflı Dursun, o bölgeden Ermeni askerlerle çatıştığını ve 20-25 düşman askerini etkisiz hale getirdiğini belirtti. Savaş esnasında yaşadıklarını anlatan Karabağ Gazisi Dursun, şunları söyledi:

“44 gün savaştım. Bir defasında yüzümden yaralandım ve sağ tarafım ezildi. İkincisinde muharebenin bitimine 10 dakika kalmış. O zaman gözümü yitirdim. Muharabenin bittiğini bilmiyorduk. Çatışıyorduk. Roket attılar, yaralandık. 10 dakika sonra muharebe bittiği haberi geldi.”

“AYNAYA HER BAKTIKÇA ONUR DUYUYORUM”

Gazi olmanın gurur verici olduğunu dile getiren Çavuş Manaflı Dursun, şu ifadelerde bulundu:

“Gazi olmak çok şerefli bir duygu. Ben aynada kendime baktıkça onur duyuyorum. Ne mutlu bana ki, biz topraklarımızı kurtardık ve ben gözümü feda ettim. Bu benim için onurdur. Üzülmüyorum. Benim üzerime düşen vazife ise bunun için gayret göstermekti, bunu da gösterdim. Onurumdur bu benim.”

“HALKIMIZ BİZE ÇOK HÜRMET GÖSTERİYOR”

Halkın kendilerine büyük hürmet gösterdiğini, devletin de gayet iyi baktığını söyleyen Karabağ Gazisi, “Halkımız bize çok hürmet gösteriyor. Devletimiz de çok iyi bakıyor. Her ay gerekli maaşlarımız ödeniyor. Her şey güzel ve kayıt altındadır.” ifadesinde bulundu.

SİLAH ARKADAŞIYLA İLGİLİ ANISINI ANLATTI

Savaş esnasından anısıyla da duydulandıran Karabağ Gazisi, “Öz gardaşımdan çok sevdiğim bir silah arkadaşım vardı. 3 günlük evliydi. ‘Ben gardaşlarımın yanında olmalıyım’ diyerek cepheye geldi. Benim ilk yaralandığımda o da ağır yaralanmıştı. Onun ayakları dizlerinden kırılmıştı. O gardaşımızın son sözleri oldu; ‘Ben ölürsem, benim yoldaşıma, anama iyi bakın.’ Biz de üzerimize düşeni inşallah yapıyoruz, yapacağız da. O gardaşımın orada bakışları, duyguları… Gardaş yitirmeyi ben orada gördüm ve benim için çok ağırdı. Ondan sonra çok gardaşlarımızın intikamını aldık.” diye konuştu.

“204 ASKERDE VAR, ONLARDAN BİRİ DE BENİM”

Aldığı madalyalarıyla ilgili konuşan ve  Karabağ Gazisi Dursun, “Karabağ Nişanı’nı alan 204 asker var. Onlardan biri de benim.” dedi. Dursun, Karabağ Nişanı’nın kahramanlık gösteren askerlere verildiğini ifade etti.

ARMADA DİKKAT ÇEKEN AYRINTI

Çavuş Manaflı Dursun’un omzundaki arma dikkat çekti. Karabağ Gazisi, hem Türk bayrağının hem de Azerbaycan bayrağının bulunduğu arma için “Bu armanın anlamı gardaşlıktır, birliktir.” dedi.

AZERBAYCAN ŞEHİTLİĞİNDE TÜRK BAYRAKLARI

Osman Ateşli ve ekibi sonrasında 1. Karabağ Savaşı'nda şehadet şerbetini içen Azerbaycanlı şehitlerin medfun olduğu şehitliği ziyaret etti. Ziyarette şehitler için dua edildi.

Şehitlikte Türk bayraklarının dalgalanmasıyla ilgili bir soruya cevap veren Azerbaycanlı refakatçiler, sadece şehitlikte değil neredeyse her evde bir Türk bayrağı olduğunu belirtti.

___________________________

AĞDAM'IN ÖNEMİ

Ağdam kenti, Azerbaycan'ın batısında 18. yüzyılda kurulmuş bir kent olmasına rağmen, önemli tarım ürünlerinin yetişmesiyle bölgenin ticari merkezlerinden biri haline geldi.

İki demiryolu istasyonu ve bir havalimanıyla Gence ile Hankendi gibi iki önemli şehir arasında yer alan Ağdam, Temmuz 1993'te ise Ermenistan'ın kontrolü altına girdi.

Ermenistan ordusu şehri, Azerbaycan topraklarıyla işgal edilen topraklar arasında bir "tampon bölge" haline getirdi.

KARABAĞ SAVAŞI'NIN KİLİT NOKTASI: TÜRK SİHA’LARI VURDU, AZERBAYCAN ORDUSU HİLAL TAKTİĞİ YAPTI

2. Karabağ Savaşı'nda işgal altındaki Ağdam’ın kurtarılmasında iki unsur önemli rol oynadı: Bunlardan biri Türk SİHA’ları, diğeri ise Türklerin asırlardır uyguladığı Hilal Taktiği.

Rus tanklarıyla tahkimatı güçlendirilmiş Ağdam’da Türk SİHA’larının vuruş gücü Azerbaycan Ordusu’nun önünü açtı.

Azerbaycan Ordusu’nun yiğit neferleri ise Ermeni askerlerinin beklemediği yerden bir operasyon gerçekleştirdi. Bölgenin sarp ve kayalık alanlarından hücuma geçen Azerbaycan ordusu, Ağdam'ı özgürlüğüne kavuşturdu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler